Problém s čmelíky v kurníku | jejich vliv na nosné slepice a jak se jich zbavit?

Čmelík kuří, známý také jako Dermanyssus gallinae, je drobný parazitní roztoč, který se často vyskytuje v kurnících a způsobuje problémy nosným slepicím. V tomto článku se podíváme na vliv čmelíka kuřího na nosné slepice a jak se s tímto problémem efektivně vypořádat.

  1. Identifikace čmelíka kuřího:

    Čmelík kuří je drobný, okřídlený parazit, který se živí krví drůbeže. Je velmi obtížné jej přímo vidět, protože se často skrývá v trhlinách a škvírách kurníku během dne a vychází na lov v noci. Přítomnost čmelíka kuřího je často indikována přítomností červených skvrn nebo výkalů na pernatém opeření nosných slepic.

Čmelík kuří

Vyberte si z naší nabídky 

Přípravky na čmelíky

Přípravky na čmelíky

 

Roztok na čmelíky

Roztok na čmelíky

 

Vliv čmelíka kuřího na nosné slepice:

Čmelík kuří může mít vážný vliv na nosné slepice a celkovou produkci vajec. Mezi negativní dopady patří:

a. Anémie: Čmelíci kuří se živí krví nosných slepic a nadměrný parazitní tlak může vést k anémii. To ovlivňuje zdraví slepic a jejich schopnost snášet vajíčka.

b. Snížená produkce vajec: Parazitičtí čmelíci kuří se často pohybují na tělech slepic a odebírají jim krev. To vede k oslabení těla slepic a následně ke snížení produkce vajec.

c. Stres a neklid: Přítomnost čmelíka kuřího způsobuje stres a neklid u nosných slepic. To může mít negativní vliv na jejich celkové zdraví a pohodu.

  1. Prevence a odstraňování čmelíka kuřího:

    a. Udržujte kurník čistý: Pravidelné čištění a dezinfekce kurníku jsou klíčové pro prevenci čmelíka kuřího. Odstraňte zbytky jídla a odchody slepic, které by mohly sloužit jako zdroj potravy pro parazity.

    b. Kontrola hygieny: Pravidelně dezinfikujte kurníky pomocí přípravků Ektoso fossil. Ujistěte se, že máte správné hygienické postupy při manipulaci se slepicemi. Používejte vhodné prostředky na mytí rukou a obuv před vstupem do kurníku, abyste minimalizovali přenos parazitů.

    c. Používání insekticidů: Mezi nejúčinnější přípravky k okamžitému použití na napadených zvířat je Schopf REUDANON. Použijte je podle pokynů výrobce a dbejte na to, aby byla zajištěna bezpečnost pro nosné slepice.

    d. Zvýšení větrání a osvětlení: Čmelíci kuří preferují tmavá a vlhká místa. Zvýšené větrání a osvětlení kurníku mohou pomoci snížit jejich přítomnost.

    e. Odborná pomoc: V případě vážné infestace čmelíkem kuřím se poraďte s odborníkem na zvířata nebo veterinářem. Mohou vám poskytnout další rady a případně předepsat léky nebo postupy pro odstranění parazitů.

Závěr: Čmelík kuří může mít značný vliv na nosné slepice a produkci vajec. Prevence a správné odstraňování čmelíků kuřích jsou důležité pro zachování zdraví a pohody slepic.
Pravidelná údržba kurníku, kontrola hygieny, používání insekticidů a zvýšení větrání jsou efektivními způsoby, jak minimalizovat přítomnost čmelíků kuřích. Pokud je problém vážný, neváhejte vyhledat odbornou pomoc od zkušených odborníků na zvířata.

Čmelík kuří na kůži slepice

Cyklus života čmelíka:

Na obrázku níže je znázorněn životní cyklus Čmelíka kuřího a přibližný čas vývoje.

Podle toho v jaké fázi života čmelíky odhalíte máte představu kolik času máte k likvidaci než dojde k dalšímu rozmnožení.

chicken_mite04