Čím krmit brojlery? Tipy a rady

Brojleři jsou vyšlechtěni pro rychlé a masové růst, takže potřebují kvalitní a vyváženou stravu, která jim poskytne dostatek bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. V tomto blogovém článku se dozvíte, jaké jsou zvláštnosti chovu brojlerů, jaké krmivo zvolit pro ně a jak krmit brojlery v závislosti na jejich věku.

chov-brojlera

Co jsou brojleři?

Brojleři jsou hybridem drůbeže určený pro rychlé vykrmení. Jsou to velmi rychlí rostoucí kuřata, která mohou dosáhnout hmotnosti až 5 kg za 3-4 měsíců.

Mají také velmi chutné maso, které se hodí k pečení nebo smažení. Brojleři se liší od obyčejných kuřat hlavně množstvím svalové hmoty a rychlostí růstu. 

Byli vyšlechtěni pro maso a vajec se od nich tudíž nedočkáme, jelikož by snášení zpomalovalo jejich růst.

Jak chovat brojlery?

Chovat brojlerů není příliš složité, pokud dodržujeme několik zásad:

  1. Chovatel by měl mít dostatek prostoru pro brojlery, aby si mohly pohybovat.
  2. Chovatel by měl zajistit správnou teplotu a vlhkost prostředí pro brojlery. Teplota by neměla klesnout pod 20 stupňů Celsia ani nebýt více jak nad 30 stupňů Celsia. Vlhkost by měla být kolem 60 %.
  3. Chovatel by měl chránit brojlery před predátory, jako jsou slepice nebo kočky. To lze udělat pomocí dřevěných hoblin nebo obyčejných novin.
  4. Chovatel by měl pravidelně kontrolovat stav zdravotního stavu brojlerů. Brojleři jsou náchylní k infekcím, proto je důležité je pravidelně čistit a kontrolovat.
  5. Chovatel by měl podporovat sociální interakci mezi brojlerami. To lze udělat pomocí společného krmiva.
 

Jaké krmivo vybrat?

Krmivo pro brojlery je důležitým faktorem pro jejich zdraví a rychlý růst.

Kvůli věku a fázi výkrmu brojlerů, se může lišit typ a složení krmiva. Obecně platí, že brojleři potřebují kvalitní a vyváženou stravu, která jim poskytne dostatek bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. 

Některé zdroje doporučují používat speciální krmná směs, která obsahuje kokcidiostatika pro snížení mortality zvířat. 

Jiné zdroje radí používat sypkou nebo granulovanou krmnou směs pro všechny fáze výkrmu. Kromě toho je vhodné obohacovat krmivo čerstvými kopřivami, bramborami, řepou a zrním.

Brojleři také mohou být krmeni vlastním připraveným jídlem. Je vhodné zahrnout do stravy vařenou, strouhanou zeleninu, různé kořenové zeleniny a brambory.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Brojler – Wikipedie [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brojler