30 tipů na dárky pro zahrádkáře

Kategorie 30 tipů na dárky pro zahrádkáře nabízí pečlivě vybranou sbírku dárků určených pro milovníky zahradničení. Od praktického nářadí, jako jsou kvalitní zahradní nůžky, přes inovativní zahradnické technologie, jako jsou inteligentní zavlažovací systémy, až po dekorativní předměty, které zkrášlí každý záhon. Najdete zde také užitečné knihy o zahradničení, sadbu vzácných rostlin a sadbový materiál pro nadšence, kteří si rádi vypěstují vlastní rostliny od základu. Tato kategorie je ideální pro ty, kteří hledají inspiraci pro dárek pro zahrádkáře, ať už jde o začátečníky nebo zkušené pěstitele.

darky-pro-zahradkareObsah článku:

Jaké dárky vybrat pro zahrádkáře a zahradníky?

Přinášíme vám seznam 30 nejlepších tipů na originální dárky, které jsou vhodné nejeden pro zahradníky, ale také pro zahradnice.

1. Zahradní konve

Zahradní konve je jedním a hlavním nepostradatelným pomocníkem každého zahradníka nebo zahradnici. Slouží k zalévání rostlin, květin, trávníků a dalších zahradních ploch. Konve se vyrábějí v různých materiálech, velikostech a tvarech.

 

2. Hrábě

Hrábě patří k jedním z nejdůležitějších pomocníků na zahradě. Slouží k hrabání jako je listí, tráva, písek nebo hlína. Hrábě se dělí na několik typů, které se liší materiálem, tvarem a velikostí.

 

3. Ruční lopatky

Ruční lopatky patří k dalším nepostradatelným pomocníkům při mnoha zahradních pracích, jako je výsadba a přesazování rostlin, hnojení, pletí nebo i kypření půdy. U nás si můžete vybrat širokou škála lopatek, které se liší materiálem, velikostí a tvarem.

 

4. Rýče a lopaty

Rýče a lopaty jsou dva z nejzákladnějších nástrojů, které člověk používá již tisíce let. Jsou nezbytné pro mnoho různých prací, včetně zemědělství, stavebnictví, zahradnictví a dalších odvětví. Skvělý tip na dárek pro zahradnice.

 

5. Kompostéry

Kompostéry jsou nádoby, ve kterých probíhá rozklad biologického odpadu, jako je posekaná tráva, listí, větve, ovoce, zelenina nebo trus domácích zvířat. Tímto procesem vzniká cenné hnojivo, které lze použít na zahradě nebo v domácnosti.

 

6. Křovinořezy

Křovinořezy je všestranné zahradní nářadí, které se hodí k různým pracím. Mohou se použít k sekání vysoké trávy, prořezávání křovin a větví stromů, a dokonce i k odstraňování náletových dřevin. Křovinořezy se obvykle dělí na dva základní typy, a to jsou benzínové a elektrické.

 

7. Lisy a drtiče na ovoce

Lisy a drtiče na ovoce jsou nezbytným pomocníkem pro každého, kdo si chce doma vyrobit vlastní ovocné šťávy nebo víno. Lisy slouží k vylisování šťávy z rozdrceného ovoce, zatímco drtiče ovoce slouží k jeho předzpracování.

 

8. Postřikovače

Postřikovače na zahradu jsou nezbytným pomocníkem pro každého zahrádkáře. Slouží k aplikaci postřiků, které chrání rostliny před škůdci, chorobami nebo i plevelem. Postřikovače se dělí podle typu pohonu, mezi které můžeme zařadit ruční, zádové, pojízdné a motorové.

 

9. Secí stroje

Sečící stroje na zahradu jsou nezbytným pomocníkem pro každého zahrádkáře. Umožňují totiž rovnoměrně a rychle vysévat semena různých rostlin, čímž výrazně usnadňují a zrychlují práci.

 

10. Zavlažovače

Zavlažovače na zahradu jsou důležitým nástrojem pro udržení zdravé a krásné zahrady. Pomohou vám šetřit čas a vodu a zároveň zajistit, aby vaše rostliny měly dostatek vláhy.

 

Originální dárky pro zahrádkáře

1. Aku kolečka

Aku kolečka jsou v posledních letech stále oblíbenějším pomocníkem na zahradě. Díky elektrickému pohonu usnadňují přepravu těžkých a objemných materiálů, jako je například hlína, písek, mulč nebo zahradní odpad. Tento typ koleček má řadu výhod oproti klasickým kolečkům s ručním pohonem. Jsou pohodlnější a méně náročné na sílu.

 

2. Čerpadla

Čerpadla na zahradu jsou nezbytným pomocníkem pro každý větší pozemek. S jejich pomocí lze snadno a rychle zavlažovat zahradu, napustit bazén nebo jezírko, nebo odčerpat vodu ze zatopeného sklepa.

 

3. Sadbovače

Sadbovače jsou nepostradatelnou pomůckou každého zahradníka. Jsou určeny k předpěstování sadby rostlin. Poskytují optimální podmínky pro růst rostlin, jako je dostatek světla, tepla a adekvátní vlhkost.

 

4. Zahradní nářadí

Zahradní nářadí je nezbytnou součástí každé zahrady. Bez něj by bylo obtížné nebo dokonce nemožné provádět základní zahradní práce, jako je péče o rostliny, údržba terénu nebo odstraňování plevele.

 

5. Zahradní textilie

Zahradní textilie je všestranný materiál, který lze použít k mnoha různým účelům na zahradě.

 

6. Samonavíjecí hadice

Samonavíjecí hadice na zahradu je praktickým pomocníkem, který usnadňuje manipulaci s hadicí a její skladování. Hadice je navinuta na bubnu, který je vybaven pružinou. Při použití hadice se pružina uvolní a hadice se sama rozvine. Po použití se hadice opět automaticky navine.

 

7. Motyky s násadou

Motyky s násadou jsou základním zahradním nářadím, které slouží k kypření půdy, odstraňování plevele a k dalším prací v zahradě. Pracovní část motyky je vyrobena z kovu, nejčastěji oceli nebo hliníku. Násada je vyrobena z dřeva nebo plastu.

 

8. Fukary na listí

Fukary na listí jsou praktickým pomocníkem pro úklid zahrady a parků. S jejich pomocí lze rychle a snadno odstranit spadané listí, trávu nebo jiné nečistoty. Fukary jsou dostupné v elektrické, benzinové nebo akumulátorové variantě. Elektrické fukary jsou méně výkonné než benzinové, ale jsou také tišší a levnější.

 

9. Pily na větve

Pily na větve jsou nezbytným nástrojem pro každou zahradu. Slouží k řezání větví stromů a keřů, a to jak v nízké, tak i ve vysoké výšce. Existuje několik druhů pil na větve, které se liší svým typem pohonu, délkou pilového listu a dalšími vlastnostmi.

 

10. Plotostřihy

Plotostřihy jsou zahradní nářadí, které se používá k zastřihávání živých plotů. Jsou vybaveny dvěma dlouhými čepelemi, které se pohybují proti sobě a odřezávají větve. Plotostřihy se dělí na tři základní typy: elektrické, akumulátorové a motorové.

 

Tipy na dárky pro zahradnice

1. Zahradní konve

Zahradní konve jsou nezbytným pomocníkem každého zahradníka. Slouží k zalévání rostlin, květin, trávníků a dalších zahradních ploch. Konve jsou dostupné v různých velikostech, materiálech a tvarech.

 

2. Smetáky a košťata

Smetáky a kostata jsou jednoduché, ale účinné nástroje, které se používají k úklidu. Smetáky se používají k zametání menších ploch, jako jsou podlahy v domácnosti nebo chodníky. Kostata se používají k zametání větších ploch, jako jsou zahrady nebo dvorky.

 

3. Zahradnické nůžky

Zahradnické nůžky jsou základním nástrojem každého zahradníka. Slouží k řezání keřů, větví, květin a dalších rostlin. Existuje mnoho různých druhů zahradních nůžek, které se liší velikostí, tvarem a účelem.

 

4. Kompostéry

Kompostéry jsou nádoby, ve kterých probíhá tlení biologického odpadu, jako je posekaná tráva, listí, větve, trus zvířat a další. Tímto procesem vzniká cenné hnojivo, které lze použít na zahradě, v sadu nebo skleníku.

 

5. Vázací potřeby

Vázací potřeby na zahradě se používají k přichycení různých předmětů k rostlinám nebo ke stromům. Nabízíme vázací dráty, gumičky nebo provázky.

 

6. Rozmetadla hnojiv

Rozmetadla hnojiv jsou zahradní stroje, které se používají k rovnoměrnému rozsypávání hnojiv, semen a dalších sypkých materiálů. Díky tomu je možné zajistit, aby se hnojivo dostalo na každou část trávníku nebo zahrady.

 

7. Secí stroje

Secí stroje jsou zemědělské stroje, které se používají k setí osiva do půdy. Jsou důležitou součástí zemědělské výroby, protože umožňují rychlé a rovnoměrné vysetí osiva, což je důležité pro dosažení vysokého výnosu. Secí stroje se dělí do několika kategorií podle způsobu setí.

 

8. Sadbovače

Sadbovače jsou nezbytnou pomůckou pro předpěstování rostlin na zahradě. Poskytují rostlinám ideální podmínky pro klíčení semen a růst.

 

9. Pily na větve

Pilky na větve jsou nepostradatelným pomocníkem při péči o zahradu. Slouží k řezání větví stromů a keřů, a to jak v rámci pravidelného prořezávání, tak při odstraňování poškozených nebo nemocných větví.

 

10. Ruční lopatky

Ruční lopatky jsou základním zahradním nářadím, které se používá pro různé úkoly, jako je sázení, přesazování, kypření půdy, odstraňování plevele nebo rozmetávání hnojiva.

 

Jestli si nevíte rady, jaký dárek pro zahradníka vybrat, ať už se jedná o muže nebo ženu, můžete navštívit naší kategorii Dárky pro zahrádkáře, kde nabízíme k prodej mnohem více produktů.

Mezi originální dárky pro zahrádkáře můžeme doporučit:

  1. Konve
  2. Kompostéry
  3. Secí stroje
  4. Vázací potřeby
  5. Ruční lotaky
  6. Rýče
  7. Smetáky
  8. Fukary na listí
  9. Sadbovače
  10. Hrábě

V naší kategorii si také můžete přečíst článek na tipy na dárky pro vaší kočku.

Zdroje článku:

53 Best Gifts for Gardeners 2023 | The Strategist [online]. [cit. 23. 12. 2023]. Dostupné z: https://nymag.com/strategist/article/best-gifts-for-gardeners.html