Co žere krtek? Jakou potravu má nejradši?

Krtek obecný (Talpa europaea) je malý černý hmyzožravec, který žije pod zemí a buduje si složitý systém chodeb a komor. Jeho přítomnost na zahradě může být pro některé zahrádkáře nepříjemná, protože při hloubení tunelů poškozuje kořínky rostlin a vytváří na povrchu hromádky hlíny, zvané krtince. Na druhou stranu, krtek je užitečným pomocníkem v boji proti škůdcům, jako jsou larvy hmyzu, mravenci nebo slimáci. Co tedy krtek vlastně žere a jak se živí?

co-zere-krtek

Co žere krtek?

Krtek je velmi nenáročný na potravu, ale zato ji potřebuje hodně. Denně dokáže sníst téměř tolik, kolik sám váží, což je asi 80 gramů. Jeho hlavní potravou jsou žížaly, které loví v hlíně nebo sbírá z jeho vodorovných tunelů. Žížaly ochromuje kousnutím do nervového centra a skladuje je jako zásoby na horší časy v podzemních komorách.

Kromě žížal se krtek živí také hmyzem a jeho larvami, jako jsou brouci, cvrčci, kobylky, mouchy, komáři, vosy nebo včely.

Občas uloví i drobné obratlovce, jako jsou ještěrky, žáby, myši nebo dokonce mláďata králíků. Krtek má velmi citlivý čich a sluch, kterými vyhledává svou kořist. Zrak má naopak špatný, protože jeho oči jsou malé a skryté pod srstí.

banner blog bovram

Čím se živý v zimě?

Krtek se živí po celý rok, i v zimě, když je země zamrzlá. V tom případě se stahuje do hlubších vrstev půdy, kde je tepleji a vlhčeji. Krtek je aktivní převážně v noci, když je menší nebezpečí od predátorů, jako jsou lasice, kuny, sovy, lišky nebo psi.

Během dne spí v jedné ze svých komor, které si vystýlá suchou trávou nebo listím. Krtek je samotářský živočich, který si brání své teritorium před ostatními krtky. Pouze v období rozmnožování, které probíhá na jaře, hledá partnera nebo partnerku.

Samice rodí po 40 dnech březosti 3 až 7 slepých a neosrstěných mláďat, která kojí asi 4 týdny. Mláďata se osamostatňují po 6 týdnech a pohlavně dospívají v prvním roce života.

Krtek

Krtek je zajímavý a užitečný obyvatel naší přírody, který si zaslouží naši ochranu a respekt. Pokud nám vadí jeho krtince na zahradě, můžeme se ho pokusit vypudit některými neškodnými způsoby, jako jsou PET lahve, větrníky, elektronické plašiče nebo výsadba některých rostlin, které mu nevoní.

Nejlepší je však nechat ho být a těšit se z jeho přínosu pro biodiverzitu a půdní život.

 

Jak se zbavit krtka?

Můžete například vyzkoušet v naší nabídce:

  1. Plašiče a odpuzovače na krtky
  2. Pasti na krtky

Zdroje článku:

Living with wildlife: Moles | Washington Department of Fish & Wildlife [online]. [cit. 04. 01. 2024]. Dostupné z: https://wdfw.wa.gov/species-habitats/living/species-facts/moles

How Deep Do Moles Dig? | Pets on Mom.com [online]. [cit. 04. 01. 2024]. Dostupné z: https://animals.mom.com/deep-moles-dig-10091.html