Granule pro koně: vše co potřebujete vědět

Granule pro koně představují klíčovou součást výživy těchto zvířat. S pravým výběrem kvalitních granulí můžeme výrazně přispět k jejich celkovému zdraví, výkonnosti a dobré kondici. Tento článek se zaměřuje na různé aspekty výběru granulí, od nutričních požadavků specifických pro různé plemena a výkonnostní úrovně koní, až po poradenství, jak poznat kvalitní produkt na trhu. Dále se dotkneme i tématu, jak granulemi správně krmit koně, aby byly splněny všechny jejich dietní potřeby a zároveň se předešlo potenciálním zdravotním problémům, které mohou vzniknout nesprávným krmením.

granule-pro-kone-vse-co-potrebujete-vedet

Jak vybrat granule pro koně?

Granule pro koně jsou koncentrovaná krmiva, která obsahují různé složky, jako jsou obiloviny, olejnaté semínka, luštěniny, bylinky, vitamíny a minerály.

Mají několik výhod oproti tradičnímu krmení ovsem.

Například:

  1. Jsou snadno dávkovatelné a skladovatelné.
  2. Zajišťují vyvážený příjem živin, které koně potřebují pro zdraví a výkonnost.
  3. Mohou být přizpůsobeny specifickým potřebám koní podle jejich věku, plemene, zátěže a zdravotního stavu.
  4. Mohou pomoci předcházet nebo léčit některé metabolické poruchy, jako je kolika, škvára nebo cukrovka.

Granule pro koně se podávají jako doplněk k objemovému krmivu, kterým je především seno nebo sláma. Objemové krmivo je důležité pro správnou funkci trávicího systému koně a pro jeho psychickou pohodu.

Měly by tvořit maximálně 50 % denní krmné dávky. Doporučené množství granulí pro koně závisí na jejich hmotnosti, zátěži a kvalitě objemového krmiva. Obecně platí, že koně by měli dostávat 0,5 až 1 kg granulí na 100 kg živé hmotnosti za den.

 

Jaké jsou varianty?

Granule pro koně se nabízejí v různých variantách, například jako pelety, müsli, tyčinky nebo speciální směsi.

Při výběru granulí pro koně je třeba dbát na jejich složení, energetickou a bílkovinnou hodnotu, obsah vlákniny, tuku, škrobu, cukru, vitamínů a minerálů. Je také vhodné poradit se s veterinářem nebo odborníkem na výživu koní, který vám pomůže sestavit optimální krmný plán pro vašeho koně.

Granule pro koně jsou moderní a praktickou formou krmiva, která může přispět k lepšímu zdraví a výkonnosti vašeho koně. Pokud se rozhodnete krmit svého koně granulemi, nezapomeňte dodržovat správné dávkování, kvalitu a frekvenci krmení. A hlavně, nezapomeňte svému koni dopřát dostatek lásky a péče, kterou si zaslouží.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit krmiva od značek:

Zdroje článku:

Selecting Feeds for Horses | Animal & Food Sciences [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://afs.ca.uky.edu/content/selecting-feeds-horses

Give flake or granule to my horse [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.royal-horse.com/advice/give-flake-or-granule-to-my-horse/

Everything you need to know about forage pellets for horses. [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.standleeforage.com/standlee-barn-bulletin/the-scoop-on-forage-pellets-for-horses/