Jak vybrat krmiva pro telata?

Vybrat správné krmivo pro telata je klíčovým faktorem, který ovlivňuje nejen jejich růst a vývoj, ale také budoucí produktivitu a zdraví. Správná výživa v raných fázích života je základem pro silný imunitní systém, optimální růst a vývoj trávicího systému. Při výběru krmiva je důležité zohlednit několik faktorů, včetně věku telat, jejich zdravotního stavu, genetického potenciálu a specifických podmínek chovu. Kvalitní krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr živin, vitamínů a minerálů, které podporují zdravý růst a vývoj. Tento článek vám poskytne přehled o tom, jak vybrat nejlepší krmivo pro vaše telata, s ohledem na nejnovější výzkumy a doporučení odborníků v oblasti živočišné výroby.

krmivo-pro-telata

Jak vybrat krmivo pro telata?

Krmivo hraje klíčovou roli v zdravém růstu a vývoji telat.

Výběr správného krmiva může být náročný, protože je na trhu dostupná široká škála produktů.

Poradíme vám, jak vybrat krmivo, které bude nejlépe vyhovovat potřebám vašich telat.

banner blog bovram

 

Faktory, které je potřeba zvážit

  • Věk: Nutriční potřeby telat se mění s věkem. V prvních týdnech života potřebují telata mléčnou krmnou směs, která jim dodá energii a bílkoviny pro růst. Po odstavu je potřeba přejít na krmivo s vyšším obsahem vlákniny, které podpoří rozvoj bachoru.
  • Zdraví: Pokud má tele nějaké zdravotní problémy, je potřeba vybrat krmivo, které je pro něj vhodné. Například telata s průjmem potřebují krmivo s nízkým obsahem laktózy.
  • Způsob chovu: Krmivo by mělo odpovídat způsobu chovu telat. Telata chovaná na pastvě potřebují jiné krmivo než telata ustájená v chlévě.
  • Plemeno: Různá plemena telat mohou mít různé nutriční potřeby.

Jaké jsou typy krmiv?

  • Mléčná krmná směs: Používá se v prvních týdnech života telat. Může se jednat o tekuté mléko, mléčné náhražky nebo granulované mléko.
  • Startérové krmivo: Podává se telatům od 2. týdne do odstavu. Obsahuje více vlákniny a méně bílkovin než mléčná krmná směs a podporuje rozvoj bachoru.
  • Rostlinná krmná směs: Určena pro telata po odstavu. Obsahuje všechny potřebné živiny pro zdravý růst a vývoj.
 

Tipy pro krmení telat

  • Krmte telata pravidelně a v malých dávkách.
  • Zajistěte telatům neustálý přístup k čerstvé a čisté vodě.
  • Sledujte zdravotní stav telat a v případě potřeby se poraďte s veterinářem.

 banner blog bovram

Kromě krmiv pro telata si u nás můžete zakoupit boudy pro telata nebo potřeby ke krmení telat.

Zdroje článku:
 
10 steps every farmer needs to follow when feeding calves - Agriland.ie [online]. [cit. 03. 04. 2024]. Dostupné z: https://www.agriland.ie/farming-news/10-steps-every-farmer-needs-to-follow-when-feeding-calves/
 
Caring for newborn beef calves [online]. [cit. 03. 04. 2024]. Dostupné z: https://extension.msstate.edu/publications/publications/caring-for-newborn-beef-calves-separated-their-dams