Kdy a jak na sklizeň brambor?

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších plodin, které si můžete vypěstovat na své zahradě. Ať už je chcete použít jako přílohu, polévku, salát nebo pečivo, brambory vám nabídnou spoustu možností. Ale jak poznat, kdy je správný čas na jejich sklizeň? A jak je správně uskladnit, aby vydržely co nejdéle? V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při sklizni brambor a jak je uchovat v dobré kondici.

kdy-a-jak-na-sklizeni-brambor

Jak zvolit odrůdu brambor?

Předtím, než se pustíte do pěstování brambor, je dobré si vybrat vhodnou odrůdu. Brambory se totiž liší nejen chutí, barvou a tvarem, ale také dobou zrání a odolností vůči chorobám a škůdcům.

Obecně se brambory dělí na rané, polorané, polopozdní a pozdní. Rané brambory zrají nejkratší dobu, asi 90 až 110 dnů, a sklízejí se již v červnu nebo červenci.

Mají tenkou slupku a jsou vhodné k okamžité spotřebě. Polorané a polopozdní brambory zrají 120 až 145 dnů a sklízejí se v srpnu nebo září. Mají silnější slupku a jsou vhodné k delšímu skladování.

Pozdní brambory zrají nejdéle, nad 145 dnů, a sklízejí se až v říjnu. Mají nejsilnější slupku a jsou nejodolnější vůči chorobám. Jsou ideální k zimnímu skladování.

Při výběru odrůdy brambor je také dobré zvážit, jakou půdu máte na zahradě, jaké jsou klimatické podmínky a jaké jsou vaše preference ohledně chuti a využití brambor.

Některé odrůdy jsou vhodné spíše k vaření, jiné k pečení nebo smažení jiné mají bílou, žlutou, červenou nebo dokonce fialovou dužinu.

Některé odrůdy jsou odolnější vůči suchu, mrazu nebo plísni. Pokud si nejste jisti, jakou odrůdu zvolit, můžete se poradit s odborníky nebo zkušenými zahradníky.

banner blog bovram

 

Jak připravit brambory k výsadbě?

Aby brambory dobře vyrostly a vydaly bohatou úrodu, je potřeba je správně připravit k výsadbě. Brambory se vysazují z hlíz, které se nazývají sadba. Sadbu je třeba koupit v ověřeném zdroji, například v zahradnictví, nebo si ji vypěstovat z vlastních brambor.

Pokud si chcete vypěstovat vlastní sadbu, vyberte zdravé a pevné hlízy, které mají alespoň tři očka. Očka jsou malé výrůstky na povrchu hlízy, ze kterých vyrůstají klíčky. Hlízy naskládejte do nádob tak, aby očka směřovala nahoru, a dejte je do světlé a teplé místnosti, kde bude teplota kolem 15 °C.

Nechte hlízy klíčit asi čtyři až šest týdnů, dokud nevytvoří silné a krátké klíčky. Pokud budou klíčky příliš dlouhé a tenké, znamená to, že hlízám chybí světlo. Pokud budou klíčky žluté nebo hnědé, znamená to, že hlízám chybí vlhkost.

 

Jak vysadit brambory na zahradě?

Brambory se vysazují na jaře, když už nehrozí mrazy. Ideální teplota půdy pro výsadbu je kolem 10 °C. Brambory se vysazují do řádků, které by měly být vzdálené od sebe asi 70 cm.

V každém řádku se udělají žlábky hluboké asi 10 cm, do kterých se vkládají hlízy s klíčky nahoru. Vzdálenost mezi hlízami by měla být asi 30 cm.

Hlízy se zakryjí zeminou tak, aby nad nimi vznikly malé hrůbky. Hrůbky chrání hlízy před vyschnutím, mrazem a zelenáním.

Zelené brambory totiž obsahují jedovatý alkaloid solanin, který může způsobit zažívací potíže. Pokud se na povrchu zeminy objeví zelené části hlíz, je třeba je zakrýt další vrstvou zeminy.

 

Jak pečovat o brambory během vegetace?

Brambory potřebují během vegetace dostatek vláhy, živin a světla. Je třeba je pravidelně zalévat, ale ne přelévat.

Příliš mokrá půda může vést k hnilobě hlíz nebo k napadení plísní. Ideální je zalévat brambory ráno nebo večer, když není příliš horko.

Brambory také potřebují pravidelně okopávat, což znamená přihazovat zeminu k hrůbkám. Tím se podporuje růst hlíz, zabraňuje se zelenání a likvidují se plevely.

Okopávání se provádí asi třikrát během vegetace, poprvé, když rostliny dosáhnou výšky 15 cm, podruhé, když dosáhnou výšky 30 cm, a potřetí, když začnou kvést.

Brambory také potřebují pravidelně hnojit, aby měly dostatek živin pro růst. Hnojit se může organickým hnojivem, například kompostem, nebo minerálním hnojivem, například dusíkatým nebo draselným. Hnojit se může před výsadbou, během vegetace nebo po sklizni.

 

Jak poznat, kdy je čas na sklizeň brambor?

Rané brambory se sklízejí, když jsou ještě nezralé, tedy když jejich slupka ještě není ztuhlá a dá se snadno oloupat. To bývá obvykle v červnu nebo červenci, když rostliny začnou kvést nebo když jejich květy začnou opadávat.

Musí spotřebovat co nejdříve, protože se špatně skladují. Při sklizni raných brambor je třeba být opatrný, aby se nepoškodily hlízy nebo kořeny. Nejlepší je použít speciální vidličku nebo lopatu, kterou se opatrně podkopává hrůbka a vyndávají se hlízy.

Hlízy se pak očistí od zeminy a nechají se proschnout na slunci.

Polorané, polopozdní a pozdní brambory se sklízejí, když jsou plně zralé, tedy když jejich slupka je tvrdá a nedá se oloupat. To bývá obvykle v srpnu, září nebo říjnu, když rostliny zaschnou a zhnědnou.

Tyto brambory se dají skladovat po delší dobu, pokud se dodrží správné podmínky. Při sklizni těchto brambor je také třeba být opatrný, aby se nepoškodily hlízy nebo kořeny.

Nejlepší je použít speciální vidličku nebo lopatu, kterou se opatrně podkopává hrůbka a vyndávají se hlízy. Hlízy se pak očistí od zeminy a nechají se proschnout na slunci.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

How and When to Harvest Potatoes [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/how-to-harvest-potatoes-2540062

3 Signs Your Potatoes Are Ready for Harvest • Gardenary [online]. [cit. 23. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.gardenary.com/blog/3-signs-your-potatoes-are-ready-for-harvest