Co nesnáší kuna? Zkuste odpuzovače

Kuna je malá šelma, která žije v lesích, parcích a zahradách. Kuny jsou všežravé a živí se hlavně drobnými savci, ptáky, vejci, ořechy a ovocem. Kuny jsou také známé tím, že si rády staví hnízda na půdách domů nebo v dutinách stromů. Kuny mohou být pro některé lidi obtížné, protože mohou způsobovat škody na izolaci, elektřině, potravinách nebo zahradních plodinách.

co-nesnasi-kuna

Kuny mohou nesnášet spousty věcí

Pokud chcete zabránit kunám, aby se usadily na vašem pozemku, existuje několik věcí, které můžete udělat. Kuny nesnáší silné pachy, hluk, světlo a nepříjemné povrchy. Zde je několik tipů, jak je odradit:

  1. Použijte odpuzovače založené na pachu: jako je například moč lišky, kočičí trus, ocet, česnek nebo pepř. Rozprostřete je kolem míst, kde se kuny často zdržují, nebo je nastříkejte na hadry a zavěste je na stromy nebo střechy.
  2. Vytvořte hluk, který kuny ruší: jako je například rádio, zvonek, dětská hračka nebo plechovka s kamínky. Umístěte je blízko vchodů do hnízd nebo na místa, kde se kuny pohybují.
  3. Zapněte světla: která kuny oslní, jako je například reflektor, baterka nebo vánoční světýlka. Nasměrujte je na místa, kde se kuny schovávají nebo krmí.

Položte nepříjemné materiály, které kuny nemají rády, jako je například drátěnka, hřebíky, ostnatý drát nebo lepící páska. Pokryjte jimi plochy, kde se kuny rády usazují nebo chodí.

banner blog bovram

 

Jak se zbavit kuny?

Kuna, která vám dělá problémy, může být výzvou.

Pro účinné odstranění kuny z vašeho prostředí je nejlepší se řídit těmito kroky:

  1. Odstraňte zdroje potravy a vody: kuny jsou přitahovány místy, kde najdou snadnou potravu a vodu. Ujistěte se, že ve vašem domě nebo na vašem pozemku nejsou volně dostupné zdroje potravy nebo vody.

  2. Zabezpečte vstupy do vašeho domova: kuny se mohou dostat dovnitř i malými otvory. Zkontrolujte a zabezpečte všechny možné vstupy, jako jsou ventilační otvory, okna, dveře nebo praskliny ve zdech.

  3. Použijte odpuzovače: na trhu jsou dostupné různé druhy odpuzovačů kun, včetně ultrazvukových zařízení nebo chemických přípravků. Tyto produkty mohou pomoci kunu odradit od návštěvy vašeho domu.

  4. Nechte si poradit od odborníků: pokud máte stále problémy s kunou, může být dobrým řešením obrátit se na profesionální služby, které se specializují na odchyt a přesun divokých zvířat.

  5. Nenásilné metody: vždy dbejte na to, aby byly všechny metody humanitární a neubližovaly zvířeti. Používání pastí nebo jedů může být nejen nehumánní, ale v některých případech i nelegální.

Tyto metody mohou pomoci odradit kuny od vašeho domu nebo zahrady, ale nejsou stoprocentně účinné. Pokud máte vážný problém s kunami, můžete se obrátit na profesionální službu, která se zabývá odchytáváním a přesunem zvířat.

Související témata:

Zdroje článku:

Kuna skalní – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_skaln%C3%AD