Husa domácí

Domácí husa, vědecky známá jako Anser anser domesticus, je původně domestikovaná forma divoké husy šedé. Je to velmi oblíbený druh drůbeže, který se vyznačuje svou mohutností, dlouhým krkem a charakteristickým kvákavým zvukem. Domácí husy jsou chovány pro různé účely, jako je produkce masa, peří, a také jako dekorativní ptáci nebo pro kontrolu škůdců v zahradách a na farmách.

husa-domaci

Historie a původ domácí husy

Původ domácí husy sahá tisíce let zpět. Byla domestikována z divokých druhů, především z husy velké, a stala se součástí mnoha kultur.

V Egyptě, Řecku, a Římě byla husa symbolem plodnosti a bohatství.

Historie ukazuje, že husy byly chovány nejen pro maso a peří, ale i jako efektivní strážci, díky jejich hlasitému kejhání při cizím vniknutí.

Vědecká klasifikace:

  • Kmen: Chordata
  • Třída: Aves
  • Řád: Anseriformes
  • Čeleď: Anatidae
  • Rod: Anser
  • Druh: Anser anser domesticus
  1. Popis:
    • Husa domácí je domestikovaná forma husy velké (Anser anser). Má velké, silné tělo s dlouhým krkem a nohami. Samec a samice jsou si velmi podobní, samice je však obvykle o něco menší.
    • Hmotnost hus se liší podle plemene. Malá plemena váží obvykle 3–5 kg, střední plemena 5–8 kg a velká plemena až 15 kg.
    • Barva hus se také liší podle plemene. Nejčastější je bílá barva, ale existují i husy černé, šedé, hnědé nebo strakaté.
  2. Rozšíření:
    • Husa domácí je rozšířena po celém světě. Je chována především pro maso, sádlo, peří a trus.
  3. Životní prostředí:
    • Husa domácí je býložravec. Živí se převážně travou, ale také zrním, zeleninou a ovocem.
    • Husy jsou společenská zvířata a žijí ve stádech.
  4. Rozmnožování:
    • Hnízdí na zemi. Samice snese 5–15 vajec, která inkubuje 28–30 dní. Mláďata jsou schopná letu po 60–70 dnech.

banner blog bovram

 

Charakteristiky a chov

Husy jsou známé svým robustním tělem, dlouhým krkem a výrazným kejháním.

Jsou to sociální ptáci, kteří vyžadují dostatek prostoru pro pasení a vodní plochu pro koupání.

Při chovu je důležité zabezpečit bezpečný prostor, který chrání před predátory, a zajistit společenské prostředí, protože husy jsou velmi společenské ptáky.

Můžete si u nás zakoupit kurníky pro husy.

Krmení domácí husy

Správné krmení je zásadní pro zdraví a produktivitu domácí husy. Husy jsou všežravci, ale jejich dieta by měla být bohatá na zeleninu, obiloviny a speciální drůbeží krmivo.

Je důležité dbát na to, aby krmivo bylo vyvážené a obsahovalo dostatek vitamínů a minerálů. Přebytek bílkovin nebo nízká kvalita krmiva může vést k zdravotním problémům. V zimních měsících je třeba zvýšit příjem kalorií, aby se husy udržely v teple.

Doporučujeme vám zakoupit krmení pro husy a kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Krmivo pro kachny a husy Energys a Krmný koncentrát Energys.

 

Zajímavosti o domácích husách

  1. Dlouhověkost: husy jsou známy svou dlouhověkostí mezi domácími ptáky. Některé husy mohou žít až 20 let nebo více, což je výrazně déle než většina druhů drůbeže.
  2. Hlasitá komunikace: husy jsou velmi hlasití ptáci, což je dělá skvělými "strážci" na farmě. Dokáží velmi hlasitě upozornit na cizí přítomnost nebo potenciální nebezpečí.
  3. Emocionální inteligence: husy prokazují vysokou míru emocionální inteligence. Tvoří silné sociální vazby, často jsou věrné svým partnerům a projevují známky smutku při ztrátě blízkých.
  4. Navigační schopnosti: divoké příbuzné domácích hus mají úžasné navigační schopnosti a dokáží urazit tisíce kilometrů během migračních letů. Domácí husy tyto schopnosti dědí, i když nejsou využívány v chovu.
  5. Ekologický přínos: husy mohou přispět k udržitelnosti farmy. Jejich pastva pomáhá kontrolovat plevele a škůdce, a jejich exkrementy jsou výborným přírodním hnojivem.
  6. Rozmanitost Plemen: existuje mnoho plemen domácích hus, od malých, jako je čínská husa, až po velká plemena, jako je embdenská husa. Každé plemeno má své specifické vlastnosti a využití.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Husa domácí – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Husa_dom%C3%A1c%C3%AD