Jak chovat křepelky?

Chov křepelek se stává stále populárnějším koníčkem pro mnoho lidí, kteří hledají udržitelný způsob, jak získávat čerstvá vajíčka a maso přímo ze své zahrady. Tyto malé, ale živé ptáky lze chovat i v omezeném prostoru, což z nich činí ideální volbu pro začínající chovatele.

kalifornaska-krepelka

Proč chovat křepelky?

Křepelky jsou známé svými výživnými a chutnými vajíčky, která jsou bohatá na proteiny a další živiny. Jejich maso je také vysoce ceněné pro jeho jemnou chuť a texturu.

Kromě gastronomických výhod jsou křepelky ideální pro chov v menších prostorech, jako jsou městské zahrady nebo dokonce balkony, což je činí skvělou volbou pro ty, kteří nemají přístup k rozsáhlým farmařským plochám.

Výběr druhu křepelek

Při rozhodování o chovu křepelek je důležité zvážit, který druh je pro vás nejvhodnější. Mezi nejpopulárnější patří:

  1. Japonská křepelka: Tento druh je známý pro svou produktivitu v produkci vajec. Jsou ideální pro začátečníky díky své odolnosti a snadné péči.
  2. Kalifornská křepelka: Tento atraktivní druh je často chován pro jeho půvabný vzhled a je oblíbený mezi chovateli okrasných ptáků.

banner blog bovram

Jaké jsou základní potřeby?

Při zřizování prostoru pro křepelky je třeba myslet na několik základních potřeb:

  1. Klec nebo výběh: Křepelky potřebují bezpečný, čistý a suchý domov. Je důležité zajistit dostatek prostoru pro pohyb, stejně jako ochranu před predátory a nepříznivým počasím. Můžete si u nás zakoupit kurník pro křepelky.
  2. Krmivo: Kvalitní krmivo pro křepelky by mělo být bohaté na proteiny, zejména pro ty, které jsou chovány pro produkci vajec. Kromě komerčního krmiva můžete křepelkám poskytnout i čerstvou zeleninu jako doplněk jejich stravy.
  3. Napáječky a krmítka: Udržujte čerstvou vodu a krmivo dostupné pro křepelky po celý den. Je důležité zajistit, aby krmítka a napáječky byly čisté a snadno dostupné.
  4. Podmínky prostředí: Křepelky potřebují stabilní teplotu a dostatek světla. V zimních měsících může být potřeba poskytnout dodatečné zdroje tepla a světla.
 

Krmení a péče o křepelky

Správné krmení a péče jsou zásadní pro zdraví a produktivitu vašich křepelek.

Krmení Křepelek

  1. Krmivo: základem stravy křepelek by mělo být kvalitní krmivo pro drůbež s vysokým obsahem proteinů, zvláště pokud jsou chovány pro produkci vajec. Doporučuje se používat krmivo s obsahem proteinů okolo 18-20%.
  2. Doplňky: pro zdravý vývoj a produkci vajec je dobré doplnit stravu o vápník, který lze poskytnout ve formě drobných kousků vápenatého písku nebo rozdrcených mušlí.
  3. Čerstvá zelenina: křepelky ocení také čerstvou zeleninu jako zdroj vitaminů a minerálů. Můžete jim nabídnout například listovou zeleninu, mrkev nebo cuketu.

Zdravotní péče a prevence nemocí

  1. Pravidelné kontroly: Pravidelně kontrolujte křepelky na příznaky nemocí nebo parazitů. Typické znaky, na které si dát pozor, zahrnují letargii, ztrátu chuti k jídlu nebo abnormální chování.
  2. Čistota: Udržujte klec čistou a suchou, aby se předešlo výskytu parazitů a nemocí. Pravidelně vyčistěte krmítka a napáječky.
  3. Prevence stresu: Křepelky jsou citlivé na stres, který může negativně ovlivnit jejich zdraví a produkci vajec. Zajistěte dostatečný klid a minimalizujte rušivé vlivy.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Křepel kalifornský – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epel_kalifornsk%C3%BD

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka