Jak chytit krysu? Pomůže past nebo sklopec

Krysy jsou nežádoucí hosté v našich domech a bytech. Nejen že ničí potraviny, nábytek a elektrické kabely, ale také přenášejí různé nemoci a parazity. Pokud jste zjistili, že máte krysy v domě, je důležité se jich co nejdříve zbavit. Existuje několik způsobů, jak chytit krysu, které se liší podle účinnosti, bezpečnosti a nákladů. V tomto článku vám představíme některé z nich a poradíme vám, jak je správně používat.

jak-chytit-krysu

Vyzkoušejte průmyslové pasti a sklopce

Jednou z nejjednodušších a nejrozšířenějších metod, jak chytit krysu, je použití průmyslových pastí, které můžete koupit v obchodech nebo na internetu.

Tyto pasti se dělí na dva typy: živé a smrtící.

1) Živé pasti

Jsou zařízení, která chytí krysu, aniž by jí ublížila, a umožní vám ji pak vypustit na jiném místě. Tyto pasti jsou obvykle vyrobeny z kovu nebo plastu a mají vstupní otvor, který se zavře, když krysa vejde dovnitř.

Živé pasti jsou vhodné pro ty, kteří nechtějí zabíjet krysy nebo se obávají, že by mohli zranit domácí zvířata nebo děti. Nevýhodou těchto pastí je, že jsou poměrně objemné, dražší a vyžadují pravidelnou kontrolu a čištění.

banner blog bovram

2) Smrtící pasti

Jsou zařízení, která zabijí krysu, když se spustí. Tyto pasti mohou mít různé mechanismy, jako jsou pružiny, elektrické výboje, lepidlo nebo jed. Smrtící pasti jsou levnější, snadněji použitelné a účinnější než živé pasti, ale mají také své nevýhody.

Tyto pasti mohou být nebezpečné pro domácí zvířata a děti, pokud nejsou správně umístěny a chráněny.

Také mohou způsobit nepříjemný zápach a infekci, pokud nejsou mrtvé krysy včas odstraněny.

 

Pokud se rozhodnete použít průmyslové pasti, je důležité dodržovat následující pravidla:

  1. Vyberte si past, která odpovídá velikosti a chování krys, které chcete chytit. Například, pokud máte malé krysy, můžete použít past na myši, ale pokud máte velké krysy, budete potřebovat silnější a větší past.
  2. Umístěte pasti na místech, kde jste viděli stopy, výkaly nebo hlodání krys, jako jsou podlahy, skříně, stěny, stropy, kuchyně, sklepy nebo půdy. Pokud možno, umístěte pasti podél stěn nebo v rohu, kde se krysy cítí bezpečněji.
  3. Použijte vhodnou návnadu, která přiláká krysy do pasti: návnada může být potravina, jako je sýr, maso, ořechy, obiloviny, ovoce nebo zelenina, nebo něco, co vydává zvuk, vůni nebo světlo, jako je rádio, bavlnka nebo svíčka. Návnadu umístěte do středu pasti nebo na spoušťovací mechanismus.
  4. Nastavte past tak, aby byla citlivá a snadno se spustila, když krysa vstoupí nebo se dotkne návnady. Pokud používáte živou past, ujistěte se, že je dostatečně velká a pevná, aby krysa nemohla uniknout. Pokud používáte smrtící past, ujistěte se, že je dostatečně silná a rychlá, aby krysu zabila okamžitě a bez utrpení.
  5. Zkontrolujte pasti pravidelně, nejlépe každý den, a odstraňte chycené krysy. Pokud používáte živou past, vypusťte krysu co nejdál od vašeho domu, nejlépe v přírodě nebo v místě, kde nebude obtěžovat ostatní lidi nebo zvířata. Pokud používáte smrtící past, zlikvidujte mrtvou krysu v plastovém sáčku a vyhoďte ji do odpadu. Vždy používejte rukavice a dezinfekční prostředky, když manipulujete s krysami nebo pastmi, abyste se vyhnuli infekci nebo kousnutí.
  6. Vyčistěte a dezinfikujte pasti po každém použití a vyměňte návnadu, pokud je znečištěná nebo zkažená. Pokud pasti nefungují nebo jsou poškozené, nahraďte je novými. 

krysa

Domácí pasti

Pokud nemáte k dispozici průmyslové pasti nebo si je nemůžete dovolit, můžete si také vyrobit vlastní pasti z domácích materiálů, jako jsou plechovky, láhve, krabice, nůžky, provázky, lepidlo nebo pásky.

Tyto pasti mohou být také živé nebo smrtící, podle toho, jak je nastavíte. Některé příklady domácích pastí jsou:

1) Plechovka s návnadou

Tato past je živá a funguje tak, že krysa vyleze do plechovky, která je položena na hraně stolu nebo židle, aby dosáhla návnady, která je připevněna na druhém konci. Když se krysa dostane dovnitř, plechovka se převrátí a spadne na zem, čímž krysu uvězní. Tuto past můžete vyrobit tak, že uděláte malý otvor v dně plechovky a protáhnete provázek, na který připevníte návnadu. Potom položte plechovku na hranu stolu nebo židle tak, aby otvor směřoval dolů a návnada visela nad zemí. Ujistěte se, že plechovka je stabilní a že krysa nemůže dosáhnout návnady zvenčí.

2) Láhev s návnadou

Tato past je také živá a funguje podobně jako plechovka s návnadou, ale místo plechovky používáte prázdnou plastovou láhev. Tuto past můžete vyrobit tak, že odříznete horní část láhve a vložíte ji do spodní části tak, aby vznikl vchod ve tvaru kužele. Potom připevníte návnadu na dno láhve a položíte ji na hranu stolu nebo židle tak, aby vchod směřoval dolů a návnada visela nad zemí. Když krysa vleze do láhve, nemůže se dostat ven, protože kuželový vchod ji zablokuje.

3) Lepidlo s návnadou

Tato past je také smrtící a funguje tak, že krysa se přilepí na lepící plochu, která je položena na zemi, když se snaží dosáhnout návnady, která je umístěna na středu. Když se krysa přilepí, nemůže se pohnout a zemře na vyčerpání nebo dehydrataci. Tuto past můžete vyrobit tak, že použijete lepící papír, lepící podložku nebo lepící pásku, na kterou položíte návnadu. Potom položte lepící plochu na místo, kde se pohybují krysy. Ujistěte se, že lepící plocha je dostatečně velká a lepkavá, aby krysu udržela.

 

Jaké ostatní metody doporučujeme?

Kromě pastí existují i jiné metody, jak chytit krysu, které mohou být také účinné, ale vyžadují více času, úsilí nebo zdrojů. Některé z nich jsou:

1) Kočka

Kočka je přirozený nepřítel krys a může být skvělým pomocníkem při jejich lovu. Pokud máte doma kočku, nechte ji volně pobíhat po domě a sledovat krysy. Pokud nemáte kočku, můžete si ji zapůjčit od přítele nebo souseda, nebo si ji adoptovat z útulku. Ujistěte se, že kočka je zdravá, očkovaná a odčervená, a že se dobře snáší s ostatními domácími zvířaty. Také jí dejte dostatek vody a krmiva, aby byla spokojená a motivovaná.

2) Otrava a návnady

Otrava je chemická látka, která zabíjí krysy, když ji sní. Otravu můžete koupit v obchodech nebo na internetu, nebo si ji vyrobit z domácích ingrediencí, jako jsou borax, jedlá soda, čokoláda nebo aspirin. Otravu umístěte na místa, kde se krysy živí, jako jsou kuchyně, sklepy nebo půdy. Ujistěte se, že otrava je dobře schovaná a chráněná před domácími zvířaty a dětmi, a že ji pravidelně doplňujete. Také buďte připraveni na to, že krysy mohou zemřít na skrytých místech a způsobit zápach a infekci.

3) Ultrazvukové odpuzovače 

Ultrazvuk je zvuk o vysoké frekvenci, který je slyšitelný pro krysy, ale ne pro lidi. Ultrazvuk působí na krysy jako odpuzovač, protože jim způsobuje nepohodlí, stres a dezorientaci. Ultrazvuk můžete použít jako doplněk k jiným metodám, nebo jako prevenci, abyste zabránili krysám v proniknutí do vašeho domu. Ultrazvuk můžete vytvářet pomocí speciálních zařízení, která můžete koupit v obchodech nebo na internetu, nebo pomocí aplikací pro mobilní telefony nebo počítače. 

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

How to Catch & Trap Rats like a Pro: 7 Easy Steps [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://smithspestmanagement.com/blog/post/how-to-trap-rats/

15 Rat Trapping Tips [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.victorpest.com/articles/15-rat-trapping-tips