Jak krmit kachny? Na co si dát pozor?

Když se procházíme parkem nebo sedíme u místního rybníka, často vidíme kachny plavající klidně po hladině a občas připlouvající k břehu v naději, že získají nějakou pochoutku. Krmení kachen je oblíbenou činností pro lidi všech věkových skupin, od malých dětí až po seniory. Ale co mnozí z nás neví, je, jakým způsobem krmit tyto okouzlující ptáky bezpečně a zodpovědně. V tomto blogu se podíváme na to, jak správně krmit kachny, jaké potraviny jsou pro ně nejlepší a jaké mýty o krmení kachen bychom měli přestat věřit. Takže, jestli máte rádi tyto roztomilé vodní obyvatele a chcete se o nich dozvědět více, čtěte dál!

jak-krmit-kachny

Jak krmit kachny?

Správná výživa hraje klíčovou roli v životě každé kachny. Kvalitní krmivo nejen podporuje jejich zdraví a vitalitu, ale také ovlivňuje kvalitu a množství produkce, jako jsou vejce nebo maso.

Několik důležitých bodů:

  1. Zdraví: nevhodné nebo nevyvážené krmivo může vést k různým zdravotním problémům, včetně poruch trávení a snížené imunity.
  2. Růst a produkce: kachny potřebují různé živiny pro optimální růst a vývoj. Nedostatek nebo nadbytek určitých živin může negativně ovlivnit jejich produkci.

banner blog bovram

 

S jakými typy krmiv se můžete setkat?

Při výběru krmiva je důležité brát v úvahu věk, druh a zdravotní stav kachny. Existují různé typy krmiv:

  1. Kompletní krmiva: jsou speciálně formulována pro kachny, obsahují všechny potřebné živiny a jsou ideální pro většinu chovatelů.
  2. Doplnění přirozenou stravou:
    • Zelenina: např. salát, špenát.
    • Obiloviny: např. kukuřice, pšenice.
    • Bílkoviny: např. červi, malé ryby.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

Krmení podle věku a potřeb kachen

Každá věková fáze kachny má specifické výživové požadavky:

  • Krmivo pro kachňata: mělo by být bohaté na bílkoviny a vitamíny pro podporu růstu.
  • Krmivo pro dospělé kachny: zaměřuje se na udržení zdraví a podporu produkce vajec nebo masa.
  • Speciální potřeby: například březí kachny potřebují více vápníku pro tvorbu skořápek vajec.

Závěr a doporučení

Výběr správného krmiva je klíčový pro zdraví a produktivitu kachen.

Chovatelé by měli věnovat pozornost individuálním potřebám svých kachen a vybírat krmivo, které podporuje jejich celkové zdraví a pohodu.

Důležitá je také pravidelná kontrola zdravotního stavu kachen a přizpůsobení krmení podle jejich aktuálních potřeb.

banner blog bovram

Zdroje článku:

The DOs and DON’Ts of Feeding Ducks | Frisco Public Library [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://friscolibrary.com/blogs/post/the-dos-and-donts-of-feeding-ducks/

3 Ways to Feed Ducks - wikiHow Pet [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.pet/Feed-Ducks

Feeding your Backyard Ducks - The Cape Coop [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://thecapecoop.com/feeding-your-backyard-ducks/