Jak vybrat jed na krysy?

Krysy jsou nezvaní hosté, kteří mohou napáchat velké škody na majetku, zdraví a bezpečnosti lidí. Kromě toho, že ničí potraviny, nábytek, izolaci a elektrické vedení, jsou také přenašeči mnoha nebezpečných nemocí, jako je leptospiróza, mor, salmonelóza nebo vzteklina. Proto je důležité se jich co nejdříve zbavit, než se rozšíří a způsobí ještě větší problémy.

jak-vybrat-jed-na-krysy

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit krys, je použití jedu. Jed na krysy je chemická látka, která po požití způsobí smrtelné krvácení nebo selhání orgánů u hlodavců. Existuje mnoho druhů jedů na krysy, které se liší podle složení, formy, účinnosti a způsobu aplikace. V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat a použít jed na krysy, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Jak si vybrat jed na krysy?

Při výběru jedu na krysy je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou:

  1. Účinná látka: Jed na krysy obsahuje různé účinné látky, které mají různé mechanismy působení a různou dobu nástupu účinku. Nejčastěji se používají antikoagulační rodenticidy, které blokují srážení krve a způsobují vnitřní krvácení. Mezi tyto látky patří například bromadiolon, brodifakum, difenakum nebo flocumafen. Tyto látky jsou účinné i proti rezistentním kmenům krys, ale vyžadují opakované podávání, než zabijí hlodavce. Jiné látky, jako je alfa-chloralosa, kalciumfosfid nebo zinekfosfid, působí rychleji, ale jsou méně bezpečné pro lidi a domácí zvířata.
  2. Forma: Jed na krysy se vyrábí v různých formách, jako jsou granule, zrní, bloky, pasty nebo tekutiny. Každá forma má své výhody a nevýhody. Granule a zrní jsou snadno dávkovatelné a lákavé pro krysy, ale mohou být snadno roznášeny nebo rozsypány. Bloky jsou odolné proti vlhkosti a plísním, ale mohou být těžší umístit nebo připevnit. Pasty jsou velmi atraktivní pro krysy, ale mohou se znehodnotit nebo zaschnout. Tekutiny jsou vhodné pro krysy, které pijí hodně vody, ale mohou být obtížné aplikovat nebo skladovat.
  3. Aplikace: Jed na krysy je třeba umístit tak, aby byl snadno dostupný pro krysy, ale zároveň chráněn před deštěm, sluncem, prachem, hmyzem nebo jinými zvířaty. K tomu slouží speciální deratizační stanice, které jsou uzavřené krabičky s otvory pro vstup krys. Tyto stanice jsou bezpečné, hygienické a snadno kontrolovatelné. Jed na krysy se umisťuje do stanic v požadovaném množství a pravidelně se doplňuje nebo mění. Stanice se umisťují podél cest, které krysy používají, nebo v blízkosti jejich nor, děr nebo hnízd.

banner blog bovram

 

Jak použít jed na krysy?

Při použití jedu na krysy je třeba dodržovat následující kroky:

  1. Před zahájením deratizace je třeba odstranit všechny jiné zdroje potravy pro krysy, jako jsou odpadky, zbytky jídla, krmivo pro zvířata nebo plody. Tím se zvýší šance, že krysy budou konzumovat jed.
  2. Při manipulaci s jedem je třeba používat ochranné rukavice, roušku a brýle, aby se zabránilo kontaktu s kůží, očima nebo dýchacími cestami. Je také třeba dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu jedu nebo v příbalové informaci.
  3. Jed na krysy se umisťuje do deratizačních stanic podle návodu k použití. Obvykle se doporučuje umístit 5-10 sáčků nebo bloků jedu do jedné stanice pro krysy a 1-2 sáčky nebo bloky pro myši. Stanice se umisťují v intervalech 5-10 metrů pro krysy a 2-5 metrů pro myši. Stanice se označují varovnými nálepkami nebo cedulemi.
  4. Jed na krysy se pravidelně kontroluje a doplňuje, dokud nezmizí příznaky přítomnosti krys. To může trvat několik dní až týdnů, v závislosti na velikosti a druhu populace krys. Pokud je možné, je vhodné odstraňovat mrtvé krysy a likvidovat je v souladu s hygienickými normami.
  5. Po ukončení deratizace je třeba odstranit všechny zbytky jedu a deratizační stanice a vyčistit místo aplikace. Je také třeba zajistit, aby se krysy nemohly znovu dostat do objektu, například zatesněním děr, opravou poškozených částí, instalací sítí nebo pastí.

Nejčastější otázky:

Jak působí jed na krysy?

Jed na krysy obvykle obsahuje antikoagulanty, které zabraňují srážení krve. Po požití tohoto jedu krysy trpí vnitřním krvácením, což může vést k jejich smrti. Tento proces může trvat několik dní a je navržen tak, aby ostatní krysy nezjistily nebezpečí spojené s jedem. Je důležité dbát na bezpečnost a správné používání těchto jedů, aby nedošlo k ohrožení jiných zvířat nebo lidí.

Co odpuzuje krysy?

Existuje několik přírodních repelentů, které mohou krysy odpuzovat. Mezi ně patří silné vůně jako je pepřová máta, citronela, eukalyptus nebo amoniak. Krysy mají také tendenci se vyhýbat určitým ultrazvukovým zařízením, která vydávají vysokofrekvenční zvuky, jež jsou pro krysy nepříjemné, ale pro člověka neslyšitelné. Je však třeba mít na paměti, že účinnost těchto metod může být omezená a měla by být kombinována s dalšími opatřeními.

Jak se zbavit potkanů a krys?

Zbavení se potkanů a krys vyžaduje komplexní přístup. Mezi základní kroky patří udržování čistoty a pořádku, zajištění, aby odpadky byly dobře uzavřené, a oprava případných průchodů, kterými by se tyto škůdci mohli dostat dovnitř. Použití pastí a jedů může být také účinné, ale je důležité dbát na správné použití a umístění, aby nedošlo k ohrožení domácích mazlíčků nebo malých dětí. V některých případech může být nejlepším řešením obrátit se na profesionální deratizační službu.

Co je nejúčinnější na potkany?

Nejúčinnější metoda likvidace potkanů závisí na konkrétní situaci a prostředí. Obecně jsou velmi účinné chemické přípravky obsahující antikoagulanty, které způsobují vnitřní krvácení. Mechanické pasti mohou být také účinné, zvláště když jsou správně umístěny a pravidelně kontrolovány. V některých případech může být efektivní využití ultrazvukových odpuzovačů nebo přirozených predátorů, jako jsou kočky. Vždy je důležité zvážit bezpečnost a potenciální rizika spojená s každou metodou a v případě potřeby se obrátit na odborníky. 

 

Související články:

Zdroje článku:

Mouse and Rat Poisons | Poison Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.poison.org/articles/mouse-and-rat-poisons

Best Rat Poison 2021 [Expert Guide] - DIY Pest Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.diy-pest-control.co.uk/blog/what-is-the-best-rat-poison/