Jak vybrat klec na krysy?

Krysy jsou inteligentní, zvědavé a společenské zvířata, které si zaslouží pohodlný a bezpečný domov. Pokud si chcete pořídit krysu jako domácího mazlíčka, musíte pečlivě vybrat klec, která bude splňovat její potřeby a umožní jí projevit svou osobnost. V tomto článku vám poradíme, na co si dát pozor při výběru klece pro krysy, jak ji vybavit a jak se o ni starat.

klec-pro-krysy

Velikost a tvar klece

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru klece pro krysy je její velikost. Krysy potřebují dostatek prostoru pro pohyb, hraní, spaní a stravování. Každá krysa by měla mít alespoň 0,04 m3 volného prostoru, což odpovídá rozměrům 40 x 25 x 40 cm.

Pokud máte více krys, musíte zvýšit objem klece podle počtu jedinců. Například pro dvě krysy by měla být klec alespoň 0,08 m3, což odpovídá rozměrům 50 x 30 x 50 cm. Pro čtyři krysy by měla být klec alespoň 0,16 m3, což odpovídá rozměrům 60 x 40 x 60 cm. A tak dále.

Kromě velikosti je také důležitý tvar klece. Krysy mají rády výšku, protože jim umožňuje lézt, skákat a prozkoumávat.

Proto je vhodné zvolit klec s několika patry, které jsou propojeny žebříky, rampami nebo tunely. Klec by měla být obdélníková nebo čtvercová, nikoli kulatá nebo oválná, protože tyto tvary snižují užitečnou plochu a ztěžují orientaci krysám.

Klec by také neměla být příliš vysoká, protože krysy by mohly spadnout a zranit se. Ideální je, pokud klec má tři nebo čtyři patra.

Materiál a konstrukce

Dalším důležitým aspektem při výběru klece pro krysy je její materiál a konstrukce. Klec by měla být pevná, stabilní, snadno čistitelná a bezpečná pro zvířata. Nejvhodnějším materiálem pro klec je kov, který je odolný proti kousání a poškrábání.

Kovová klec by měla mít plastovou nebo kovovou misku, která se dá snadno vyjmout a umýt. Klec by také měla mít dveře, které se dají dobře uzamknout, aby krysy neutekly. Dveře by měly být dostatečně velké, aby se do klece dalo vložit a vyjmout zvíře i jeho vybavení.

Klec by neměla být vyrobena z dřeva, protože toto materiál je snadno poškozen krysami a také nasává pachy a vlhkost. Dřevěná klec by se také špatně čistila a dezinfikovala. Neměla by být vyrobena z plastu, protože tento materiál je také náchylný k poškození krysami a může se stát nebezpečným, pokud se zvíře spolkne kus plastu.

banner blog bovram

Vybavení a doplňky

Klec pro krysy by neměla být jen prázdná místnost, ale také pohodlný a zábavný domov.

Krysy potřebují různé vybavení a doplňky, které jim zajistí komfort, stimulaci a zábavu.

Mezi základní vybavení klece patří:

  1. Miska na vodu: Krysy potřebují neustále přístup k čerstvé a čisté vodě. Miska na vodu by měla být dostatečně velká, aby se do ní vešla hlava krysy, ale ne tak velká, aby se do ní mohla ponořit celá. Miska by měla být umístěna na stabilním místě, aby se neklopila nebo nevylévala. Miska by měla být pravidelně plněna a čištěna. Alternativou k misce na vodu je lahvička na vodu, která se připevní k mřížce klece. Lahvička by měla mít kuličkový ventil, který zabraňuje úniku vody. Lahvička by měla být také pravidelně plněna a čištěna.
  2. Miska na jídlo: Krysy potřebují kvalitní a vyváženou stravu, která obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály. Miska na jídlo by měla být dostatečně velká, aby se do ní vešlo dostatek krmiva pro všechny krysy v kleci, ale ne tak velká, aby se do ní mohly zahrabat nebo schovat. Miska by měla být umístěna na suchém a čistém místě, aby se neznečistilo jídlo. Miska by měla být pravidelně plněna a čištěna. Kromě krmiva by měly krysy mít také přístup k čerstvému ovoci a zelenině, které jim dodají vlákninu, vitamíny a minerály. Ovocí a zeleninou by se mělo podávat jen malé množství, aby se nezpůsobily zažívací potíže. Ovocí a zeleninou by se mělo také střídat, aby se zajistila pestrost stravy.
  3. Hnízdo: Krysy potřebují místo, kde se mohou schovat, odpočívat a spát. Hnízdo by mělo být dostatečně velké, aby se do něj vešly všechny krysy v kleci, ale ne tak velké, aby se v něm ztrácely. Hnízdo by mělo být umístěno na klidném a tmavém místě, aby se krysy cítily bezpečně. Hnízdo by mělo být vyrobeno z bezpečného a pohodlného materiálu, jako je dřevo, karton, látky nebo papír.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče.

 

Nejčastější otázky:

  1. Co je větší než potkan? Potkani jsou poměrně velká hlodavci, ale existují i větší zvířata v této kategorii. Například nutrie (známá také jako vodní krysa) je větší než potkan. Dospělá nutrie může vážit mezi 5 až 9 kg, zatímco typický dospělý potkan váží kolem 0,5 kg. Dalším příkladem většího hlodavce je bobr, který může vážit až 30 kg.
  2. Jak poznat, že je potkan spokojený? U potkanů můžeme rozpoznat spokojenost podle několika chování. Potkani jsou společenská zvířata, a když jsou spokojení, rádi se mazlí s ostatními potkany nebo se svým lidským opatrovníkem. Můžete také pozorovat tzv. "bruxing", což je akt, kdy potkan tře své přední zuby o sebe. Toto chování často doprovází jemné vibrování očí, což se nazývá "boggling". Tyto projevy obvykle naznačují, že se potkan cítí bezpečně a spokojeně.
  3. Co loví krysy? Krysy mají v přírodě několik přirozených nepřátel, včetně dravých ptáků (například sovy a jestřábi), hadů, velkých šelem jako jsou lišky a kočky, a někdy i velkých ryb, pokud žijí v blízkosti vody. V urbanizovaných oblastech jsou domácí a divoké kočky běžnými predátory krys. Kromě toho jsou krysy často loveny lidmi, a to buď pro kontrolu populace, nebo v některých kulturách i pro jídlo.

 

Související články:

Zdroje článku:

Caring for Your Pet Rat | Advice & Guidance | Blue Cross [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bluecross.org.uk/advice/rat/caring-for-your-rat

The ideal home for your rat - PDSA [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/looking-after-your-pet/small-pets/the-ideal-home-for-your-rat