Jak vybrat klec pro křepelky?

Křepelky můžete chovat doma nebo na zahradě. Křepelky snášejí vynikající vajíčka, která jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jsou také nenáročné na prostor a péči, pokud jim zajistíte vhodnou klec. Jak ale vybrat tu správnou klec pro křepelky? Na co byste měli dát pozor při výběru? V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat optimální klec pro křepelky, která bude vyhovovat jak vám, tak vašim ptákům.

jak-vybrat-klec-pro-krepelky

1) Materiál

Klece pro křepelky se obvykle vyrábějí z drátu nebo plastu. Každý materiál má své výhody i nevýhody, které byste měli zvážit při výběru.

Drátěné klece pro křepelky

Drátěné klece pro křepelky jsou levné a snadno se dají vyrobit i doma. Stačí vám k tomu pár latí a drátěné pletivo. Klece jsou také dobře větrané a umožňují křepelkám vidět okolí.

Nevýhodou drátěných klecí je, že mohou být nepohodlné pro křepelky. Ostré dráty mohou způsobovat odřeniny, zranění nebo otoky na nohách. Drátěné klece také snadněji rezaví a špiní se, což ztěžuje jejich čištění a údržbu.

banner blog bovram

Plastové klece pro křepelky

Plastové klece pro křepelky jsou dražší, ale zato kvalitnější a trvanlivější. Jsou vyrobeny z odolného a hygienického plastu, který nekazí, nerezaví a snadno se čistí. Plastové klece jsou také pohodlnější pro křepelky, protože mají hladký povrch, který nezatěžuje jejich nohy.

Nevýhodou plastových klecí je, že jsou těžší a méně větrané. Plastové klece také mohou být méně estetické a méně propustné pro světlo. Plastové klece se také hůře opravují, pokud se poškodí.

 

2) Velikost a tvar klece pro křepelky

Velikost a tvar klece pro křepelky závisí na tom, kolik křepelek chcete chovat a jaký máte k dispozici prostor.

Obecně platí, že křepelky potřebují minimálně 0,1 m2 plochy na jednoho ptáka. To znamená, že pro 10 křepelek byste měli mít klec o rozměrech alespoň 50 x 20 cm. Pokud máte více křepelek, můžete zvolit klec větší nebo vícepatrovou.

Tvar klece pro křepelky by měl být takový, aby umožňoval snadný přístup k ptákům, krmítku, napáječce a snáškovým zásobníkům. Klec by měla být také dostatečně vysoká, aby křepelky mohly stát a natáhnout krk. Ideální výška klece je asi 25 cm.

Vybavení

Klec pro křepelky by měla být vybavena základními prvky, které zajistí pohodlí a zdraví křepelek. Mezi tyto prvky patří:

  • Krmítko - mělo by být dostatečně velké, aby se do něj vešlo dostatek krmiva pro všechny křepelky. Krmítko by mělo být umístěno tak, aby bylo snadno dostupné a aby se do něj nedostával trus nebo špína. Krmítko by mělo být pravidelně doplňováno a čištěno.
  • Napáječka - měla by být dostatečně velká, aby poskytla dostatek vody pro všechny křepelky. Napáječka by měla být umístěna tak, aby byla snadno dostupná a aby se do ní nedostával trus nebo špína. Napáječka by měla být pravidelně doplňována a čištěna.
  • Snáškové zásobníky - jsou speciální prostory, kam se odkutálí snesená vejce. Snáškové zásobníky umožňují snadné sběr a ochranu vajec před poškozením nebo znečištěním. Snáškové zásobníky by měly být umístěny tak, aby byly snadno dostupné a aby se do nich nedostával trus nebo špína. Snáškové zásobníky by měly být pravidelně vybírány a čištěny.
  • Trusník - je podnos, který zachycuje trus a špínu, která propadá skrz dno klece. Trusník zabraňuje kontaktu křepelek s trusem a zlepšuje hygienu klece. Trusník by měl být umístěn tak, aby byl snadno dostupný a aby se do něj nedostávala voda nebo krmivo. Trusník by měl být pravidelně vyprazdňován a dezinfikován.

Závěr

Klec pro křepelky je důležitým prvkem pro úspěšný chov těchto ptáků. Při výběru klece pro křepelky byste měli dbát na materiál, velikost, tvar a vybavení klece. Klec by měla být pohodlná, prostorná, čistá a bezpečná pro křepelky. Klec by měla také usnadňovat péči o křepelky, jejich krmení, napájení a sběr vajec. Pokud si vyberete vhodnou klec pro křepelky, budete mít spokojené a zdravé ptáky, kteří vám budou dodávat výborná vajíčka.

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD