Jak vybrat nejlepší škrabadlo pro kočku?

Kočky si musí brousit drápky. Jejich potřeba škrábat není jen výstředností, ale klíčovou součástí jejich chování, která napomáhá jejich fyzickému i psychickému zdraví. Vybrat správné škrabadlo pro vaši kočku může být zásadní nejen pro ochranu vašeho nábytku, ale také pro zajištění šťastného a zdravého života vaší kočičího přítele. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat nejlepší škrabadlo pro kočky.

Nejlepší škrabadla pro kočky

Požadavky a potřeby koček

  • Instinktivní potřeba škrábání: Kočky škrábou z mnoha důvodů, včetně udržení zdraví drápů, označování teritoria a jako způsob, jak se vyrovnat se stresem nebo vzrušením.
  • Výhody škrabadla: Škrabadla pomáhají kočkám udržovat správnou délku a stav drápů a zároveň poskytují formu fyzického a mentálního cvičení.
 

Faktory k zvážení při výběru škrabadla

  1. Materiál:
    • Sisal: Oblíbený pro svou odolnost a texturu, která je pro kočky přitažlivá.
    • Karton: Levnější alternativa, která může být atraktivní pro některé kočky.
  2. Velikost a design:
    • Velikost by měla odpovídat velikosti a preferencím vaší kočky.
    • Různé designy (vertikální, horizontální, kombinované) nabízejí různé typy stimulace.
  3. Stabilita a bezpečnost:
    • Vysoce kvalitní škrabadla by měla být stabilní a bezpečná, aby se předešlo nebezpečí převrácení.

banner blog bovram

Různé typy škrabadel pro kočky

  • Vertikální vs. horizontální škrabadla: Vertikální škrabadla jsou ideální pro kočky, které rády škrábou ve stoje, zatímco horizontální jsou vhodné pro ty, které preferují škrábat v leže.
  • Škrabadla kombinující více aktivit: Tyto modely často kombinují škrabadla s lehátky, tunely nebo hračkami.
  • Nástěnná škrabadla: Skvělá volba pro úsporu místa, která zároveň slouží jako moderní dekorace.
  • Škrabadlo-stromy: Poskytují kočkám prostor pro šplhání, odpočinek a hru, a jsou ideální pro aktivní kočky.

V naší kategorii si můžete také zakoupit černá nebo béžová škrabadla.

 

Jak vybrat škrabadlo podle typu kočky

  • Aktivní vs. pasivní kočky: Aktivní kočky ocení komplexnější škrabadlo-stromy, zatímco pasivnější kočky mohou preferovat jednoduchá škrabadla.
  • Velké kočky vs. malé kočky: Velikost škrabadla by měla odpovídat velikosti vaší kočky, aby mohla bezpečně a pohodlně škrábat.

 

Proč si kočky brousí drápky?

Kočky si brousí drápky z několika důvodů, které jsou součástí jejich přirozeného chování a mají význam pro jejich fyzické i psychické zdraví:

  1. Udržování drápů: Kočky si brousí drápky, aby odstranily vnější opotřebované vrstvy a udržely je ostré a čisté. Tento proces je důležitý pro zachování zdravých a funkčních drápů.

  2. Teritoriální značkování: Kočky mají na tlapkách pachové žlázy, takže když škrábou, zanechávají nejen viditelné stopy ve formě škrábanců, ale také pachové značky, které slouží k označení jejich teritoria.

  3. Protahování a cvičení: Škrábání poskytuje kočkám důležitou fyzickou aktivitu. Protahují se při něm svaly, což je pro ně formou cvičení a pomáhá jim udržovat dobrý fyzický stav.

  4. Stresové chování: Škrábání může být pro kočky způsobem, jak se vyrovnávat se stresem nebo napětím. Je to pro ně způsob uvolnění a může jim pomáhat v situacích, kdy se cítí nervózně nebo napjatě.

  5. Instinktivní chování: Škrábání je pro kočky přirozený instinkt. I kočky, které žijí v domácnosti a nemusí používat své drápy k lovu nebo obraně, si často zachovávají tento instinkt.