Jak vybrat silný jed na krysy?

Silný jed na krysy je chemická látka, která způsobuje smrt nebo vážné poškození zdraví hlodavců, kteří ji zkonzumují. Jed na krysy se používá k hubení škodlivých potkanů a krys, kteří mohou přenášet nemoci, ničit potraviny nebo poškozovat majetek. Existuje mnoho druhů jedů na krysy, které se liší v účinnosti, způsobu působení, formě a způsobu aplikace. V tomto článku se zaměříme na některé z nejúčinnějších jedů na krysy, jejich výhody a nevýhody, a také na bezpečnostní opatření, která je třeba dodržovat při jejich používání.

silny-jed-na-krysy

Jak fungují jedy na krysy?

Jedy na krysy se obvykle dělí na dvě skupiny podle toho, jak rychle zabíjejí hlodavce: akutní a chronické. Akutní jedy na krysy způsobují smrt hlodavce během několika hodin po požití jedné dávky. Chronické jedy na krysy vyžadují opakované požití menších dávek po několik dní, než způsobí smrt hlodavce.

Obě skupiny jedů na krysy mají své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při jejich výběru.

Akutní jedy na krysy jsou rychlé a účinné, ale také nebezpečné pro ostatní živočichy, kteří by je mohli omylem sníst. Navíc některé akutní jedy na krysy mohou způsobit, že hlodavci umírají na viditelných místech, což může být nepříjemné a nehygienické.

Mezi akutní jedy na krysy patří například strychnin, fosfor, arzén, olovo nebo thallium. Tyto jedy na krysy jsou v některých zemích zakázány nebo omezeny kvůli jejich vysoké toxicitě a riziku sekundární otravy.

banner blog bovram

Chronické jedy na krysy jsou bezpečnější pro ostatní živočichy, protože vyžadují opakované požití, než zabijí hlodavce. Také způsobují, že hlodavci hledají vodu a úkryt, když umírají, což snižuje riziko, že budou nalezeni na povrchu.

Mezi chronické jedy na krysy patří antikoagulační rodenticidy, které blokují srážení krve a způsobují vnitřní krvácení, nebo antivitaminózní rodenticidy, které brání využití vitamínu K, který je nezbytný pro srážení krve. Tyto jedy na krysy jsou běžně dostupné a účinné proti většině druhů hlodavců, ale mohou také způsobit sekundární otravu, pokud jsou snězeny mršinami otrávených hlodavců.

 

Jaké jsou formy jedů na krysy?

Jedy na krysy se vyrábějí v různých formách, které se liší v tom, jak jsou přitažlivé pro hlodavce, jak se dávkují a jak se aplikují.

Mezi běžné formy jedů na krysy patří:

  1. Zrní, granule nebo pelety: Tyto formy jedů na krysy jsou vhodné pro myši, které mají rády obiloviny a semena. Jsou snadno rozmístěné po místech, kde se vyskytují hlodavci, a jsou obvykle potaženy voskem nebo parafínem, aby byly odolné proti vlhkosti. Příkladem je Ratzia, který obsahuje brodifakum, silný antikoagulační rodenticid.
  2. Brikety, bloky nebo pasty: Tyto formy jedů na krysy jsou vhodné pro potkany, které mají rády maso a tuk. Jsou tvrdé a odolné proti vlhkosti a žvýkání, a jsou obvykle ochuceny masem nebo sýrem. Příkladem je Storm, který obsahuje flocumafen, silný antikoagulační rodenticid.
  3. Tekutiny: Tyto formy jedů na krysy jsou vhodné pro hlodavce, kteří potřebují hodně vody, jako jsou potkani nebo krysy obecné. Jsou snadno míchány s vodou a rozmístěné v nádobách nebo staničkách, kde se hlodavci napájejí. Příkladem je Liqua-Tox, který obsahuje diphacinon, slabší antikoagulační rodenticid.
  4. Gely nebo prášky: Tyto formy jedů na krysy jsou vhodné pro hlodavce, kteří jsou zvědaví a ochutnávají různé věci. Jsou snadno nanášeny na povrchy, kde se hlodavci pohybují, nebo míchány s potravinami, které hlodavci milují. Příkladem je [Racumin], který obsahuje coumatetralyl, slabší antivitaminózní rodenticid.

Jak bezpečně používat jedy na krysy?

Jedy na krysy jsou nebezpečné pro lidi, domácí zvířata a volně žijící zvířata, pokud jsou používány nesprávně nebo nedbale.

Při používání jedů na krysy je třeba dodržovat následující bezpečnostní opatření:

  1. Před použitím si vždy přečtěte návod k použití a dodržujte doporučené dávky, způsoby aplikace a ochranné prostředky.
  2. Používejte jedy na krysy pouze v místech, kde se vyskytují hlodavci, a pokud možno je umisťujte do uzavřených staniček nebo nádob, které jsou označeny jako nebezpečné a nedostupné pro děti a domácí zvířata.
  3. Po použití jedů na krysy si důkladně umyjte ruce a oblečení, které jste používali, a vyhazujte prázdné obaly a zbytky jedů podle místních předpisů.
  4. Pravidelně kontrolujte místa, kde jste použili jedy na krysy, a odstraňujte mrtvé hlodavce a jejich výkaly, abyste zabránili šíření nemocí a sekundární otravě. 

Nejčastější otázky

Co se stane, když pes sní jed na krysy?

Když pes sní jed na krysy, může to pro něj být velmi nebezpečné a dokonce smrtelné. Tyto jedy často obsahují antikoagulanty, které způsobují krvácení vnitřních orgánů. Příznaky mohou zahrnovat slabost, dušnost, krvácení nebo zvracení. Je důležité okamžitě kontaktovat veterináře, protože čím dříve bude zahájena léčba, tím větší je šance na záchranu psa.

Co je pro potkany jedovaté?

Pro potkany jsou jedovaté různé látky, včetně běžně používaných rodenticidů, které obsahují antikoagulanty zabránějící srážení krve, a další toxické látky jako jsou bromethalin nebo fosfid zinečnatý. Kromě těchto průmyslových jedů mohou být pro potkany toxické i některé běžné rostliny a potraviny, jako jsou čokoláda, cibule nebo avokádo.

Na co chytit krysu?

K chycení krysy můžete použít různé typy pastí, jako jsou snap pasti (klasické mechanické pasti), živé pasti (kde zvíře zůstane naživu a může být později vypuštěno) nebo lepové pasti. K lákání krys do pastí se často používají potraviny, které jsou pro ně atraktivní, jako jsou arašídy, obilniny nebo kousky ovoce.

Co je účinné na potkany?

Na potkany jsou účinné různé metody. Kromě výše zmíněných pastí se pro boj proti nim často používají rodenticidy. Existují také preventivní metody, jako je udržování čistoty a uspořádání prostoru tak, aby pro potkany nebylo atraktivní se tam usídlit. Eliminace potravinových zdrojů a zablokování vstupů do budov jsou také účinné způsoby, jak zabránit jejich vniknutí.

Související články:

Zdroje článku:

How to get rid of rats? [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.planetnatural.com/how-to-get-rid-of-rats/?__cf_chl_rt_tk=7Yluuusif3PC1unU4U.Hb_HWuLxwT0GPEEGJUuaT32Y-1705323276-0-gaNycGzNDPs

How To Get Rid Of Rats — Expert Tips [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/interiors/a28853571/how-get-rid-rats/

The 5 Best Ways to Get Rid of Rats in Your Home Fast [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://smithspestmanagement.com/blog/post/how-to-get-rid-of-rats-in-your-home/