Jak vybrat stabilizační mech?

Stabilizační mech je speciální druh mechu, který prošel procesem konzervace glycerinem. Díky tomu si zachovává svůj přirozený vzhled, barvu a měkkost po dlouhou dobu, aniž by potřeboval světlo nebo zálivku. Stabilizační mech je ideální pro dekoraci interiérů, protože je šetrný k přírodě, má vynikající akustické vlastnosti a působí velmi přirozeně. Jak ale vybrat ten správný stabilizační mech pro vaše potřeby? Zde je několik tipů, na co si dát pozor.

obrazy-ze-stabilizacniho-mechu

Na co si dát pozor při výběru?

  1. Druh mechu: existuje mnoho druhů stabilizovaného mechu, které se liší tvarem, velikostí, strukturou a odstínem zelené. Některé z nejpopulárnějších jsou kopečkový mech, plochý mech, lišejník nebo bochánky. Každý z nich má své výhody a nevýhody, takže je dobré si je předem prohlédnout a porovnat. Například kopečkový mech je vhodný pro vytváření reliéfních obrazů, plochý mech je ideální pro velkoplošné stěny a lišejník dodává zajímavý kontrast a strukturu.
  2. Kvalita mechu: stabilizační mech by měl být kvalitní, čistý, bez plísní a hmyzu. Měl by být také pevný, pružný a hebký na dotek. Pokud je mech suchý, lámavý, ztrácí barvu nebo voní nepříjemně, je to známka špatné kvality nebo starého mechu. Kvalitní stabilizační mech by měl vydržet až 15 let bez zvláštní péče.
  3. Cena mechu: mech není levný materiál, protože jeho zpracování je náročné a vyžaduje speciální technologii. Cena mechu se liší podle druhu, velikosti, množství a dodavatele. Obecně platí, že čím větší a složitější je dekorace z mechu, tím vyšší je cena. Je dobré si předem zjistit, kolik mechu potřebujete a jaký je váš rozpočet. Také je vhodné porovnat nabídky různých prodejců a vybrat si tu nejvýhodnější.
  4. Údržba mechu: je velmi nenáročný na údržbu, protože nepotřebuje žádnou zálivku, hnojení nebo stříhání. Stačí mu pouze pravidelné odstraňování prachu, který se na něm usazuje. To lze udělat pomocí vlhkého hadříku, fénu nebo vysavače. Důležité je také dodržovat optimální podmínky pro mech, tedy teplotu mezi 5 a 30 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu kolem 60 procent. Mech by neměl být vystaven přímému slunci, vodě, ohni nebo chemikáliím.

banner blog bovram

Stabilizační mech je skvělý materiál pro vytváření originálních a přírodních dekorací do vašeho domova nebo kanceláře. Pokud si vyberete ten správný druh, kvalitu, cenu a dodržíte základní pravidla údržby, budete se moci těšit z jeho krásy po dlouhou dobu.

 

V naší kategorii si můžete také zakoupit Obrazy ze stabilizačního mechu.

Zdroje článku:

How to Preserve Moss for Decoration & Wall Art [Easy Guide] - Terrarium Tribe [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://terrariumtribe.com/how-to-preserve-moss/

How to Preserve Moss — In-depth Guide [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://plantophiles.com/plant-care/how-to-preserve-moss/

How to preserve moss [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.theartofdoingstuff.com/how-to-preserve-moss/