Jak vypadá kuna a v jakém prostředí jí můžete najít?

Kuna, známá také jako Martes, je malý a obratný masožravý savec, který patří do rodiny lasicovitých. Existují různé druhy kun, včetně kuny lesní (Martes martes) a kuny skalní (Martes foina), přičemž každý druh má své jedinečné vlastnosti a přirozené prostředí.

kuna

Vzhled a prostředí

Vzhled Kuny: mají dlouhá, štíhlá těla s krátkými končetinami, což jim umožňuje hbitě se pohybovat ve svém prostředí. Jejich srst je obvykle hnědá nebo šedá s nápadnými bílými, žlutými nebo oranžovými skvrnami na hrudi. Mají ostré zuby a drápy, což je činí vynikajícími lovci.

Přirozené prostředí: kuny obývají různá prostředí v závislosti na jejich druhu. Některé preferují lesnaté oblasti, zatímco jiné jsou častěji nalezeny v skalnatých oblastech nebo blízko lidských obydlí.

  1. Kuna lesní: Tento druh obývá převážně listnaté a smíšené lesy v Evropě. Jejich přirozeným prostředím jsou hustě porostlé lesní oblasti, kde mohou využívat stromy pro pohyb a hledání potravy.

  2. Kuna skalní: Tento druh je běžnější v blízkosti lidských obydlí a často se vyskytuje na venkově, v zahradách, parcích a dokonce i ve městech. Kuna skalní se dobře adaptuje na různé prostředí a často využívá lidské stavby pro úkryt.

banner blog bovram

Potrava

Kuny jsou všežravci, ale jejich dietu tvoří převážně maso.

Loví různé malé savce, ptáky, hmyz a někdy se živí také ovocem a bobulemi. Jejich schopnost přizpůsobit se různým druhům potravy je klíčová pro jejich přežití v různých prostředích.

Zajímavosti o kunách

  • Kuny jsou známé svou zručností a obratností při lezení po stromech.
  • Mají velmi dobře vyvinutý sluch a čich, což jim pomáhá v lovu.
  • Některé druhy kun jsou aktivní především v noci, zatímco jiné jsou denní.

Jak vypadá trus kuny lesní?

Trus kuny lesní je specifický a může pomoci identifikovat její přítomnost v přírodě.

Zde jsou některé charakteristické rysy:

  1. Velikost a tvar: Trus kuny lesní je obvykle dlouhý asi 6 až 8 cm a má průměr asi 1 cm. Je to cylindrický a často zkroucený, což je typické pro mnoho masožravců.
  2. Konzistence a obsah: Trus je obvykle poměrně pevný a může obsahovat viditelné zbytky potravy, jako jsou chlupy, kosti a zbytky hmyzu. To odráží masožravou stravu kuny.
  3. Barva: Barva trusu se může lišit, ale obvykle je tmavě hnědá. Barva může záviset na konkrétní stravě kuny.

Související témata:

Zdroje článku:

Kuna lesní – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_lesn%C3%AD