Líhnutí hus krok za krokem

Líhnutí hus je fascinující a komplexní proces, který ukazuje sílu a křehkost přírodního života. Husy patří mezi ptáky, kteří jsou známí svou sociální povahou, dlouhým životem a výjimečnými schopnostmi migrace. Proces líhnutí jejich potomků je klíčový pro udržení jejich populace a je zajímavý jak pro ornitology, tak pro laickou veřejnost.

lihnuti-hus

Jaké jsou fáze líhnutí?

  1. Snůška vajec: Vše začíná, když samice husy začne snášet vejce. Obvykle klade 5 až 12 vajec, a to v intervalu jednoho až dvou dnů. Vajíčka jsou velká, s pevnou skořápkou, která je chrání.
  2. Sezení na vejcích: Po dokončení snůšky začne samice sedět na vejcích, aby je udržela v teple a zajistila jejich rovnoměrný vývoj. Toto období trvá přibližně 28 až 30 dní. Samice v tomto období většinu času sedí na hnízdě a věnuje se inkubaci.
  3. Líhnutí: Po inkubační době začnou kuřata prorážet skořápku. Tento proces může trvat několik hodin až jeden den. Kuřata používají zvláštní orgán na konci zobáku, tzv. zub líhnutí, který jim pomáhá prorazit skořápku.
  4. První kroky: Jakmile se kuřata vylijí, rychle schnou a začnou hledat potravu. Jsou velmi aktivní a začínají projevovat charakteristické chování hus, jako je hledání potravy a sociální interakce.

Líhnutí hus má význam nejen pro udržení populací těchto ptáků, ale také pro ekosystémy, ve kterých žijí. Husy jsou často klíčovými druhy v mokřadech a jiných vodních biotopech, kde pomáhají udržovat rovnováhu ekosystému.

banner blog bovram

 

Příprava na líhnutí

Před zahájením líhnutí je důležité připravit si vše potřebné. To zahrnuje:

  • LíheňLíheň je zařízení, které udržuje vejce v optimální teplotě a vlhkosti.
  • Násadová vejce: Husí vejce by měla být čerstvá a zdravá.
  • Hromada: Hromada je místo, kde budou housata po vylíhnutí.

V naší nabídce si můžete také zakoupit Snášková hnízda.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Incubating and Hatching Goose Eggs - Bramblewood Hill [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://bramblewoodhill.com/incubating-hatching-goose-eggs/

Egg production, incubation and sex identification of geese [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.dpi.nsw.gov.au/animals-and-livestock/poultry-and-birds/species/geese-raising/egg-production