Odchov telat: Základ pro prosperitu vašeho chovu

Odchov telat je zásadní fází v životním cyklu skotu, která klade základy pro jejich zdraví, růst a produktivitu v dospělém věku. Tento proces začíná okamžitě po narození a vyžaduje pečlivou pozornost k detailům, od správného colostru až po postupnou adaptaci na pevnou potravu. Efektivní odchov nejenže podporuje optimální vývoj mladých zvířat, ale také přispívá k celkové efektivnosti a udržitelnosti chovu. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty a nejlepší praxe, které mohou chovatelé skotu využít k zajištění zdravého startu pro jejich telata, s důrazem na výživu, management zdraví a sociální adaptaci.

odchov-telat

Jak na odchov telat?

Odchov telat hraje klíčovou roli v chovu skotu. Zdraví telat v rané fázi života ovlivňuje jejich budoucí užitkovost, reprodukční schopnosti a celkovou prosperitu chovu. 

1) Mlezivo - klíč k imunitě

Ihned po narození je pro tele nezbytné mlezivo, které mu dodává protilátky a další důležité živiny.

Mlezivo by mělo tele přijmout do 2 hodin po porodu, ideálně v množství 4-6 litrů. V případě nedostatku mleziva je nutné podání náhradního zdroje protilátek.

banner blog bovram

 

2) Výživa

Kromě mleziva je důležitá i následná výživa telat.

V prvních týdnech života je vhodné podávat jim mléko (celé nebo odstředěné), doplněné o krmnou směs pro telata.

Postupně se tele učí žrát i seno a další krmiva. Důležitá je pestrá a vyvážená strava, která podpoří zdravý růst a vývoj telete.

3) Ustájení

Telata by měla být ustájena v čistém, suchém a bezprašném prostředí s optimální teplotou.

Důležitá je i dostatečná ventilace a přístup k čerstvému vzduchu. Vhodná je individuální boxová stáj, která umožňuje telatům klid a prostor pro odpočinek.

 

4) Zdraví a péče

Pravidelná kontrola zdraví telat je nezbytná pro včasné zachycení a léčbu případných onemocnění.

Důležitá je i prevence, včetně očkování a odčervení. Všímejte si chování telat, změn v příjmu potravy a výskytu výtoku z očí, nosu nebo konečníku.

5) Socializace

Telata jsou společenská zvířata a i po odstavu od matky potřebují kontakt s jinými telaty.

Socializace podporuje jejich zdravý vývoj a snižuje stres. Vhodný je skupinový chov, kde se telata učí vzájemné interakci a hierarchii.

 

Odstav a další fáze odchovu

Odstav telat od mléka probíhá obvykle ve věku 3-6 měsíců. Důležité je, aby byl proces pozvolný a tele mělo dostatek času na adaptaci na pevnou stravu.

Po odstavu následuje další fáze odchovu, kdy se mladý skot připravuje na reprodukci nebo produkci mléka.

Odchov telat je proces, který vyžaduje znalosti, péči a zodpovědnost.

Dodržováním výše uvedených zásad a dalších specifických doporučení pro dané plemeno a systém chovu zajistíte zdravý a prosperující chov skotu.

Nejčastější otázky

Kdy odrohovat telata?

Odrohování telat je praxe odstranění rohových pupenů, aby se zabránilo růstu rohů. Tento proces je prováděn z různých důvodů, včetně bezpečnosti ostatních zvířat a lidí, jakož i snížení poškození, které mohou zvířata způsobit během stádového chování. Odrohování by mělo být provedeno co nejdříve, obvykle když jsou telata ve věku 2 až 6 týdnů, protože čím jsou mladší, tím méně stresující a bolestivý je tento zákrok. Je důležité, aby byl tento zákrok proveden kvalifikovanou osobou s použitím vhodného způsobu odrohování a s následnou péčí o zvíře, včetně použití analgetik nebo anestezie podle doporučení veterináře.

Kdy se odstavuje tele?

Odstavování tele od mléka na pevnou potravu je důležitý krok v jeho vývoji a mělo by být provedeno postupně, aby se předešlo stresu a podpořilo dobré zdraví. Odstavování obvykle začíná, když je tele staré 6 až 8 týdnů, a dokončeno, když je tele ve věku 8 až 10 týdnů, v závislosti na jeho zdravotním stavu a schopnosti přijímat pevnou potravu. Klíčem k úspěšnému odstavení je zajištění, že telata mají dobrý přístup k vysokokvalitnímu starteru pro telata (pevné krmivo navržené pro mladé přežvýkavce) a čerstvé vodě již od mladého věku, což podporuje rozvoj bachoru a usnadňuje přechod na pevnou potravu.

Kolik litrů mléka vypije tele?

V prvních týdnech života je mléko jediným zdrojem výživy pro telata, a proto je důležité zajistit, aby měla dostatečný příjem pro správný růst a vývoj. Obecně se doporučuje krmit telata asi 8 až 10 % jejich tělesné hmotnosti rozdělené do 2 až 3 krmení denně. Pro novorozené tele vážící přibličně 40 kg to znamená přibližně 3 až 4 litry mléka denně. Toto množství by mělo být postupně zvyšováno, dokud tele nezačne přijímat pevnou potravu. Je důležité poznamenat, že potřeby se mohou lišit v závislosti na individuálních faktorech, včetně plemene a zdravotního stavu tele.

banner blog bovram

 Mezi nejprodávanější patří: