Plašiče kun: jak vybrat, zapojit a používat?

Kuny jsou zákeřní škůdcí, které dokážou napáchat velké škody na vašem majetku. Ať už se vám zabydlí v autě, na půdě, v zahradě nebo v domě, můžete se spolehnout, že vám překousají kabely, zničí izolaci, zanechají nepříjemný zápach a možná i přenášejí nemoci. Jak se těchto nezvaných návštěvníků zbavit? Jedním z nejúčinnějších a nejhumánnějších způsobů jsou plašiče kun.

jak-vybrat-plasic-kun

Plašiče kun jsou elektronická zařízení, která vydávají zvuky nebo pachy, které jsou pro kuny nepříjemné a odrazují je od vstupu do vašeho prostoru. Jsou bezpečné pro lidi i domácí zvířata, neubližují kunám a neznečišťují životní prostředí. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat, zapojit a používat plašiče kun, abyste se zbavili tohoto otravného problému.

Obsah článku:

Jak vybrat odpuzovač kun?

Na trhu existuje mnoho druhů plašičů kun, které se liší podle způsobu napájení, technologie, dosahu, designu a ceny.

Jak si vybrat ten správný plašič pro vaše potřeby?

1) Způsob napájení

Plašiče kun mohou být napájeny buď ze zásuvky, z baterie, ze solárního panelu nebo z autobaterie. Každý způsob má své výhody a nevýhody. Plašiče ze zásuvky jsou nejsnazší na instalaci a provoz, ale vyžadují přístup k elektrické síti a mohou zvyšovat vaše účty za elektřinu. Druhy na baterie jsou flexibilní a mobilní, ale vyžadují pravidelnou výměnu baterií a mohou mít nižší výkon. Plašiče ze solárního panelu jsou ekologické a úsporné, ale vyžadují dostatek slunečního světla a mohou být náchylné k poškození. Plašiče na autobaterii jsou ideální pro ochranu vašeho vozu, ale vyžadují správné zapojení a mohou ovlivnit životnost vaší baterie.

banner blog bovram

2) Technologie

Plašiče kun mohou využívat různé technologie, které ovlivňují jejich účinnost a komfort. Nejčastější jsou tyto:

  1. Ultrazvukové plašiče: vydávají vysokofrekvenční zvuky, které jsou pro kuny velmi dobře slyšitelné a velmi nepříjemné. Pro lidi a domácí zvířata jsou tyto zvuky neslyšitelné nebo sotva slyšitelné, takže nezpůsobují žádné rušení. Ultrazvukové jsou nejpopulárnější a nejrozšířenější, ale mají i některé nevýhody. Ultrazvuk se špatně šíří přes překážky, takže je třeba ho umístit do volného prostoru a pokrýt všechny možné vstupy kun. Ultrazvuk se také může postupně stát pro kuny méně účinným, pokud si na něj zvyknou.
  2. Zvukové plašiče: vydávají nízkofrekvenční zvuky, které jsou pro kuny i pro lidi slyšitelné a nepříjemné. Tyto zvuky mohou napodobovat například štěkání psa, výstřely, výkřiky nebo sirény. Zvukové typy jsou často účinnější než ultrazvukové, protože se lépe šíří přes překážky a kuny si na ně nezvyknou. Na druhou stranu jsou zvukové plašiče velmi rušivé pro lidi i pro domácí zvířata, takže se hodí spíše do venkovních prostor, kde nebudou nikoho obtěžovat.
  3. Pachové plašiče: vydávají silné pachy, které jsou pro kuny odpuzující. Tyto pachy mohou být například založené na mentolu, na citronu nebo na jiných esenciálních olejích. Pachové plašiče jsou velmi jednoduché na použití, stačí je rozmístit na místech, kde se kuny vyskytují. Pachové odpuzovače jsou také bezpečné pro lidi i pro domácí zvířata, pokud nejsou alergičtí na dané složky. Nevýhodou je, že jejich účinek je dočasný a vyprchává, takže je třeba je často obnovovat. Pachové plašiče také nemusí být dostatečně silné, pokud je kuna příliš hladová nebo zvědavá.
  4. Elektrošokové plašiče: využívají elektrický proud, který prochází kovovými dráty nebo plochami, které jsou umístěny na místech, kde se kuny pohybují. Pokud se kuna dotkne těchto drátů nebo ploch, dostane malý elektrický šok, který ji odradí od dalšího kontaktu. Elektrošokové jsou velmi účinné a trvalé, protože kuny si zapamatují, kde je čeká bolest. Elektrošokové plašiče jsou také bezpečné pro lidi i pro domácí zvířata, pokud jsou správně nainstalovány a označeny. Nevýhodou elektrošokových plašičů je, že jejich instalace je složitější a vyžaduje odborníka. Elektrošokové plašiče také mohou být nebezpečné, pokud dojde k poškození nebo zkratu.

3) Dosah 

Plašiče kun mají různý dosah, který udává, jakou plochu dokáží pokrýt. Dosah závisí na výkonu plašiče, na frekvenci zvuku nebo pachu, na tvaru a velikosti prostoru, na počtu a umístění překážek a na citlivosti kun. Obecně platí, že čím vyšší je výkon a frekvence, tím větší je dosah. Dosah se také zvyšuje, pokud je prostor otevřený a má málo překážek. Naopak, dosah se snižuje, pokud je prostor uzavřený a má mnoho překážek. Citlivost kun se může lišit podle druhu, věku, pohlaví a zdravotního stavu. Při výběru je třeba zohlednit všechny tyto faktory a vybrat takový, který má dostatečný dosah pro váš prostor. Doporučuje se také používat více plašičů a umístit je do různých míst, aby se zvýšila jejich účinnost.

4) Design

Plašiče kun se liší také podle designu, který ovlivňuje jejich estetiku, praktičnost a odolnost. Design se týká například tvaru, velikosti, barvy, materiálu, ovládacích prvků a indikátorů plašiče. Při výběru je třeba zvážit, jak se bude hodit do vašeho prostoru, jak snadno se bude instalovat, nastavovat a kontrolovat, jak dobře se bude vidět a slyšet, jak dlouho vydrží a jak se bude udržovat. Některé jsou navrženy tak, aby byly co nejméně nápadné a zapadly do okolí. Jiné jsou naopak výrazné a upozorňují na svou přítomnost. Některé plašiče jsou vyrobeny z plastu, jiné z kovu nebo dřeva. Mají jednoduché ovládání, jiné mají složitější nastavení. Některé mají LED diody, které signalizují jejich stav, jiné nemají žádné indikátory. Všechny tyto aspekty designu by měly být zohledněny při výběru plašiče kun, aby vám co nejlépe sloužil.

4) Cena

Plašiče kun se také liší podle ceny, která odráží jejich kvalitu, výkon, technologii, značku a záruku. Cena  se pohybuje od několika stovek do několika tisíc korun. Obecně platí, že čím dražší je plašič, tím lepší je jeho účinnost, spolehlivost, trvanlivost a funkčnost. Na druhou stranu, ne vždy je nutné kupovat nejdražší, pokud neodpovídá vašim potřebám a možnostem. Při výběru plašiče kun je třeba najít optimální poměr mezi cenou a kvalitou, který vám zajistí nejlepší výsledek za rozumnou cenu. Doporučuje se také porovnávat různé nabídky, číst recenze, zkušenosti a diskuze od ostatních uživatelů a využívat slevy, akce a záruky. 

 

Jak zapojit plašič kun do auta? Jak se zbavit kuny jednou pro vždy v autě?

Pokud chcete ochránit své auto před kunami, můžete použít speciální typ, který se napájí z autobaterie.

Tento plašič je určen pro instalaci do motorového prostoru, kde vydává ultrazvuk nebo elektrošoky, které kuny odradí od vniknutí do vašeho vozu.

Jak zapojit plašič kun do auta? Zde je návod:

  • Krok 1: Vyberte si vhodný plašič kun pro vaše auto. Měl by být kompatibilní s vaším typem a značkou vozu, mít dostatečný výkon a dosah, být odolný proti teplotě, vlhkosti a vibracím, mít snadné ovládání a indikátory a mít záruku a certifikaci. Měl by být také vybaven ochranou proti přepólování, přetížení a vybití baterie.
  • Krok 2: Najděte si vhodné místo pro umístění  v motorovém prostoru. Místo by mělo být co nejblíže k místům, kde se kuny obvykle zdržují, jako jsou například kabely, hadice, filtry, izolace nebo plastové díly. Místo by mělo být také co nejvíce chráněno před horkem, vlhkostí, prachem a nečistotami. Místo by mělo být také dostupné pro snadnou instalaci, nastavení a kontrolu.
  • Krok 3: Připojte plašič kun k autobaterii pomocí kabelů, svorek a pojistek, které jsou součástí balení. Dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny, které jsou přiloženy k plašiči Ujistěte se, že kabely jsou správně zapojeny, pevně uchyceny, dostatečně izolované a neohrožují žádné jiné součásti vozu. Ujistěte se také, že je vypnutý, než ho připojíte k baterii.
  • Krok 4: Upevněte jej na vybrané místo pomocí šroubů, matiček, podložek, pásek nebo lepidla, které jsou součástí balení. Dodržujte návod k použití a bezpečnostní pokyny, které jsou přiloženy k plašiči kun. Ujistěte se, že je pevně přichycen, nehýbe se, nekmitá a nebrání žádné jiné funkci vozu. Ujistěte se také, že je správně nasměrován, aby pokryl co největší plochu.
  • Krok 5: Zapněte plašič kun a zkontrolujte jeho funkčnost. Měl by začít vydávat ultrazvuk nebo elektrošoky, které by měly být slyšetelné. Měl také indikovat svůj stav pomocí LED diod, které by měly svítit nebo blikat. Pokud je v pořádku, můžete zavřít kapotu a používat auto jako obvykle. Pokud je vadný, zkontrolujte zapojení, umístění a nastavení plašiče kun a případně kontaktujte prodejce nebo servis.
  • Krok 6: Pravidelně kontrolujte stav a účinnost plašiče kun. Měl by být schopen pracovat nepřetržitě a bez problémů. Pokud si všimnete, že nefunguje, má slabší výkon, vybíjí baterii, poškozuje auto nebo ztrácí účinnost, proveďte potřebné kroky k nápravě. Můžete například vyměnit baterie, vyčistit odpuzovač, změnit jeho polohu, frekvenci nebo intenzitu, nebo ho vyměnit za nový. Pokud máte pochybnosti nebo potíže, poraďte se s odborníkem.

Napsali jsme také pro vás článek Jak se ochránit před kunou v motoru a jak se zbavit kuny v motoru.

 

Jak vyplašit kunu?

Pokud se vám stane, že najdete kunu ve svém autě, na půdě, v zahradě nebo v domě, můžete se ji pokusit vyplašit pomocí některých jednoduchých metod.

Zde je několik tipů, jak vyplašit kunu:

  • Hlasitý zvuk: Kuny jsou citlivé na zvuky a nechtějí být rušeny. Pokud zaslechnete kunu, můžete ji vyplašit tím, že zatroubíte, zavřete dveře, zapnete rádio, zatleskáte, zakřičíte nebo použijete jiný hlasitý zdroj zvuku. Kuny se většinou leknou a utečou pryč.
  • Světlo: Kuny jsou noční zvířata a nemají rády silné světlo. Pokud uvidíte kunu, můžete ji vyplašit tím, že zapnete světla, blesknete baterkou, zapálíte ohňostroj nebo použijete jiný zářivý zdroj světla. Kuny se většinou zaleknou a schovejí se.
  • Voda: Kuny nemají rády vodu a nechtějí být mokré. Pokud zpozorujete kunu, můžete ji vyplašit tím, že ji postříkáte hadicí, kbelíkem, stříkačkou, vodní pistolí nebo jiným zdrojem vody. Kuny se většinou otráví a zmizí.
  • Pach: Kuny jsou velmi citlivé na pachy a nechtějí být v blízkosti nepřátel. Pokud ucítíte kunu, můžete ji vyplašit tím, že použijete pachový plašič, sprej, chemický prostředek, moč predátora, ocet, pepř, česnek, citron nebo jiný zdroj silného pachu. Kuny se většinou zhnusí a odejdou.
  • Pohyb: Kuny jsou opatrné a nechtějí být napadeny. Pokud uvidíte kunu, můžete ji vyplašit tím, že se k ní přiblížíte, zamáváte, zahýbete, skočíte, hodíte něco, vyhrožujete nebo použijete jiný zdroj pohybu. Kuny se většinou vyděsí a prchnou.
 

Jaké jsou nejlepší plašiče a odpuzovač na trhu?

Pokud chcete najít nejlepší plašič kun pro vaše potřeby, můžete se inspirovat některými z nejlépe hodnocených a nejprodávanějších na trhu.

Zde je náš výběr několika těch nejlepších:

  • 3D odpuzovač kun: Tento plašič kun je unikátní tím, že využívá 3D technologii, která vytváří prostorový zvuk, který je pro kuny velmi nepříjemný a efektivní. Tento plašič kun má také nastavitelnou frekvenci, intenzitu a interval zvuku, který se mění podle času a teploty. Je napájen z autobaterie a je určen pro instalaci do motorového prostoru. Je velmi účinný, spolehlivý, odolný a snadno ovladatelný.
  • Palšič kun 223v 230v: využívá elektrošokovou technologii, která vytváří elektrické impulzy, které prochází kovovými dráty nebo plochami, které jsou umístěny na místech, kde se kuny pohybují. Je napájen ze zásuvky a je určen pro instalaci do domu, na půdu, do garáže nebo do zahrady.
  • Ultrazvukový plašič kun na baterie: Je praktický tím, že využívá ultrazvukovou technologii, která vydává vysokofrekvenční zvuky, které jsou pro kuny slyšitelné a odpuzující. Je napájen z baterie a je určen pro použití v autě, na půdě, v zahradě nebo v domě. Je flexibilní, mobilní, úsporný a snadno použitelný.
  • Pachový plašič kun na sprej: využívá pachovou technologii, která vydává silné pachy, které jsou pro kuny odpuzující. Je určen pro použití v autě, na půdě, v zahradě nebo v domě. Je ekologický, bezpečný, levný a snadno aplikovatelný.

Související články:

Zdroje článku:

Repel martens – STOP&GO Marderabwehr – Online-Shop für Marderschutz [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.marderabwehr.de/en/advice/repel-martens/

How to Repel Minks | Mink Repellent | Havahart® US [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.havahart.com/how-to-repel-minks