V jakém období snáší krůta?

Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták a zároveň jedno z mála zvířat domestikovaných na americkém kontinentě. Krůta domácí je potomkem krocana divokého a chová se především pro maso, ale také pro peří, trus a zřídkakdy vajíčka. Na světě je v současnosti chováno přibližně 124 miliónů domácích krůt, nejvíce v USA.

kdy-snasi-kruta

Kdy snáší krůta?

Krůty a krůty rychle dospívají a snadno se chovají. Začínající chovatelé drůbeže se často ptají, kdy krůty začínají snášet vejce.

Většina plemen krůt začíná snášet vajíčka aktivně asi 8 až 10 měsíců. Snáška je ovlivněna několika faktory, jako je délka dne, teplota, výživa, zdraví a stres.

Krůty snášejí vejce obvykle v dopoledních hodinách, každý druhý den. Vajíčka jsou velká, mají krémovou barvu a váží 75 až 80 gramů.

Pokud chcete, aby krůty seděly na vejcích a vylíhly mláďata, musíte jim zajistit vhodné podmínky. Krůty potřebují klidné a temné místo, kde si mohou udělat hnízdo.

Hnízdo by mělo být dostatečně prostorné, aby se krůta mohla pohodlně otočit. Hnízdo by mělo být vyplněno suchým a měkkým materiálem, jako je sláma, seno nebo piliny.

Musí mít k dispozici čistou vodu a kvalitní krmivo, aby si udržely dobrý zdravotní stav a produkci vajec.

 

Chov vajíček

Krůty začínají sedět na vejcích, když si vytvoří dostatečnou zásobu. Obvykle to bývá kolem 10 až 15 vajec. Krůty sedí na vejcích po dobu 28 dnů, během kterých se musí pravidelně otáčet, aby se zabránilo deformaci zárodků.

Musí se zvedat z hnízda alespoň jednou denně, aby se napily, najedly a vykonaly potřebu. Během tohoto období je důležité chránit krůty před predátory, parazity a nemocemi. Pokud je možné, je vhodné umístit hnízdo do uzavřeného prostoru, jako je kurník nebo bouda. 

Po 28 dnech se začnou líhnout mláďata, což může trvat několik hodin. Mláďata jsou schopná se pohybovat a hledat potravu krátce po vylíhnutí, ale potřebují teplo a ochranu od matky.

Matka krůty je velmi starostlivá a učí mláďata, jak se chovat a co jíst. Mláďata by měla dostávat speciální krmivo pro krůtí kuřata, které obsahuje vysoký podíl bílkovin a vitamínů. Mláďata by měla mít také přístup k čerstvé vodě a jemnému písku, který jim pomáhá trávit potravu.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

Nejčastější otázky: 

Jak dlouho trvá výkrm krůt?

Výkrm krůt obvykle trvá zhruba 14 až 22 týdnů, v závislosti na požadované velikosti a plemeni. Masné krocani (samci) jsou obvykle chováni déle než krocany (samice), protože dosahují větší velikosti. Například, masné plemena jako je Broad Breasted White mohou být chovány na vyšší hmotnost a tedy vyžadují delší dobu výkrmu.

Jaká je doba líhnutí vajec?

Krůtí vejce se líhnou zhruba po 28 dnech inkubace. Tento proces vyžaduje stálou teplotu a vlhkost, stejně jako občasné otáčení vajec. V přírodě se o tuto péči stará matka, v komerčních podmínkách se používají líhně.

Jak často snáší krůta vejce?

Krůty nejsou tak produktivní ve snášení vajec jako slepice. Typicky snáší vejce v sezónním cyklu, obvykle na jaře. V průměru může zdravá krůta snášet 2 až 3 vejce týdně během snášecí sezóny. To se však může lišit v závislosti na plemeni, věku a podmínkách chovu.

Zdroje článku:

Krůta domácí – Wikipedie [online]. [cit. 25. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C5%AFta_dom%C3%A1c%C3%AD

Krocan – Wikipedie [online]. [cit. 25. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Krocan