8 způsobů, jak se zaručeně zbavit krtka

Krtci jsou malí savci, kteří žijí pod zemí a živí se převážně hmyzem a jeho larvami. Ačkoliv mohou být užiteční pro zahradu, protože likvidují škůdce a kypří půdu, mohou také způsobit velké škody na trávníku, záhonech a úrodě. Pokud máte problém s krtky, které vám ničí zahradu, existuje několik způsobů, jak se jich zbavit. V tomto článku vám představíme 8 nejlepších metod, jak vypudit krtka ze zahrady jednou provždy.

krtek

Jaké jsou doporučené rady?

  1. Použijte rostliny jako bariéru
  2. Pasti a sklopce
  3. Odpuzovače
  4. Zkuste vodu
  5. Vytvořte krtkům nepřátelské prostředí
  6. Zápach
  7. Elektrický proud

Jaké jsou nejlepší způsoby, které pomohou vyhnat krtka?

1) Použijte rostliny jako bariéru

Krtci nemají rádi rostliny s výraznou vůní, jako jsou narcisy, měsíčky, česnek, cibule a podobně. Tyto rostliny působí jako přirozená bariéra, která krtky odrazuje od vstupu na vaši zahradu.

Vysaďte tyto rostliny na okrajích zahrady, nebo je zasaďte do vyvýšených záhonů, abyste ochránili kořenový systém. Můžete si také koupit hotové zábrany proti krtkům, které obsahují směs aromatických rostlin.

banner blog bovram

2) Pasti a sklopce

Pokud chcete krtka chytit a přemístit na jiné místo, můžete použít pasti, které ho nezabijí ani mu neublíží. Existují různé typy pastí, jako jsou trubkové pasti, klecové pasti nebo živé pasti.

Tyto pasti musíte umístit do aktivních tunelů a pravidelně je kontrolovat, abyste mohli chyceného krtka co nejdříve osvobodit. Při manipulaci s krtkem buďte opatrní a používejte rukavice, protože může kousat nebo škrábat. Přemístěte krtka na vhodné místo, které je dostatečně daleko od vaší zahrady a kde má dostatek potravy a úkrytu.

 

3) Odpuzovače

Odpuzovače jsou látky, které mají za cíl odradit krtky od vaší zahrady pomocí nepříjemného zápachu, chuti nebo účinku. Existují různé typy odpuzovačů, jako jsou granule, spreje, gely, prášky nebo tekutiny.

Tyto odpuzovače můžete aplikovat na povrch zahrady nebo do tunelů a krtinců. Některé z nejčastěji používaných odpuzovačů jsou kastoreum, karbamát, kapsaicin, olej z čajovníku, citronela, eukalyptus, mentol nebo kyselina boritá. Při používání odpuzovačů dodržujte pokyny výrobce a opatrně je používejte, abyste neznečistili půdu nebo neublížili rostlinám, zvířatům nebo lidem.

4) Zkuste vodu

Voda je dalším způsobem, jak se zbavit krtků, který je relativně bezpečný a levný. Voda může zaplavit tunely a krtince a přinutit krtky, aby se vynořili na povrch nebo odešli jinam. Můžete použít hadici, kbelík nebo zahradní postřikovač a napustit vodu do aktivního tunelu nebo krtince.

Poté můžete chytit krtky, když se objeví, a přemístit je na jiné místo. Nebo můžete nechat vodu, ať udělá svou práci, a doufat, že krtci se sami vzdají. Při používání vody se ujistěte, že nezaplavíte celou zahradu nebo nezničíte rostliny.

5) Vytvořte krtkům nepřátelské prostředí

Krtci neradi žijí v rušivých oblastech. To je pro vás dobrá zpráva, protože to znamená, že zbavit se jich může být stejně snadné jako vytvořit jim nepříjemné prostředí. Za tímto účelem si můžete pořídit zvukový hrot, který zapíchnete do země na zahradě.

Tento hrot bude pomocí elektronických pulzů vytvářet dráždivé zvuky, které krtky přimějí, aby odešli jinam. Nemějte však obavy – elektronické impulzy nebudete slyšet ani cítit. Můžete také použít mechanické plašiče, jako jsou PET lahve na kovové tyči, větrníky nebo cinkající plechovky, které vydávají hluk a vibrace, když fouká vítr.

6) Zápach

Krtci jsou známí svým krátkozrakým zrakem, ale mají velmi ostrý čich a sluch. Jedním z nejlepších způsobů, jak krtky poslat pryč ze své zahrady, je položit do jejich tunelů něco, co silně zapáchá.

Doporučujeme zvolit něco biologicky rozložitelného, abyste nepoškodili zahradu nebo nezabili zahradní živočichy. Dobrými kandidáty jsou starý páchnoucí sýr, zkvašený jogurt, zkažené mléko, rybí olej, česnek, cibule, pepř, hořčice, mýdlo nebo kuličky z moly.

Vložte tyto materiály do krtinců nebo do tunelů a zahrňte je zeminou. Opakujte tento postup, dokud krtci nezmizí.

 

7) Elektrický proud

Elektrický proud je dalším způsobem, jak se zbavit krtků, který je velmi účinný, ale také velmi nebezpečný. Elektrický proud může usmrtit krtky, ale také může způsobit úraz, šok nebo smrt.

Pokud se rozhodnete použít elektrický proud, měli byste být velmi opatrní a dodržovat bezpečnostní opatření.

Můžete použít elektrický ohradník, elektrickou past nebo elektrický generátor a připojit je k aktivnímu tunelu nebo krtinci. Poté zapněte elektrický proud a počkejte, až usmrtí krtky. Při používání elektrického proudu se vyhněte dotýkání se drátů, kovů nebo vody.

Zdroje článku:

How To Prevent and Get Rid Of Moles in Your Garden | Pest Defence [online]. [cit. 29. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.pestdefence.co.uk/news/how-to-prevent-and-get-rid-of-moles-in-your-garden/