Co pomůže na odstranění zápachu od kuny?

Kuna je malá šelma, která se často zabydluje na půdách, pod střechami nebo v autech. Její přítomnost může být velmi nepříjemná, protože kromě hluku a škod na izolaci nebo kabeláži zanechává také silný zápach, který se těžko odstraňuje. Jak se tedy zbavit kuny a jejího smradu? V tomto článku vám představím několik tipů a triků, které by vám měly pomoci vyřešit tento problém.

jak-se-zbavit-zapachu-kuny

Jak se zbavit zápachu od kuny?

Pokud se vám podařilo kunu zahnat nebo chytit, ještě nejste úplně v cíli. Kuna totiž zanechává silný zápach, který proniká do vašeho domu nebo auta.

Jak se tedy zbavit zápachu od kuny?

Zde je několik rad, jak to udělat:

  • Odstraňte zdroj zápachu - prvním krokem je najít a odstranit zdroj zápachu, tedy trus, moč, srst nebo mrtvoly. Použijte rukavice a igelitové pytle, abyste se neinfikovali nebo neznečistili.
  • Odstraňte zápach z povrchů - druhým krokem je vyčistit povrchy, které byly zasaženy zápachem. Použijte vhodné čisticí prostředky, které odstraní nečistoty a neutralizují zápach. Mezi čisticí prostředky patří například saponát, soda, ocet, citron, peroxid vodíku, enzymatické čističe nebo speciální přípravky proti zápachu od kuny. Čisticí prostředky naneste na povrchy a nechte působit podle návodu. Poté povrchy opláchněte vodou a osušte.
  • Odstraňte zápach z prostoru - Třetím krokem je odvětrat prostor, kde se kuna zdržovala. Otevřete okna a dveře a nechte proudit čerstvý vzduch. Můžete také použít ventilátory, klimatizaci nebo odvlhčovače, které zlepší cirkulaci vzduchu. Pokud je to možné, použijte také osvěžovače vzduchu, aromalampy, svíčky nebo bylinky, které dodají prostoru příjemnou vůni.

banner blog bovram

Jak se zbavit kuny?

Mechanické prostředky jsou založeny na fyzickém zachycení nebo vypuzení kuny. Patří sem například:

  • Pasti - Pasti můžete koupit v obchodech nebo si je vyrobit sami. Pasti by měly být umístěny na místech, kde se kuna pohybuje, a obsahovat nějakou návnadu, která kunu přiláká. Pasti by měly být takové, aby kunu nezabily, ale pouze ji uvěznily. Potom můžete kunu odnést do volné přírody, nejlépe do vzdálenosti alespoň 10 km od vašeho domu. Kuna je totiž chráněným druhem a její usmrcení je zakázáno.
  • Sítě - Sítě můžete použít k zablokování vchodů nebo otvorů, kterými se kuna dostává do vašeho domu nebo auta. Sítě by měly být pevné a husté, aby kunu nepropustily. Sítě můžete také napojit na elektrický proud, který kunu zneškodní.
  • Bedny - Bedny můžete použít k vytvoření náhradního úkrytu pro kunu. Bednu můžete naplnit slámou, senem nebo vlnou a umístit ji na vhodné místo venku. Bedna by měla mít malý otvor, kterým se kuna dostane dovnitř. Pokud kuna najde bednu jako vhodné místo k životu, může opustit váš dům nebo auto
 

Související články: 

Zdroje článku:

Kuna – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna

Kuna skalní – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_skaln%C3%AD