Čím krmit kachny na rybníku?

Krmení kachen a labutí na rybníku je pro mnoho lidí příjemnou aktivitou. Kdo by nechtěl vidět tyto roztomilé ptáky, jak se radují z nabízeného jídla a jak se předvádějí na vodní hladině? Ale víte, co je pro kachny a labutě opravdu zdravé a co jim může ublížit? A víte, jak se liší jejich potřeby podle ročního období? V tomto článku se dozvíte, čím krmit kachny na rybníku, abyste jim co nejvíce prospěli.

cim-krmit-kachny-na-rybniku

Základní pravidla krmení kachen

Předtím, než se podíváme na konkrétní typy krmiva, je dobré si uvědomit několik základních pravidel, která byste měli dodržovat při krmení kachen.

  • Krmit s mírou: kachny jsou schopné si najít jídlo samy, pokud není zima nebo sucha. Pokud je budete překrmovat, můžete jim způsobit obezitu, zažívací potíže nebo dokonce ztrátu schopnosti letu. Krmit byste měli jen malé množství a jen občas, ne každý den.
  • Krmit na břehu, ne ve vodě: pokud budete házet jídlo do vody, můžete znečistit rybník a způsobit růst nebezpečných bakterií a řas. To může ohrozit nejen zdraví kachen, ale i jiných živočichů, kteří v rybníku žijí. Navíc kachny, které se živí ve vodě, mohou mít problémy s peřím, které se jim může zapařit a ztratit svou izolační funkci.
  • Krmit různorodě: kachny jsou všežraví ptáky, které potřebují různé živiny pro svůj růst a zdraví. Pokud jim budete dávat jen jeden druh jídla, můžete jim způsobit nedostatek vitamínů, minerálů nebo vlákniny. Snažte se jim nabízet různé druhy obilovin, zeleniny, ovoce, semínek nebo dokonce i živočišné potravy.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

banner blog bovram

 

Co je pro kachny zdravé?

Ideálním krmivem pro kachny je rostlinná složka, která v přírodě činí až 90% z jejich jídelníčku. Pokud tedy chcete kachny nakrmit bez obav, je vhodné donést jim různé druhy obilovin (např. oves, pšenice, žito), které je vhodnější než samotné pečivo, salát či nakrájené zeleninové odřezky, slupky a natě. 

Pochutnají si ale i na bramborách či řepě.

Obiloviny jsou skvělým zdrojem energie, a navíc obsahují mnoho prospěšných živin a také důležitou vlákninu. Skvělé jsou také ovesné vločky, které máte většinou doma nebo je snadno koupíte v jakémkoli obchodě. I v tom nejmenším.

Zelenina a ovoce obohatí jejich jídelníček o tolik potřebné vitamíny.

Můžete jim nabídnout na kousky nakrájený hlávkový salát, špenát, mrkev, petržel, okurku, jablko, hrušku nebo třeba mražený hrášek a kukuřici. Ty je však nutné před krmením dobře rozmrazit.

Pokud chcete kachnám dopřát i něco živočišného, můžete jim dát vařená vejce, nízkotučný tvaroh, sýr, jogurt nebo dokonce i maso a ryby. Ty by měly být ale dobře uvařené a nesolené. Živočišná potrava je pro kachny důležitá zejména v období rozmnožování a línání, kdy potřebují více bílkovin.

 

Co je pro kachny nebezpečné?

Na druhou stranu existuje i řada potravin, které byste kachnám raději nedávat, protože jim mohou způsobit zdravotní problémy nebo dokonce smrt.

Mezi ně patří:

  1. Pečivo: ačkoli je to nejčastější krmivo, které lidé kachnám házejí, není pečivo pro kachny příliš vhodnou volbou. Bílé pečivo neobsahuje dostatečné množství živin a jde v podstatě o prázdné kalorie. Pečivo kachnám velmi chutná, takže se jím dokážou doslova přecpat. To může vést k obezitě, cukrovce, zánětu kloubů nebo dokonce k deformaci křídel. Pokud už jim chcete dát pečivo, volte raději celozrnné nebo tmavé a jen v malém množství.
  2. Sladkosti: sladkosti jako čokoláda, bonbóny, sušenky, zmrzlina nebo dorty jsou pro kachny jedovaté. Obsahují totiž látky, které kachny neumí trávit a které jim mohou způsobit průjem, zvracení, křeče nebo selhání orgánů4. Navíc sladkosti zvyšují riziko zubního kazu a zánětu dásní u kachen.
  3. Sůl: sůl je pro kachny velmi škodlivá, protože narušuje jejich rovnováhu vody a elektrolytů v těle. To může vést k dehydrataci, otoku, krvácení, selhání ledvin nebo srdečnímu infarktu. Proto byste kachnám neměli dávat solené potraviny jako brambůrky, tyčinky, sýry, uzeniny nebo konzervy.

banner blog bovram

Zdroje článku:

What to feed ducks | BBC Good Food [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-feed-ducks

What to feed ducks and other waterfowl | Popular Science [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.popsci.com/animals/what-to-feed-ducks/