Jak dlouho sedí kachna na vejcích?

Kachny jsou zajímavá zvířata, která se často používají jako domácí mazlíčci. Někteří lidé si myslí, že kachny jsou také dobrými rodiči, protože vysedí vejce a pečují o kachňata. Ale jak dlouho sedí kachna na vejcích a proč?

jak-dlouho-sedi-kachna-na-vejcich

Jak dlouho sedí kachna na vejcích?

Doba líhnutí u kachen se může lišit v závislosti na druhu kachny a na podmínkách prostředí, ale obvykle trvá asi 28 až 30 dnů.

Některé druhy kachen, jako například divoké kachny, mají tendenci sedět na svých vejcích až 30 dní, zatímco jiné druhy, jako například domestikované kachny, mohou tuto dobu zkrátit na 28 dní.

Teplota a vlhkost prostředí mohou také ovlivnit dobu líhnutí. Kachny se snaží udržovat svá vejce při správné teplotě a vlhkosti, což je klíčové pro úspěšný vývoj embryí.

Během doby líhnutí kachny pečlivě hlídají svá vajíčka. Občas vstávají, aby si otočily vejce, což pomáhá rovnoměrně rozdistribuoovat teplo a zajišťuje, že se embrya vyvíjejí správně.

banner blog bovram

Kachny také ochraňují svá vajíčka před predátory a zůstávají na hnízdě, i když je to někdy riskantní.

Je důležité poznamenat, že doba líhnutí se může lišit i mezi jednotlivými kachními jedinci. Každá kachna může mít své vlastní individuální chování a může se stát, že některé kachny se rozhodnou sedět na svých vejcích déle nebo kratší dobu než průměrných 28 až 30 dní.

Když se doba líhnutí blíží ke konci, kachna začne ztrácet trpělivost a může být nervózní. To je čas, kdy začne z vejce vylíhnout mládě. Po vylíhnutí mláděte se kachna může starat o své potomky, chránit je a učit je, jak najít potravu a přežít.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Mallard Duck Nests | The Wildlife Center of Virginia [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wildlifecenter.org/mallard-duck-nests