Co dělat, když pes sežral jed na krysy? Rady a tipy

Jed na krysy je nebezpečný pro psy, protože obsahuje látky, které brání srážlivosti krve a způsobují krvácení do různých orgánů. Pokud máte podezření, že váš pes pozřel jed na krysy, musíte jednat rychle a vyhledat veterinární pomoc. V tomto článku se dozvíte, jak poznat příznaky otravy, jak poskytnout první pomoc a jak zabránit dalším otravám. Jedná se pouze o informativní článek.. Pokud váš pes opravdu snědl jed na krysy, okamžitě zavolejte svému veterináři.

co-delat-kdyz-pes-sezral-jed-na-krysy

Jaké jsou příznaky?

Příznaky otravy jedem na krysy se u psů mohou projevit až po několika dnech, takže je důležité být pozorný na jakékoli změny v chování nebo zdravotním stavu vašeho psa.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  1. Slabost, nestabilita pohybu, apatie, ztráta apetitu
  2. Krvácení z nosu, z úst, z řitního otvoru, krev ve zvracení nebo ve stolici
  3. Krvavý kašel, obtíže s dechem, krvácení do plic
  4. Nafouklé břicho, bolest v břišní oblasti, krvácení do břišní dutiny
  5. Kulhání, křeče, kolaps, krvácení do kloubů
  6. Modřiny, otoky, krvácení do kůže nebo dásní

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, okamžitě kontaktujte svého veterináře a informujte ho o možné otravě jedem na krysy.

Pokud je to možné, přineste s sebou vzorek jedu nebo jeho obal, abyste pomohli určit typ a množství jedu, který pes pozřel.

banner blog bovram

Co dělat?

První pomoc při otravě jedem na krysy spočívá v tom, že se pokusíte vyvolat zvracení u psa, pokud je to bezpečné a pokud od pozření jedu uplynulo méně než dvě hodiny.

Můžete použít 3% roztok peroxidu vodíku, slanou vodu, ve vodě rozmíchanou hořčici nebo jedlou sodu. Dávka je 2 ml peroxidu vodíku nebo 1 lžička soli na 5 kg hmotnosti psa.

Pokud se pes nezvrací do 15 minut, můžete opakovat dávku jednou. Pokud se pes zvrací, můžete mu podat živočišné uhlí, které působí jako adsorbent a snižuje vstřebávání jedu do krve.

Dávka je 0,5 až 2 g uhlí na 1 kg hmotnosti psa. Pokud nemáte živočišné uhlí, můžete použít i jiné adsorbenty, jako je Polysorb, Enterosorb nebo Polyphepan. Po podání první pomoci je nutné co nejdříve dopravit psa k veterináři, který mu podá protijed a další léčbu podle potřeby.

Jak na prevenci?

Prevence otravy jedem na krysy je založena na tom, že se snažíte zabránit tomu, aby se váš pes dostal do kontaktu s jedem. Pokud používáte jed na krysy doma nebo na zahradě, ukládejte ho na místech, kam pes nemůže dosáhnout, a používejte speciální návnady nebo pasti, které jsou uzavřené a bezpečné pro domácí zvířata.

Pokud chodíte s psem ven, hlídejte ho, aby nejedl nic z ulice, z kontejnerů, z polí nebo z lesa. Pokud si nejste jisti, zda je nějaká látka jedovatá nebo ne, raději ji nechte být. Pokud máte podezření, že na veřejném prostranství je vysypán jed na krysy, nahláste to příslušným orgánům.

 

Související články:

Pár rad na závěr...

Jed na krysy je pro psy velmi nebezpečný a může způsobit smrtelnou otravu. Pokud máte podezření, že váš pes sežral jed na krysy, musíte rychle jednat a vyhledat veterinární pomoc. Pokud je to možné, vyvolejte u psa zvracení a podávejte mu živočišné uhlí.

Přineste s sebou vzorek jedu nebo jeho obal, abyste pomohli určit typ a množství jedu. Prevence otravy jedem na krysy spočívá v tom, že se snažíte zabránit tomu, aby se váš pes dostal do kontaktu s jedem. Ukládejte jed na krysy na bezpečných místech, používejte speciální návnady nebo pasti a hlídejte svého psa, když je venku. Tím ochráníte jeho zdraví a život.

Zdroje článku:

Dog Ate Rat Poison? Here's What To Do | BeChewy [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://be.chewy.com/dog-ate-rat-poison/

Dot ate rat poison [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.vets-now.com/pet-care-advice/dog-ate-rat-poison/