Co jí kuna? Jakou má ráda potravu?

Co jí kunaHlavním rysem stravy kuny je jejich značná flexibilita. Jsou to všežravci, což znamená, že konzumují různé druhy potravy podle dostupnosti. Většinu svého jídelníčku tvoří maso, a to zejména hmyz, drobní obratlovci a ptáci. Jsou však schopny se přizpůsobit místním podmínkám a občas se stávají i býložravci, když konzumují ovoce, semena nebo houby.

co-ji-kuna-jakou-ma-rada-potravu

Co jedí kuny?

Kuna je všežravec, což znamená, že jí jak rostlinnou, tak živočišnou stravu. Základ její potravy tvoří menší hlodavci, jako jsou myši, krysy a veverky. Dále loví ptáky, jejich vejce, hmyz, larvy a žížaly. V neposlední řadě se živí také ovocem, bobulemi, ořechy a semeny.

Je to velmi obratné zvíře a je schopna dostat se i do velmi úzkých skulin. Díky tomu může pronikat do lidských obydlí, kde hledá potravu a úkryt. V domech si kuny často vybírají kurníky, kde sežerou vejce a kuřata.

Co mají kuny rády:

  • Maso: myši, krysy, veverky, ptáky, jejich vejce
  • Hmyz: housenky, larvy, žížaly
  • Ovoce: jablka, hrušky, třešně, maliny, borůvky
  • Ořechy: lískové ořechy, vlašské ořechy, kaštany
  • Semena: bukvice, žaludy, šípky

Jak velkou dírou se kuna protáhne?

Kuna se dokáže protáhnout otvorem o velikosti pouhých 5 centimetrů. Proto je důležité, aby byly domy a stavby, které jsou v blízkosti kun, řádně zabezpečeny proti jejich vniknutí.

Kuna a člověk

Kuna je důležitým predátorem, který pomáhá regulovat populaci hlodavců. V blízkosti člověka může být kuna považována za škůdce, protože může pronikat do domů a kurníků.

Jak vypadá kuna?

Kuna je středně velké zvíře s dlouhým, hustým ocasem. Tělo je pokryto krátkou, hrubou srstí, která může být hnědá, šedohnědá nebo černá. Na hrudi má kuna bílou náprsenku.

Má dlouhý, pohyblivý krk a krátké, silné nohy. Tlapky jsou vybaveny ostrými drápy, které kunám pomáhají při skákání a šplhání.

Je to velmi obratné zvíře, které je schopno rychle běhat, šplhat a skákat. Je také velmi chytré a schopné se rychle učit.

Kuna je všežravec, což znamená, že jí jak rostlinnou, tak živočišnou stravu. Základ její potravy tvoří menší hlodavci, jako jsou myši, krysy a veverky. Dále loví ptáky, jejich vejce, hmyz, larvy a žížaly. V neposlední řadě se živí také ovocem, bobulemi, ořechy a semeny.

Je také důležitým predátorem, který pomáhá regulovat populaci hlodavců. V blízkosti člověka může být kuna považována za škůdce, protože může pronikat do domů a kurníků.

 

Jak se zbavit kuny?

  1. Utěsnění otvorů:

Kuna se dokáže protáhnout otvorem o velikosti pouhých 5 centimetrů. Proto je důležité, aby byly domy a stavby, které jsou v blízkosti kun, řádně zabezpečeny proti jejich vniknutí. Otvory v omítce, podlahách nebo střechách je třeba zatěsnit pomocí kovových sítí nebo jiných materiálů, které kuna nedokáže prokousat.

  1. Odchyt kuny:

Kunu lze odchytit pomocí pasti. Pasty na kuny jsou k dostání v obchodech s chovatelskými potřebami. Je důležité, aby byla past umístěna na místo, kde se kuna často pohybuje.

  1. Odpuzení kuny:

Kunu lze také odpudit pomocí pachů, které nemá ráda. Mezi tyto pachy patří například:

  • Naftalin: Nastříkejte naftalin na místa, kde se kuna pohybuje.
  • Voda po holení: Rozstříkejte vodu po holení po místech, kde se kuna pohybuje.
  • Česnek: Rozprostřete česnek na místa, kde se kuna pohybuje.
  • Kočičí trus: Rozprostřete kočičí trus na místa, kde se kuna pohybuje.
  1. Použití zvukových odpuzovačů:

Zvukové odpuzovače na kuny vydávají zvuky, které kuny odpuzují. Tyto odpuzovače jsou k dostání v obchodech s chovatelskými potřebami.

  1. Použití pachových odpuzovačů:

Pachové odpuzovače na kuny vydávají zápach, které kuny odpuzují. Tyto ohradníky jsou k dostání v obchodech s chovatelskými potřebami.

Pár rad na závěr...

  • Pokud se vám podaří kunu odchytit, je důležité ji umístit co nejdále od vašeho domova.
  • Pokud používáte pachové odpuzovače nebo zvukové odpuzovače, je důležité je používat pravidelně.
  • Pokud se vám nepodaří kunu zbavit, je možné se obrátit na odborníka, který vám pomůže.

Související články: