Kuna v domě? 5 kroků, jak se jí zbavit

Kuna je malá šelma, která může být pro majitele domu nebo zahrady velkým problémem. Je to všežravec, který se živí nejen jídlem, ale také kůží, textilií a dalšími materiály. Kuny jsou také velmi dobré v tom, že se dokážou dostat do malých otvorů, což může být pro majitele domu obtížné, jak se jich zbavit. Pokud máte v domě nebo na zahradě kunu, je důležité ji co nejdříve vyhnat. Kuny mohou způsobit značné škody na majetku a mohou být také přenašeči nemocí. V tomto článku se dozvíte, jak vyhnat kunu z domu a zahrady. Nabízíme několik účinných metod, které vám pomohou se těchto šelem zbavit.

jak-vyhnat-kunu

Jak vyhnat kunu?

Střetnutí s kunou může být pro majitele domů a zahrad značně frustrující a stresující záležitostí. Tyto zvídavé tvorové mohou způsobit nejen škody na majetku, ale také narušit klid a pohodu.

Ale nezoufejte! Existuje několik osvědčených a etických způsobů, jak úspěšně odehnat kuny a udržet si svůj prostor bez jejich nepříjemné přítomnosti.

  1. Prevence je klíčem: nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s kunami, je předejít jejich vstupu. Zabezpečte svůj dům a zahradu tak, aby kuny neměly přístup. Opravte praskliny a díry ve stěnách, zkontrolujte střechu a potravinové zdroje, které by mohly přilákat tyto zvířata.

  2. Pachové odpuzovače: kuny mají citlivý čich, a proto můžete využít pachové odpuzovače. Použijte vůně, které kuny odrazují, například kapsičí papričky, lidově známý kávový zemník nebo výtažky z aromatických bylin. Tyto vonné látky mohou mít na kuny nepříjemný vliv a odradit je od blízkosti vašeho domova.

  3. Ultrazvukové plašiče: ultrazvukové plašiče na kuny jsou elektronická zařízení, která generují zvuky, které jsou nepříjemné pro kuny. Tyto zvuky jsou pro člověka téměř neslyšitelné, což zajišťuje klidnou atmosféru v domácnosti.

  4. Osvědčené nástrahy: pokud se kuny již usídlily na vašem pozemku, můžete použít osvědčené metody, jako jsou živé pasti, které umožní kunu odchytit a přemístit na vhodné místo.

  5. Zvuková odpuzovače: využití zvukové odpuzovače, která generuje zvuky imitující dravce nebo predátory, může kuny vyděsit a donutit je odejít.

  6. Profesionální pomoc: pokud problém s kunami přetrvává nebo se zhoršuje, můžete zvážit profesionální pomoc od odborníků na odstraňování zvířecích invazí.
 

Jak vyhnat kunu ze zahrady? Osvědčené rady a tipy

Odehnání kuny ze zahrady je zpravidla preferovanou metodou, neboť zachovává přirozenou rovnováhu v ekosystému a minimalizuje zásahy do životního prostředí. Zde je postup, který můžete zkusit:

  1. Identifikace zdroje: zjistěte, co láká kunu do vaší zahrady. Může to být potravou, úkrytem nebo jinými faktory. Odstraňte potenciální zdroje, jako jsou otevřené odpadkové kontejnery, snadný přístup k potravinám pro ptáky, kompostování jídla apod.

  2. Osvětlení a hluk: kuny nejsou fanoušci silného světla a hlučných zvuků. Instalujte pohyblivá světla nebo zvukové odpuzovače zvířat, které mohou zvíře vyplašit. Pohyblivá světla s detektory pohybu mohou také posloužit jako prostředek odstrašení.

  3. Pachové odpuzovače: použijte přírodní pachové odpuzovače, které kuny odrazují. To mohou být například kapsičí papričky, lidově známý kávový zemník nebo výtažky z aromatických bylin. Rozházením těchto látek kolem zahrady můžete zvýšit pravděpodobnost, že kuna bude spíše vyhledávat jiná místa.

  4. Pohyblivé objekty: kuny se často vyhýbají místům, kde pociťují riziko nebo přítomnost predátorů. Zavěste reflektory nebo pohyblivé objekty, které mohou vytvářet iluzi pohybu a vyvolat dojem nebezpečí.

  5. Živé pasti: pokud jste v bezprostřední blízkosti lesa nebo vhodného místa pro uvolnění, můžete zkusit použít živou past. Plaťte však pozornost k zákonům a nařízením týkajícím se odchytu a uvolňování divokých zvířat.

Jak vyhnat kunu z auta? Vyzkoušejte odpuzovače do motoru!

  1. Zjistěte přítomnost kuny: zkontrolujte auto a v okolí, zda jste si jisti, že se v něm nachází kuna. Můžete pozorovat poškození v interiéru auta, stopy po drápech nebo zanechávání trusu. Pamatujte, že kuna je noční tvor, takže je možné, že se bude pohybovat hlavně za soumraku.

  2. Zabezpečte auto: ujistěte se, že máte auto správně zabezpečené, abyste předešli přístupu kuny zpět do vozu. Zavřete všechna okna a dveře a zkontrolujte, zda nejsou žádné skuliní, skrze které by se mohla zvířata dostat. Vyzkoušejte odpuzovače kun do motoru a auta.

  3. Vytvořte hlučné prostředí: kuny mají tendenci vyhýbat se hlučným a nepříjemným prostředím. Zvážte, že budete v okolí auta produkovat zvuky, jako jsou hlasité rány, výbuchy petard nebo použijete ultrazvukové plašiče, které mohou být nepříjemné pro kuny.

  4. Využijte pachové odpuzovače: kuny mají citlivý čich, takže můžete v autě rozprostřít pachové látky, které je odradí. Například můžete použít vůni kapsičí papričky, výtažky z aromatických bylin nebo lidově známý kávový zemník.

Související články: