Co jí prase?

Prase je všežravec s rozmanitou stravou, která se liší podle druhu a prostředí. Domácí prasata chovaná v chlévech se krmí převážně průmyslovými granulemi a zbytky z kuchyně, zatímco divoká prasata žijící v lese spoléhají na rostliny, hmyz, žížaly a mršiny. Ať už se jedná o jakýkoli druh, jedno je jisté – prasata jsou nenáročná a dokáží sežrat skoro všechno.

co-ji-prasata

Co jí prase?

Prase je všežravec, takže jeho jídelníček je poměrně pestrý a zahrnuje jak rostlinnou, tak živočišnou potravu.

Záleží na tom, zda se jedná o prase domácí chované v chlévě, nebo o prase divoké žijící v lese.

banner blog bovram

 

Prase domácí

  • Průmyslové krmivo: V moderních chovech se prasata krmí převážně průmyslově vyráběnými granulemi, které obsahují všechny potřebné živiny pro zdravý růst a vývoj.
  • Zbytky z kuchyně: Prasata ráda spásají zbytky z kuchyně, jako jsou brambory, kukuřice, obilný šrot, zelenina a ovoce. Je důležité, aby zbytky byly teplé nebo alespoň vlažné a neobsahovaly koření a další nevhodné přísady.
  • Další krmiva: Do krmiva pro prasata se dále přidávají různé doplňky, jako jsou vitamíny, minerály, a krmné směsi.

Prase divoké

  • Rostlinná potrava: Divoká prasata se živí především rostlinnou potravou, jako jsou trávy, listy, kořeny, ořechy, bukvice a žaludy. V létě ráda navštěvují pole s kukuřicí a obilím, kde můžou napáchat značné škody.
  • Živočišná potrava: Divoká prasata nepohrdnou ani živočišnou potravou, jako jsou hmyz, žížaly, drobní hlodavci a mršiny.
  • Hledání potravy: Divoká prasata tráví značnou část dne hledáním potravy. Pomocí svého rypáku dokáží prohrabávat půdu a hledat kořeny, hlízy a žížaly.

Jaké krmivo vybrat pro prase?

Výběr správného krmiva pro prase je klíčový pro jeho zdraví, růst a produkci.

Na trhu existuje široká škála krmiv, takže se chovatelé mohou snadno ztratit.

Faktory, které je třeba zvážit

  • Věk a váha prasete: Krmivo pro selata se liší od krmiva pro dospělá prasata a prasata určená na porážku. Selata potřebují krmivo s vysokým obsahem bílkovin a energie pro podporu růstu a vývoje. Dospělá prasata potřebují krmivo s vyváženým obsahem živin pro udržení zdraví a kondice.
  • Plemeno prasete: Některá plemena prasat, jako jsou například prasata vietnamská, mají specifické potřeby, které je nutné při výběru krmiva zohlednit.
  • Způsob chovu: Prasata chovaná v chlévech mají jiné potřeby než prasata chovaná na pastvě.
  • Zdravotní stav prasete: Prasata s určitými zdravotními problémy mohou potřebovat speciální dietní krmivo.

Typy krmiv pro prasata

  • Průmyslová krmiva: Jsou to nejběžnější typ krmiva pro prasata. Jsou dostupná v různých variantách pro různé věkové kategorie a plemena prasat.
  • Domácí krmiva: Někteří chovatelé preferují krmení prasat domácí stravou, která se skládá z obilovin, zeleniny, ovoce a zbytků z kuchyně.
  • Speciální krmiva: Existují také speciální krmiva pro prasata s určitými potřeby, například pro prasata s alergiemi nebo trávicími problémy.

 

Zajímavosti

  • Prasata tráví potravu ve dvou žaludcích.
  • Mají výborný čich a dokáží najít potravu i pod zemí.
  • Prasata jsou velmi inteligentní zvířata a dokáží se naučit různé triky.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro prasata nebo zemědělskou techniku.

Nejčastější otázky

Čím krmit prase?

Domácí prase lze krmit kombinací krmiv pro prasata, která jsou komerčně dostupná a speciálně formulovaná pro potřeby prasat na různých etapách jejich života. Kromě komerčních krmiv mohou prasata jíst i různé zbytky jídla, ovšem je důležité se vyhnout potravinám, které pro ně mohou být nebezpečné (jako jsou syrové brambory, čokoláda, avokádo, a další toxické potraviny). Prasata dobře prosperují na dietě bohaté na vlákninu, včetně ovoce, zeleniny a obilovin.

Co jí prase divoké?

Prase divoké má ve své dietě větší rozmanitost, neboť se živí přirozeně dostupnými potravinami v jejich prostředí. Typicky jí různé kořínky, houby, hmyz, drobné savce, ptáky, vejce, ovoce a semena. V závislosti na lokalitě a roční době se jejich strava může značně lišit. Divoká prasata jsou všežravci, takže jejich dieta je velmi variabilní.

Co jí prasátko? 

Mladá prasátka obvykle pijí mateřské mléko od svých matek až do věku asi šesti týdnů. Po tomto období mohou být postupně zaváděna pevná krmiva, jako jsou speciální krmiva pro odstavená prasata, která jsou formulována tak, aby podpořila jejich růst a zdravý vývoj. Je důležité, aby prasátka dostávala krmivo bohaté na energii, bílkoviny, vitamíny a minerály, aby se správně vyvíjela.

Zdroje článku:

What Do Pigs Eat | Kansas Farm Food [online]. [cit. 10. 04. 2024]. Dostupné z: https://kansasfarmfoodconnection.org/spotlights/what-do-pigs-eat

Domesctic pig [online]. [cit. 10. 04. 2024]. Dostupné z: https://animalia.bio/domestic-pig

Pig - Wikipedia [online]. [cit. 10. 04. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pig