Co jsou nášlapná krmítka pro slepice?

Nášlapná krmítka pro slepice jsou speciální zařízení, která umožňují úsporné a hygienické krmení drůbeže. Fungují na principu, že když slepice našlápne na přístupovou lištu, krmítko se otevře a slepice si může vzít potřebné množství krmiva. Jakmile slepice lištu uvolní, krmítko se zase uzavře a zabrání tak plýtvání krmivem nebo vniknutí škůdců, jako jsou myši nebo hrdličky.

naslapna-krmitka-pro-slepice

Jak fungují nášlapná krmítka?

Nášlapná krmítka pro slepice mají několik výhod:

  • Ušetří až 50% krmiva, protože slepice nemohou vyhrabávat zrní z krmné vaničky nebo ho rozhazovat po zemi.
  • Zabrání přenosu parazitů a nemocí, které mohou ohrožovat zdraví slepic, protože krmítko je uzavřené a nedostupné pro jiná zvířata.
  • Zvýší kvalitu vajec, protože slepice jsou lépe vyživené a nemají stres z nedostatku krmiva nebo konkurence.
  • Sníží náklady na chov, protože není potřeba často doplňovat krmivo nebo čistit krmnou vaničku.

Nášlapná krmítka pro slepice se dají koupit v různých velikostech a materiálech. Obvykle jsou vyrobena z pozinkovaného plechu nebo plastu, který je odolný a snadno omyvatelný.

banner blog bovram

Kapacita krmítka závisí na počtu slepic, které ho používají. Doporučuje se, aby jedno krmítko bylo pro maximálně 25 slepic. Nášlapná krmítka se dají umístit do kurníku nebo do voliéry, kde jsou chráněna před povětrnostními vlivy.

 

Údržba

Nášlapná krmítka pro slepice jsou jednoduchá na používání a údržbu. Slepice se velmi rychle a snadno naučí otevírat krmítko a stane se pro ně pohodlným způsobem krmení.

Nášlapná krmítka mají obvykle regulovatelný příjem krmiva, který se nastavuje podle váhy slepic. Některá krmítka mají také okénko, které umožňuje sledovat stav krmiva v zásobníku. Krmítko se doplňuje podle potřeby a čistí se pravidelně.

Jsou skvělým řešením pro každého chovatele, který chce zajistit optimální krmení své drůbeže. Tím se zvýší výtěžnost a kvalita produkce, a zároveň se sníží náročnost a náklady na chov.

Zdroje článku:

The Ultimate Guide to Walk-In Chicken Coops: Your Path To Poultry Paradise - My Pet Chicken [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mypetchicken.com/blogs/our-blog/the-ultimate-guide-to-walk-in-chicken-coops

Round-Top Walk-In Chicken Coop - Roost & Root USA [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://roostandroot.com/product/round-top-walk-in-chicken-coop/