Co žere kráva?

Krávy, základní pilíře zemědělské produkce, se živí převážně rostlinnou stravou, která zahrnuje pastviny, seno a speciální krmné směsi. V tomto článku prozkoumáme, co přesně krávy jedí a jak jejich dieta ovlivňuje jak kvalitu produkce mléka a masa, tak i jejich zdraví. Podíváme se na důležitost vyvážené a rozmanité stravy krav.

co-zere-krava

Co žere kráva?

Kráva je přežvýkavec s bachorem, který je plný mikroorganismů.

Tyto mikroorganismy pomáhají krávě trávit rostlinnou potravu, která je pro ni běžnou stravou.

banner blog bovram

 

Základní složky potravy krávy

  1. Tráva: Čerstvá tráva je pro krávy nejlepším a nejpřirozenějším zdrojem potravy. Obsahuje všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály.
  2. Seno: Usušená tráva, která se skladuje pro zimní období, kdy není k dispozici čerstvá tráva.
  3. Siláž: Krmivo vyrobené z fermentovaných rostlin, jako je kukuřice, tráva nebo vojtěška. Siláž je bohatá na energii a vitamíny.
  4. Sláma: Suché stonky obilovin, které se používají jako doplněk stravy. Sláma je chudá na živiny, ale pomáhá krávě udržovat trávicí systém v chodu.
  5. Krmné směsi: Koncentrované krmivo, které obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály. Krmné směsi se používají k doplnění stravy krávy, aby dostávala všechny potřebné živiny.

Další druhy potravy, které kráva může žrát

  1. Zelenina: Mrkev, cukrová řepa, zelí, kapusta a další zelenina.
  2. Ovoce: Jablka, hrušky, švestky a další ovoce.
  3. Zrní: Oves, ječmen, kukuřice a pšenice.
  4. Melasa: Hustý sirup, který se vyrábí z cukrové třtiny.
  5. Minerální lizy: Lízací kameny, které obsahují minerály, jako je vápník, fosfor a sůl.
 

Kráva potřebuje denně jíst:

  • 20-30 kg trávy nebo sena
  • 10-15 kg siláže
  • 1-3 kg slámy
  • 0,5-1 kg krmné směsi
  • Dostatek vody

Kráva je býložravec a nejí maso.

Zajímavosti

  • Kráva stráví žvýkáním potravy 8 hodin denně.
  • Bachor krávy obsahuje 100-200 litrů tekutiny a miliardy mikroorganismů.
  • Kráva vypije denně 100-150 litrů vody.
  • Kráva vyprodukuje denně 100-150 kg hnoje.

banner blog bovram

V našem e-shop si můžete zakoupit krmivo pro telatapřípravky na péči o paznehty nebo napáječky pro skot.  

Nejčastější otázky:

Čím se krmí krávy?

Krávy se obvykle krmí kombinací různých druhů krmiva, včetně:

  • Píce: To zahrnuje trávu a další zelené rostliny, které krávy pasou přímo na pastvinách. Píce je pro krávy důležitá, protože je pro ně přirozeným zdrojem potravy a pomáhá udržovat jejich trávicí systém v dobrém stavu.
  • Senáž a siláž: Jsou to konzervované formy píce, které se používají hlavně v zimě nebo když není dostatek čerstvé píce. Senáž je sušená tráva nebo jiné rostliny, zatímco siláž je kvašená zelená krmiva, která se uchovávají v bezkyslíkovém prostředí pro zachování jejich výživové hodnoty.
  • Krmné směsi: Tyto směsi mohou obsahovat různé složky, včetně obilovin (jako je kukuřice, ječmen, oves), sóji, vitamínů a minerálů. Jsou formulovány tak, aby splňovaly specifické výživové potřeby krav v závislosti na jejich věku, stadiu laktace a produkčním účelu (maso vs. mléko).

Co má ráda kráva?

Krávy mají přirozenou preference pro čerstvou, zelenou píci, jako je tráva, která je bohatá na živiny a snadno stravitelná. Také mají rády různorodost ve své stravě, což pomáhá zajistit, že dostanou všechny potřebné živiny. Ve výzkumech bylo zjištěno, že krávy mohou projevovat preference pro určité typy krmiv, což závisí na jejich individuálních chutích a zkušenostech.

Co žere kráva v zimě?

V zimě, kdy je nedostatek čerstvé píce, se krávy krmí především konzervovanými formami krmiva, jako je seno, senáž a siláž. Tyto formy krmiva umožňují kravám získat potřebné živiny i během chladnějších měsíců. Kromě toho se často používají krmné směsi, které jsou obohaceny o dodatečné živiny, aby se zajistilo, že krávy zůstanou zdravé a produktivní i během zimy.