Hnojení okurek: Kompletní průvodce

Okurky patří mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat na zahrádce. Jsou nenáročné na pěstování a dokáží nám poskytnout chutnou a osvěžující úrodu v letních měsících. Abychom ale dosáhli co nejlepších výsledků, je důležité okurkám dopřát dostatek živin. A právě v tomto ohledu hraje klíčovou roli hnojení. V tomto článku se dozvíte, čím a jak hnojit okurky, abyste se dočkali bohaté a chutné úrody.

hnojivo-na-okurky

Hnojení okurek

Okurky jsou oblíbenou zeleninou, která se snadno pěstuje i na zahrádkách začátečníků.

Abychom se ale dočkali bohaté a chutné úrody, je důležité jim dopřát dostatek živin. Vhodně zvolené hnojivo hraje v tomto ohledu klíčovou roli.

Čím hnojit okurky?

Pro okurky je ideální hnojivo s vysokým obsahem dusíku v rané fázi růstu, kdy rostliny tvoří listy a výhony.

Později, v době květu je důležitější draslík, který podporuje tvorbu a dozrávání plodů.

Můžeme volit mezi organickými a minerálními hnojivy:

1) Hnojivo Frassio

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení.

Toto ekologicky šetrné hnojivo přináší celou řadu výhod pro vaše rostliny, které podpoří jejich zdraví a růst bez použití syntetických chemikálií.

Jaké jsou výhody hnojiva?

  1. 100% organický původ
  2. Vysoký obsah živin
  3. Univerzální použití
  4. Chytin pro boj se škůdci
  5. Bio stimulant
 

2) Organická hnojiva

Jsou šetrná k životnímu prostředí a půdě, zlepšují její strukturu a podporují aktivitu mikroorganismů.

Mezi organická hnojiva na okurky patří kompost, hnoj z hnojiště, slepičí trus nebo drcené rohoviny.

3) Minerální hnojiva

Obsahují živiny v "připravené" formě, které rostliny rychle přijmou.

Existují v tekuté i granulované formě. 

Kromě základních živin (dusíku, fosforu a draslíku) je pro okurky důležitý i vápník, který zabraňuje hnilobě květů a plodů.

Můžeme ho do půdy zapracovat ve formě vápencového hnojiva.

jak-hnojit-okurky

Kdy hnojit okurky?

Okurky jsou oblíbenou letní zeleninou, která se snadno pěstuje i na zahrádkách začátečníků.

Abychom se ale dočkali bohaté a chutné úrody, je důležité jim dopřát živiny ve správný čas.

Hnojení okurek má svá specifika, která je potřeba dodržovat, abychom rostliny nepoškodili a podpořili jejich zdravý růst a plodnost.

Fáze růstu a potřeba živin

Načasování hnojení úzce souvisí s fází růstu okurek.

V každé fázi rostlina vyžaduje jiný poměr živin:

  1. Raná fáze růstu (po vyklíčení a do fáze květu): V tomto období okurky potřebují vysoký obsah dusíku, který podporuje růst listů a výhonů.
  2. Fáze květu a plodění: Po nakvetení a s nástupem tvorby plodů se zaměříme na hnojivo s vysokým obsahem draslíku, který je důležitý pro tvorbu a dozrávání plodů.

Doporučené hnojení

  1. Před výsadbou: Do půdy zapracujte organické hnojivo, jako je kompost nebo hnoj z hnojiště, které dodá rostlinám základní živiny a zlepší strukturu půdy.
  2. Po vyklíčení: Začněte s hnojením tekutým hnojivem s vysokým obsahem dusíku v poměru 1:10 s vodou. Hnojte jednou za 1-2 týdny.
  3. Kvetení: Po nakvetení a s tvorbou plodů přenechejte na hnojivo s vyšším obsahem draslíku. I v tomto období hnojte tekutým hnojivem v poměru 1:10 s vodou, ale frekvenci hnojení zdvojnásobte na 1x týdně.
 

Jak hnojit okurky?

  1. Kombinujte organická a minerální hnojiva: organická hnojiva dodají rostlinám dlouhodobě živiny a zlepší strukturu půdy, zatímco minerální hnojiva poskytnou živiny v připravené formě, které rostliny rychle přijmou.
  2. Mulčujte půdu kolem rostlin: mulčování pomůže udržet vlhkost v půdě, omezí růst plevele a podpoří tvorbu prospěšných mikroorganismů. 

Škůdci a nemoci okurek

Okurky, ačkoliv nenáročné na pěstování, se bohužel neobejdou bez hrozby škůdců a chorob.

Ty dokáží značně poškodit rostliny a zdecimovat úrodu.

Včasná prevence a správný boj s těmito nevítanými hosty jsou proto klíčové pro pěstování zdravých a chutných okurek.

1) Škůdci

  • Mšice: Drobný hmyz, který saje mízu z rostlin a oslabuje je. Mšice produkují medovnici, na které se množí saze, které dále poškozují rostliny.
  • Mandelinka bramborová: Žravý brouk, který se živí listy a květy okurek. Larvy mandelinky okusují kořeny rostlin.
  • Vlnatka chmelová: Drobný hmyz, který saje mízu z listů a stonků okurek. Napadené listy žloutnou a opadávají.
  • Sviluška chmelová: Drobný hmyz, který saje mízu z listů okurek. Na listech se tvoří jemná pavučinka a hnědé skvrny.

2) Choroby

  • Plíseň: Plíseň, která napadá listy okurek. Na listech se tvoří bílé skvrny, které se postupně zvětšují a hnědnou. Napadené listy zasychají a opadávají.
  • Plíseň šedá: Plíseň, která napadá listy, stonky a plody okurek. Na napadených částech rostliny se tvoří šedý povlak a hnědé skvrny. Plody hnijí.
  • Mozaika okurková: Virové onemocnění, které se projevuje mozaikovitou skvrnitostí listů. Listy se deformují a zasychají. Plody okurek jsou malé a deformované.
  • Hniloba kořenů: Houbové onemocnění, které napadá kořeny okurek. Rostliny žloutnou a vadnou, kořeny hnijí.
 

Tipy pro správné hnojení okurek

  • Dodržujte pokyny na etiketě hnojiva: Nepřehánějte to s hnojivem, abyste předešli spálení rostlin.
  • Hnojte na vlhkou půdu: Nejlepší je hnojit po vydatném dešti nebo zalévání.
  • Všímejte si signálů nedostatku živin: Žloutnutí listů může znamenat nedostatek dusíku, zatímco fialové zbarvení listů signalizuje nedostatek fosforu.
  • Kombinujte organická a minerální hnojiva: Organická hnojiva dodají rostlinám dlouhodobě živiny a zlepší strukturu půdy, zatímco minerální hnojiva poskytnou živiny v připravené formě, které rostliny rychle přijmou.
  • Mulčujte půdu kolem rostlin: Mulčování pomůže udržet vlhkost v půdě, omezí růst plevele a podpoří tvorbu prospěšných mikroorganismů.

Nejčastější otázky:

Jaké hnojivo pro okurky?

Okurky potřebují vyvážené hnojivo NPK, které obsahuje všechny základní živiny: dusík (N), fosfor (P) a draslík (K).

Ideální je použít hnojivo s poměrem živin 10-10-10 nebo 14-14-14. Kromě těchto makroživin jsou důležité i mikroživiny, jako je vápník, hořčík, železo a mangan.

Organická hnojiva, jako je kompost nebo dobře rozložený hnůj, jsou také skvělou volbou, protože poskytují dlouhodobé uvolňování živin a zlepšují strukturu půdy.

Čím přihnojovat okurky a rajčata?

Pro přihnojování okurek a rajčat je ideální použít hnojivo s vyváženým obsahem dusíku, fosforu a draslíku.

Speciální hnojiva pro plodovou zeleninu, která obsahují mikroživiny, jsou vhodná volba. Můžete také použít tekuté hnojivo zředěné vodou podle návodu výrobce.

Organické hnojivo, jako je kompostový čaj nebo výluh z kopřiv, může být také efektivní, protože poskytuje široké spektrum živin a podporuje zdravou mikrobiální aktivitu v půdě.

Jak hnojit sazenice okurek?

Sazenice okurek by měly být hnojeny opatrně, aby nedošlo k popálení kořenů.

Použijte slabý roztok tekutého hnojiva s vysokým obsahem fosforu (např. 10-52-10), který podpoří růst kořenů.

Zřeďte hnojivo na polovinu doporučené koncentrace a aplikujte ho jednou za 10-14 dní.

Jakmile sazenice zesílí a mají několik pravých listů, můžete přejít na vyvážené hnojivo a postupně zvyšovat koncentraci podle návodu výrobce.

Jak často přihnojovat okurky?

Okurky by měly být přihnojovány pravidelně během celé vegetační sezóny. Obecně platí, že je vhodné je přihnojovat každé 2-4 týdny.

Můžete začít aplikací základního hnojiva při výsadbě a následně pokračovat s pravidelným přihnojováním během růstu a plodnosti.

Sledujte stav rostlin a přizpůsobte frekvenci a množství hnojiva jejich potřebám.

Přehnojení může vést k nadměrnému růstu listů na úkor plodů, takže je důležité najít správnou rovnováhu.

 

Zdroje článku:

How to Plant, Grow and Harvest Cucumbers [online]. [cit. 28. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.gardentech.com/blog/garden-and-lawn-protection/a-taste-of-summer-growing-cucumbers

When to fertilize cucumbers: expert tips for how to feed | [online]. [cit. 28. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.homesandgardens.com/gardens/when-to-fertilize-cucumbers

Feeding cucumber plants: when and how often - Plantura [online]. [cit. 28. 05. 2024]. Dostupné z: https://plantura.garden/uk/vegetables/cucumbers/feeding-cucumber-plants

The Best Way To Fertilize Young Cucumber Plants For A Big Crop! [online]. [cit. 28. 05. 2024]. Dostupné z: https://thisismygarden.com/2023/05/fertilize-young-cucumber-plants/