Jak dlouho se krmí krůta?

Krůta domácí je potomkem krocana divokého a chová se především pro maso, ale také pro peří, trus a zřídkakdy vejce. Na světě je v současnosti chováno přibližně 124 miliónů domácích krůt, nejvíce v USA.

jak-dlouho-se-krmi-kruta

Jak dlouho se krmí krůta?

Krůtí maso má vysoký podíl bílkovin ve svalovině a naopak méně tuku. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnatě, bílé i tmavé. Může se připravovat na různé způsoby, například jako roláda, závitky, pečeně nebo řízek.

Krůta je oblíbená zejména v období Vánoc, kdy se podává s různými nádivkami a omáčkami.

Krůty se krmí podle jejich věku, pohlaví a účelu chovu. Obecně platí, že krůty potřebují krmivo bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu.

Krmivo by mělo být čerstvé, suché a čisté. Krůty by měly mít také dostatek čisté vody k pití. 

Krůťata se krmí od narození do 8 týdnů věku. Krůťata dostávají speciální krmné směsi pro mladé ptáky, které obsahují 24 až 28 % bílkovin, 3 až 4 % tuku a 2 až 3 % vlákniny.

Měla by mít krmivo k dispozici po celý den. Krmivo by mělo být dávkováno v krmítkách a napáječkách s postupným dávkováním. Krůťata by měla dostávat také zelené krmení, jako je tráva, jetel nebo pampeliška.

Rostoucí krůty se krmí od 9 do 20 týdnů věku. Rostoucí krůty dostávají krmné směsi pro dospělé ptáky, které obsahují 16 až 20 % bílkovin, 2 až 3 % tuku a 4 až 5 % vlákniny.

Rostoucí krůty by měly mít krmivo k dispozici po celý den. Krmivo by mělo být dávkováno v krmítkách a napáječkách s postupným dávkováním. Rostoucí krůty by měly dostávat také zelené krmení, jako je tráva, jetel nebo pampeliška. Rostoucí krůty by měly také dostávat zrní, jako je kukuřice, pšenice nebo ječmen.

 

Chovné krůty se krmí od 21 týdnů věku do konce produkce vajec. Chovné krůty dostávají krmné směsi pro chovné ptáky, které obsahují 14 až 16 % bílkovin, 2 až 3 % tuku a 6 až 7 % vlákniny.

Měly by mít krmivo k dispozici po celý den. Krmivo by mělo být dávkováno v krmítkách a napáječkách s postupným dávkováním.

Chovné krůty by měly dostávat také zelené krmení, jako je tráva, jetel nebo pampeliška. Chovné krůty by měly také dostávat zrní, jako je kukuřice, pšenice nebo ječmen.

Krůty se krmí do jateční váhy, která se pohybuje od 4 do 12 kg podle pohlaví a plemene. Krůty se porážejí přibližně v 6 měsících věku. Krůty by měly být před porážkou hladověny 12 až 24 hodin, aby se vyprázdnily střeva a žaludek.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Jak dlouho sedí krůta?

Krůta sedí na vejcích obvykle 28 dní, což je doba nutná k vylíhnutí krůťat. Tento proces, známý jako inkubace, zahrnuje nejen sedění krůty na vejcích, ale také jejich otáčení a udržování v teple. Krůty jsou velmi pečlivé a trpělivé při inkubaci a tráví většinu času seděním na hnízdě, aby zajistily správný vývoj a vylíhnutí krůťat.

Čím krmit krůťata?

Krůťata potřebují speciální stravu, která podporuje jejich růst a vývoj. Začínají s "startovacím" krmivem, které je bohaté na proteiny, aby podpořilo rychlý růst. Toto krmivo obvykle obsahuje asi 28 % proteinů a je formulováno tak, aby poskytovalo všechny potřebné živiny. Po několika týdnech se přechází na "rostoucí" krmivo s nižším obsahem proteinů, které podporuje stále rostoucí tělo krůťat. Je také důležité zajistit, aby měla krůťata přístup k čisté vodě a že jsou krmiva vhodná pro jejich věk a stádium vývoje.

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

banner blog bovram

Související články:

Zdroje článku:

Exactly How Much Turkey Do I Need to Feed the Family? [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bhg.com/recipes/how-to/handling-meat/how-much-turkey-to-buy/

How Much Turkey Do You Need Per Person This Thanksgiving [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.goodhousekeeping.com/holidays/thanksgiving-ideas/a22081/turkey-serving-guidelines/