Jak se starat o mládě krůty?

Mláďata krůt, která se nazývají krůtě, jsou základem pro úspěšný a udržitelný chov. Správná péče o mláďata krůt je proto velmi důležitá pro jejich zdraví, růst a pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak se starat o mládě krůty od líhnutí až po dospělost.

jak-se-starat-o-mlade-kruty

Líhnutí

Krůtě se líhnou z vajec, která snáší krůta. Inkubační doba vajec je 28 až 30 dní. Krůta si staví hnízdo z trávy, listí a peří, a sedí na vejcích, dokud se nevylíhnou.

V komerčních chovech se vajíčka líhnou v líhních, kde je zajištěna správná teplota a vlhkost.

Po vylíhnutí je krůtě slepé a bezmocné. Ještě několik dní se živí žloutkem, který má v sobě z vejce.

Potřebuje také teplo a ochranu od matky nebo chovatele. Teplota v brodišti by měla být kolem 35-37 °C a postupně se snižovat, jak krůtě roste. Krůtě by mělo mít také dostatek prostoru, čisté podestýlky, vody a krmiva.

 

Krmení a výživa

Krůtě se živí převážně rostlinnou potravou, jako je tráva, semena, zrní, ovoce a zelenina. Potřebuje také živočišnou potravu, jako je hmyz, červi, plži a další drobní živočichové.

Krmivo pro krůtě by mělo být vyvážené, obsahovat dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Krmivo by mělo být také čerstvé, suché a bez plísní.

Krůtě by mělo mít neustále k dispozici čistou a čerstvou vodu. Voda by měla být napáječkách, aby krůtě nemohlo do nich spadnout nebo se utopit. Voda by měla být také chráněna před znečištěním a zamrzáním.

 

Zdraví a nemoci

Krůtě je náchylné k různým nemocem a parazitům, které mohou ohrozit jeho zdraví a život.

Mezi nejčastější nemoci patří:

  1. Kokcidióza - je způsobena prvoky, kteří napadají střeva krůtě. Projevuje se průjmem, krví ve stolici, hubnutím, apatií a dehydratací. Prevence spočívá v dodržování hygieny, dezinfekci brodiště a podávání kokcidiostatik v krmivu nebo vodě. Léčba spočívá v podávání antiparazitik a rehydratačních roztoků.
  2. Newcastleská nemoc - je způsobena virem, který napadá dýchací, nervový a trávicí systém krůtě. Projevuje se kašlem, kýcháním, dýchacími potížemi, křečemi, ochrnutím a úhynem. Prevence spočívá v očkování krůtě a izolaci nemocných jedinců. Léčba spočívá v podávání antibiotik, vitamínů a symptomatické terapii.
  3. Salmonelóza - je způsobena bakteriemi, které napadají střeva krůtě. Projevuje se průjmem, horečkou, zvracením, hubnutím a úhynem. Prevence spočívá v dodržování hygieny, dezinfekci brodiště a podávání antibiotik v krmivu nebo vodě. Léčba spočívá v podávání antibiotik a rehydratačních roztoků.

Mezi nejčastější parazity patří:

  • Vši - jsou drobní hmyzí, kteří se živí krví a peřím krůtě. Způsobují svědění, podráždění, ztrátu peří a snížení kondice. Prevence spočívá v dodržování hygieny, čištění peří a podávání antiparazitik. Léčba spočívá v podávání antiparazitik a odstranění vší z peří.
  • Červi - jsou drobní živočichové, kteří napadají střeva krůtě. Způsobují průjem, hubnutí, anémii a úhyn. Prevence spočívá v dodržování hygieny, dezinfekci brodiště a podávání antiparazitik. Léčba spočívá v podávání antiparazitik a rehydratačních roztoků.

Pro udržení zdraví krůtě je důležité také provádět pravidelné prohlídky, očkování, odčervování a ošetřování zranění.

Je také nutné zajistit krůtě vhodné životní podmínky, jako je dostatek prostoru, čerstvého vzduchu, světla a tepla.

Chování

Krůtě se dorozumívá pomocí různých zvuků, jako jsou kvokání, vrkání, štěkání, troubení a další. Krůtě také vyjadřuje své nálady a emoce pomocí změny barvy hlavy, krku a chocholky. Krůtě je také zvědavé a hravé, a rádo zkoumá své okolí.

Krůtě si také vytváří sociální hierarchii, která určuje jejich postavení v hejnu. Upevňuje si svou pozici pomocí rituálů, jako jsou zobání, šťouchání, strkání a bojování. Krůtě si také vybírá svého partnera nebo partnerku, se kterým si udržuje dlouhodobý vztah. Krůtě je také schopné učit se od svých rodičů, sourozenců a ostatních krůt.

Jak pečovat o mláďata?

Krůtě potřebuje pravidelnou a náležitou péči, aby bylo šťastné a zdravé.

Péče o krůtě zahrnuje:

  • Koupání - krůtě se rádo koupe v písku, vodě nebo prachu, aby si udržovalo čisté a zdravé peří. Koupání také pomáhá krůtě zbavit se parazitů, odstranit nečistoty a regulovat tělesnou teplotu. Krůtě by mělo mít k dispozici koupací místo, které je dostatečně velké, hluboké a čisté.
  • Stříhání - krůtě potřebuje občas zastřihnout drápy, zobák a křídla, aby se zabránilo zranění, deformaci nebo úniku. Stříhání by mělo být prováděno opatrně, šetrně a profesionálně, aby se nezpůsobila bolest, krvácení nebo infekce. Stříhání by mělo být také prováděno pouze v nezbytných případech, aby se neomezila schopnost krůtě pohybovat se, jíst a komunikovat.
  • Hlazení - krůtě se rádo nechává hladit, škrábat nebo masírovat, aby si upevnilo vztah s chovatelem, získalo důvěru a uvolnilo se. Hlazení také pomáhá krůtě cítit se bezpečně, klidně a šťastně. 

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Jak dlouho trvá výkrm krůty?

Výkrm krůty, tedy doba od narození krůťat až po dosažení vhodné hmotnosti pro porážku, se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou chovatelské metody, genetika a dieta. Průměrně trvá výkrm krůty asi 14 až 22 týdnů. Průmyslově chované krůty jsou obvykle poráženy, když dosáhnou hmotnosti přibližně 8 až 24 kg, v závislosti na požadavcích trhu a chovu.

Jak se jmenuje samec od krůty?

Samec od krůty se nazývá krocan. Krocani jsou větší než samice (krůty) a jsou známí svým charakteristickým chováním, jako je nafukování peří, roztažení ocasních per a vydávání hlasitých zvuků, zejména během období páření.

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

Zdroje článku:

How to Raise Baby Turkeys (Brooder Stage) - Abundant Permaculture [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://abundantpermaculture.com/how-to-raise-turkeys-brooder-stage/

How to Raise Healthy Turkeys From Poults [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.treehugger.com/raise-turkeys-from-poults-3016806