Jak dlouho snáší slepice?

Chov slepic je činnost spojená s mnoha radostmi i výzvami, a jednou z klíčových otázek, kterou si chovatelé kladou, je: "Jak dlouho slepice snáší vejce?" Tato zdánlivě jednoduchá otázka má však komplexní odpověď, která se dotýká genetiky, věku, péče, výživy a celkových životních podmínek těchto pernatých mazlíčků. Snášení vajec není jen očekávaným výsledkem chovu, ale také barometrem zdraví a pohody slepic. V tomto článku se ponoříme do různých faktorů, které ovlivňují produkci vajec u slepic, a podíváme se, jak můžeme podpořit jejich schopnost snášet vejce po co nejdelší dobu a s nejlepší kvalitou.

jak-dlouho-snasi-slepice

Životní cyklus slepice

Slepice, jedno z nejstarších a nejrozšířenějších domácích zvířat, hraje klíčovou roli v lidské stravě svými vejci a masem. Její životní cyklus je fascinující a má přímý vliv na její schopnost snášet vejce.

1) Začátek života

Život slepice se začíná ve vajíčku. Inkubační doba trvá přibližně 21 dní, po kterých se z vajíčka vylíhne kuře. Toto mládě je plně závislé na péči, ať už od slepičí matky nebo od člověka, pokud jde o umělý chov. V prvních týdnech života jsou kuřata křehká a vyžadují konstantní teplotu a dostatek potravy.

2) Růst a vývoj

Počínaje čtvrtým týdnem života začínají kuřata rychle růst a výrazně se vyvíjejí. V tomto období dochází k proměně peří, a kuřata se začínají podobat dospělým slepicím. Většinou kolem 18. týdne věku se z kuřat stávají dospívající slepice.

3) Začátek snášení vajec

Slepice obvykle začínají snášet vejce ve věku mezi 18 až 22 týdny. Tento okamžik je zásadní pro chovatele, jelikož označuje přechod z výchovy kuřat k produkci vajec. Rychlost, s jakou slepice začne snášet vejce, může být ovlivněna faktory jako jsou plemeno, výživa, a dostatek denního světla.

banner blog bovram

4) Vrchol produktivity

V prvním roce po zahájení snášení dosahují slepice vrcholu své produktivity. V tomto období mohou některá plemena snášet vejce téměř denně. Produktivita však s věkem klesá, a po prvním roce může dojít k poklesu počtu snesených vajec.

5) Stáří

Jak slepice stárne, její schopnost snášet vejce postupně klesá. Tento pokles je obvykle nejvíce patrný po dvou letech snášení. Ačkoli některé slepice mohou snášet vejce i ve vyšším věku, celkový počet a kvalita vajec se zpravidla snižuje.

 

Jaké faktory ovlivňují snášení vajec?

Existuje několik klíčových faktorů, které mají významný vliv na frekvenci a množství snášených vajec.

Tyto faktory zahrnují genetiku a plemenné rozdíly, výživu a životní podmínky, stejně jako roli světla a sezóny.

1) Genetika

Genetika hraje zásadní roli v produkci vajec. Různá plemena slepic se liší ve své schopnosti snášet vejce, což je důležité zvážit při výběru plemen pro chov. Například plemena jako Leghorn nebo Sussex jsou známá svou vysokou produktivitou, zatímco jiná plemena jsou ceněna spíše pro maso a mají nižší frekvenci snášení. Chovatelé by měli pečlivě vybírat plemena podle jejich cílů a podmínek chovu.

2) Vliv výživy

Správná výživa je zásadní pro zdraví a produktivitu slepic. Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály je nezbytná pro optimální produkci vajec. Nedostatek nutričních látek může vést k poklesu snášení vajec nebo k nižší kvalitě vajec.

Životní podmínky také hrají významnou roli. Slepice potřebují čisté, suché a prostorné prostředí s dostatečným přístupem k vodě a potravě. Stres z přeplnění, špatných sanitárních podmínek nebo nedostatečné péče může výrazně snížit frekvenci snášení vajec.

Pokud hledáte kvalitní krmivo pro vaše slepice, doporučujeme krmiva Energys. Můžete si vybrat mezi Energys Gold nebo Energys Klasik.

3) Role světla a sezóny

Světlo je dalším klíčovým faktorem ovlivňujícím snášení vajec. Slepice jsou citlivé na délku dne a obvykle snášejí více vajec, když jsou dny delší. V zimních měsících, kdy je méně přirozeného světla, může dojít k poklesu produkce vajec. Použití umělého osvětlení může pomoci udržet konzistentní produkci vajec i během kratších dnů.

Sezónní změny také ovlivňují snášení vajec. Teplota, vlhkost a další environmentální faktory mohou mít vliv na zdraví a pohodu slepic, což se odráží v jejich schopnosti snášet vejce. V extrémních teplotách, ať už vysokých nebo nízkých, může dojít k poklesu produkce vajec.

V naší nabídce také můžete zakoupit krmítka pro slepice, nebo kurníky.

 

Průměrná produktivita snášení vajec

Chov slepic pro jejich vejce je starodávná praxe, která hraje klíčovou roli v zemědělství i v domácnostech po celém světě. Jedním z nejzajímavějších aspektů chovu slepic je pochopení jejich produktivity v průběhu života.

Průměrné statistiky snášení vajec

Průměrná slepice začne snášet vejce ve věku přibližně 5 až 6 měsíců a může pokračovat v produkci vajec až do věku 5 až 7 let. Produktivita slepic je však proměnlivá a závisí na mnoha faktorech, jako je plemeno, výživa a životní podmínky.

banner blog bovram

Některá vysoce produktivní plemena, jako je Leghorn, mohou snést až 250 až 300 vajec ročně v prvních letech své produktivity. V průměru může běžná slepice snést asi 200 vajec za rok. Pokud uvažujeme, že vrcholná produktivní léta slepice trvají přibližně 3 až 4 roky, může za svůj život snést 600 až 1200 vajec.

Změny ve snášení vajec s přibývajícím věkem

Produktivita slepic se s věkem mění. Ve věku 1 až 2 let dosahují slepice obvykle svého vrcholu v produkci vajec. Po druhém roku života začne produktivita slepic postupně klesat. Tento pokles je částečně způsoben přirozeným stárnutím těla a snížením efektivity reprodukčních procesů.

V průměru může slepice ve třetím a čtvrtém roce života snést o 10 až 20 % méně vajec než v předchozích letech. Tento trend pokračuje, až slepice dosáhne věku 5 až 7 let, kdy její schopnost snášet vejce může klesnout na polovinu nebo méně oproti jejímu vrcholu.

Zdraví a péče o slepice pro optimální snášení vajec

Optimalizace produkce vajec ve slepičím chovu je úzce spojena s péčí o zdraví a pohodu slepic. Prevence nemocí a správná péče jsou klíčové pro udržení zdravého a produktivního hejna.

Sepíšeme vám přehled nejlepších postupů a tipů pro udržení zdravých slepic, které mohou dlouhodobě snášet kvalitní vejce.

Důležitost prevence nemocí a správné péče

  1. Prevence nemocí: Slepice jsou náchylné k různým nemocem, které mohou ovlivnit jejich schopnost snášet vejce. Pravidelné očkování a kontrola na přítomnost parazitů jsou základem prevence. Důležité je také sledovat chování a vzhled slepic pro včasné odhalení příznaků nemoci.

  2. Čisté a bezpečné prostředí: Hygiena chovu je nezbytná pro prevenci šíření nemocí. Čisté kurníky, pravidelné odstraňování odpadů a exkrementů a zajištění dostatečného větrání jsou klíčové. Rovněž je důležité zamezit vstupu divokých ptáků a hlodavců, kteří mohou přenášet choroby.

Tipy na udržování zdravých slepic

  1. Vyvážená výživa: Základem zdraví slepic je kvalitní a vyvážená strava. Kromě komerčních krmiv je důležité zahrnout do jídelníčku i zdroje vápníku a dalších minerálů, které podporují tvorbu skořápek vajec.

  2. Dostatek vody: Přístup k čisté pitné vodě je nezbytný pro zdraví slepic. Nedostatek vody může vést k poklesu snášení vajec a celkovému oslabení zdraví.

  3. Pohyb a přirozené chování: Slepice potřebují dostatečný prostor pro pohyb, hrabání a koupání v prachu, což jsou přirozené a důležité činnosti pro jejich pohodu.

  4. Management stresu: Slepice jsou citlivé na stres, který může být způsoben agresí mezi jedinci nebo změnami v prostředí. Zajištění klidného prostředí s dostatkem místa pro každou slepici pomáhá udržovat je zdravé.

  5. Pravidelné kontroly a péče: Pravidelné kontroly zdraví, včetně prohlížení peří, očí, nohou a dýchacích cest, jsou důležité pro včasné odhalení a léčbu případných problémů.

banner blog bovram

Pokud hledáte kvalitní krmivo pro vaše slepice, doporučujeme vyzkoušet krmné směsi nebo granule pro nosnice
 
Zdroje článku:
Raising chickens for eggs | UMN Extension [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://extension.umn.edu/small-scale-poultry/raising-chickens-eggs
 
How Long Do Chickens Lay Eggs? | Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/how-long-do-chickens-lay-eggs-goals-for-laying-hens
 
Life Cycle of a Laying Hen – Livestock [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://livestock.extension.wisc.edu/articles/life-cycle-of-a-laying-hen/