Jak na chov kachen?

Chov kachen se stává stále populárnějším mezi začínajícími farmáři a hobby chovateli, a to z dobrého důvodu. Kachny jsou relativně nenáročné ptáky, které mohou poskytovat nejen chutné maso a výživná vejce, ale také přinášejí radost a zábavu svým chovatelům. Navíc, v porovnání s jinými druhy domácí drůbeže, kachny vykazují vyšší odolnost vůči mnoha nemocem a nepříznivým podmínkám.

zaklady-chovu-kachen

Pro ty, kteří se chovem kachen zabývají poprvé, je důležité porozumět několika klíčovým aspektům. Tento článek je navržen tak, aby poskytl základní informace a rady, které pomohou začínajícím chovatelům vytvořit pro své kachny vhodné prostředí a zajistit jim správnou péči.

Výběr plemen kachen

Při výběru plemene kachen je důležité vzít v úvahu několik faktorů, jako jsou klimatické podmínky, dostupný prostor a účel chovu (maso, vejce, nebo jako domácí mazlíčci).

Mezi oblíbená plemena patří:

  1. Pekinská kachna: velké plemeno známé pro své chutné maso. Jsou ideální pro chovatele zaměřené na produkci masa.
  2. Khaki Campbell: toto plemeno je vynikající volbou pro produkci vajec, neboť jedna kachna může snášet až 300 vajec ročně.
  3. Indický běžec: charakteristické svým vzpřímeným držením těla, jsou dobří pro kontrolu hmyzu a snášejí dobře vejce.

Vybírat plemeno je třeba s ohledem na to, co od chovu očekáváte, a také na to, jaké jsou vaše možnosti péče.

banner blog bovram

 

Základy chovu kachen

Chov kachen začíná vytvořením vhodného prostředí. Kachny potřebují přístup k vodě, nejen pro plavání, ale také pro udržení čistoty svého zobáku a očí. Nemusíte mít velký rybník; malý umělý bazén nebo vodní nádrž bude postačovat.

Důležité je zajistit, aby voda byla pravidelně obměňována, aby se předešlo šíření chorob.

Pokud jde o krmivo, kachny jsou méně vybíravé než jiná drůbež. Můžete jim nabízet speciální krmivo pro vodní ptáky, ale také ocení zeleninu, ovoce a občasné proteiny, jako jsou červi a malí bezobratlí.

Důležité je, aby byla strava vyvážená a obsahovala všechny potřebné živiny.

Pro přístřeší je vhodné zajistit suché, čisté a dobře větrané prostředí. Kachní domek by měl být dostatečně velký, aby poskytoval ochranu před nepříznivým počasím a predátory.

Uvnitř by měla být dostatek místa pro všechny vaše kachny a měly by mít přístup k čerstvé, čisté slámě nebo pilinám pro hnízdění a odpočinek.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

 

Péče o kachny

Denní péče o kachny zahrnuje kontrolu potravy a vody, udržování čistoty v prostoru pro kachny a kontrolu zdravotního stavu ptáků.

Je důležité pravidelně kontrolovat příznaky nemocí nebo zranění, jako jsou změny v chování, vzhledu nebo jídelních návycích.

Preventivní zdravotní péče je také klíčová. To zahrnuje očkování proti běžným nemocem a pravidelné odčervování.

Konzultace s veterinářem, který má zkušenosti s vodními ptáky, je neocenitelná pro udržení zdraví vašich kachen.

 

Chování a reprodukce kachen

Chování kachen může být pro začínající chovatele zábavné a zajímavé sledovat. Kachny jsou sociální tvorové a obvykle si vytvářejí pevné vztahy, jak mezi sebou, tak i se svými chovateli.

Jsou známé svou hravostí a zvědavostí. Důležité je poskytnout jim dostatek prostoru pro interakci a vyžití, včetně bezpečného přístupu k vodě.

Pokud plánujete chov kachen pro reprodukci, je důležité mít správný poměr samců a samic. Příliš mnoho samců může vést k agresivnímu chování a zranění samic. Obecně se doporučuje mít jednoho samce na každých pět až šest samic.

Pro úspěšnou reprodukci je třeba zajistit kachnám klidné a bezpečné prostředí pro hnízdění. Kachny obvykle kladou vejce brzy ráno a preferují klidné, tmavé a suché místo pro hnízdění. Po snesení vajec, samice je začne zahřívat a sedět na nich po dobu asi 28 dní, což je doba inkubace.

Je důležité zajišťovat pravidelný přístup k čisté vodě a vyvážené stravě během období hnízdění. Samice by měla mít možnost pravidelně vstávat z hnízda, aby se napila a najedla.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Duck breeds and breeding [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.dpi.nsw.gov.au/animals-and-livestock/poultry-and-birds/species/duck-raising/breeds-and-breeding

How to Breed Ducks: A Complete Guide for Safe Mating [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Breed-Ducks

How to breed ducks | Cloudflare [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/how-to-breed-ducks/