Jak poznat kunu na půdě?

Střecha naší domácnosti může být místem, kde se odehrává mnohem víc než jen ochrana proti nepříznivému počasí. V některých případech může být domovem pro různé druhy zvířat, z nichž jedním z nejzajímavějších a nejčastěji přehlížených je kuna. Tyto mrštné a inteligentní tvory jsou schopny se adaptovat na mnoho prostředí a najít úkryt na střechách našich budov. Ale jak je poznat a jak se k nim chovat, když se rozhodnou střechu obývat? Jak se jich zbavit?

jak-poznat-kunu-na-pude

Jak můžete poznat kunu na půde?

Kuna je noční zvíře, takže je pravděpodobnější, že ji uvidíte v noci nebo brzy ráno. Pokud máte podezření, že na vaší střeše je kuna, můžete hledat následující příznaky:

  • Hluk: Kuny jsou velmi aktivní a často vydávají zvuky, jako je sténání, štěkání nebo mňoukání. Můžete také slyšet hluk, jak se kuna pohybují po střeše nebo v krovu.
  • Trus: Kuna vytváří měkký, tmavý trus, který má tvar hrudky. Trus můžete najít na střeše, v krovu nebo na zemi pod střechou.
  • Škody: Kuna může způsobit škody na střeše, krovu nebo na majetku ve vašem domě. Může například prokousat otvory do střechy nebo krovu, poškodit izolaci nebo elektrické kabely.

Pokud najdete některý z těchto příznaků, je pravděpodobné, že na vaší střeše je kuna.

Zde je několik dalších tipů, jak poznat kunu na střeše:

  • Prozkoumejte střechu a půdu: pokud máte možnost, projděte se po střeše a krovu a hledejte stopy po kunách. Můžete hledat trus, chlupy nebo stopy po drápech.
  • Použijte fotopast: fotopast je dobrý způsob, jak zachytit kunu na kameru. Můžete ji umístit na střechu nebo do krovu a nastavit ji tak, aby se spouštěla při detekci pohybu.
  • Požádejte o pomoc odborníka: pokud si nejste jisti, zda na vaší střeše je kuna, můžete požádat o pomoc odborníka na hubení škůdců.

Pokud zjistíte, že na vaší střeše je kuna, je důležité podniknout kroky k jejímu odstranění. Kuna může způsobit značné škody na vašem domě a majetku.

 

Jak se zbavit kuny pomocí plašiče a odpuzovače?

Kuna je chráněný živočich, a proto je nezbytné ji odchytit nebo odpudit způsobem, který jí neublíží.

Past na kuny je účinný způsob, jak kunu odchytit a bezpečně ji umístit do volné přírody.

Je třeba jí umístit na místo, kudy kuna pravidelně prochází. Jako návnadu lze použít kuřecí maso, sýr nebo jiné chutné jídlo. Past na kunu je třeba kontrolovat pravidelně, abyste kunu co nejdříve odchytili.

Plašič kun může být účinný způsob, jak kunu odradit od vstupu do vašeho domu nebo na vaši střechu. Existuje několik druhů odpuzovačů na zvířata, včetně ultrazvukových odpuzovačů, pachových odpuzovačů a elektrických odpuzovačů.

Ultrazvukové odpuzovače vydávají zvuky, které jsou pro kuny nepříjemné.

Pachové odpuzovače vydávají pachy, které kuny odpuzují. Elektrické odpuzovače vydávají elektrické šoky, které kuny odpuzují.

banner blog bovram

Zde je několik tipů, jak vybrat správnou pasti nebo odpuzovač na kuny:

  • Zvažte velikost kuny: pasti a odpuzovače jsou k dispozici v různých velikostech. Ujistěte se, že vyberete past nebo odpuzovač, který je vhodný pro velikost kuny, která se u vás vyskytuje.
  • Zvažte místo, kde chcete pasti nebo odpuzovač umístit: past je třeba umístit na místo, kudy kuna pravidelně prochází. Odpuzovače je třeba umístit na místo, kde by je kuna mohla cítit nebo slyšet.
  • Zvažte rozpočet: pasti a odpuzovače se liší cenou. Ujistěte se, že vyberete past nebo odpuzovač, který je v rámci vašeho rozpočtu.

Některé kombinace pasti a odpuzovače na kuny mohou být účinnější než použití jednoho z těchto řešení samostatně. Pokud máte problémy s kunou, můžete zkusit kombinovat past s odpuzovačem.

Zde je několik dalších tipů, jak se zbavit kuny:

  • Zablokujte všechny vstupní vchody: kuna může do vašeho domu nebo na vaši střechu vstoupit otvory v omítce, taškách nebo i ve střeše. Zablokujte všechny tyto otvory, abyste kunu zabránili v dalším vstupu.
  • Změňte prostředí: kuna je přitahována k teplu a potravě. Změňte prostředí ve svém domě nebo na své střeše, abyste kunu odlákali. Můžete například odstranit zdroje tepla, jako jsou tepelné mosty, nebo uložit potravu do uzavřených nádob.

Pokud si nejste jisti, jak se zbavit kuny, můžete požádat o pomoc profesionála.

 

Prozkoumat past na kuny →

 

Můžete si přečíst našeho průvodce Plašiče kun: jak vybrat, zapojit a používat?

Související články:

Zdroje článku:

[online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.vwt.org.uk/wp-content/uploads/2017/11/Evidence-of-Pine-Martens-in-Wales.pdf

[online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.vwt.org.uk/wp-content/uploads/2020/07/Evidence-of-Pine-MartensJune2020Webversion.pdf