Jak loví kuna slepice?

Kuna, šelma známá svou šikovností a schopností adaptace na různé prostředí, se často stává nočním strašákem pro majitele drůbeže. Tato chytrá a hbitá šelma je schopna proniknout do kurníků a zakousnout se do drahocenných slepic. Jak to vlastně kuna dělá a jak se bránit proti jejím nočním útokům?

jak-kuna-lovi-slepice

Jak kuna loví slepice?

Kuna je všežravé zvíře, které se živí širokou škálou potravy, včetně hmyzu, ryb, ptáků a malých savců. Slepice jsou pro kuny oblíbenou kořistí, protože jsou snadné k lovu a mají vysokou nutriční hodnotu.

Kuna loví slepice v noci, kdy jsou slepice klidné a nepozorné. Kuna se k kurníku přiblíží opatrně, aby se vyhnula pozornosti. Poté se rychle vrhne na slepici a uškrtí ji. Kuna obvykle zabije více slepic, než může sníst, a zbytky ponechá na místě.

Zde je několik tipů, jak ochránit své slepice před kunou:

  • Zablokujte všechny vstupní body do kurníku: kuna může do kurníku vstoupit otvory v omítce, taškách nebo v podlaze. Zablokujte všechny tyto otvory, abyste kunu zabránili v dalším vstupu.
  • Umístěte do kurníku past na kuny: past na kuny je účinný způsob, jak kunu odchytit a bezpečně ji umístit do volné přírody.
  • Používejte odpuzovače kun: existuje několik druhů odpuzovačů kun, včetně ultrazvukových odpuzovačů, pachových odpuzovačů a elektrických. Odpuzovače mohou pomoci odradit kuny od vstupu do kurníku.
  • Udržujte kurník čistý a uklizený: slepice se budou cítit bezpečněji v čistém a uklizeném prostředí.

Pokud máte problémy s kunou, můžete požádat o pomoc profesionála. Profesionálové na odchyt kun mají zkušenosti a znalosti, jak kunu bezpečně a účinně odchytit.

banner blog bovram

Zde je několik konkrétních technik, které kuna používá k lovu slepic:

  • Kuna se může plazit po střeše kurníku a skočit dovnitř
  • Kuna může využít otvory v omítce nebo taškách, aby se dostala do kurníku
  • Kuna může vykopat díru v zemi pod kurníkem a dostat se dovnitř

Jakmile se kuna dostane do kurníku, bude se pohybovat potichu a opatrně, aby se vyhnula pozornosti. Poté se vrhne na slepici a uškrtí ji. Kuna obvykle zabije více slepic, než může sníst, a zbytky ponechá na místě.

Kuna je rychlé a obratné zvíře, které je pro slepice nebezpečné. Je důležité přijmout preventivní opatření, abyste ochránili své slepice před kunou.

 

Jak se bránit?

Bránění se proti kunám, které loví slepice, může být náročné, ale existují různé způsoby, jak minimalizovat riziko útoků a ochránit svou drůbež.

Zde je několik tipů, jak se bránit proti kunám:

  1. Zabezpečte kurník: Ujistěte se, že váš kurník je bezpečený. Zkontrolujte, zda neexistují mezery nebo praskliny, kterými by se kuna mohla dostat dovnitř. Důkladně zpevněte všechny vstupy a okenice.

  2. Noční uzávěry: Použijte noční uzávěry na dveřích kurníku. To pomůže oddělit slepice od potenciálního nebezpečí v noci.

  3. Zabezpečte hnízda: Ujistěte se, že hnízda slepic jsou dobře zabezpečena a nejsou snadno dostupná pro kuny. Hnízda by měla být ve výšce a měla by být dobře utěsněna.

  4. Elektrický ohradník: Zvážte instalaci elektrického ohradníku kolem kurníku. Tento způsob může znepříjemnit kuny, pokud se pokusí dostat dovnitř.

  5. Světla a hlas: Kuny nemají rády světlo a hluk. Instalace pohybových světel nebo hlasitých zvukových zařízení kolem kurníku může odplašit kuny.

  6. Pasti a sklopec: V některých případech můžete použít živé pasti nebo odchytové klece k chycení kuny a následnému přemístění daleko od vašeho pozemku. Ujistěte se, že máte povolení a dodržujete zákony týkající se chycení a přemístění divokých zvířat.

  7. Pravidelná kontrola: Pravidelně kontrolujte kurník a jeho okolí, abyste odhalili příznaky přítomnosti kuny nebo poškození. Rychlá reakce může zabránit dalším útokům.

  8. Krmivo a potraviny: Ukládejte krmivo a potraviny pro slepice v pevných a uzavíratelných kontejnerech, abyste omezili přístup kun.

 

Prozkoumat past na kuny →

Proč je dobré použít past nebo odpuzovač na kuny?

Použití pastí a odpuzovačů na kuny může být užitečné jako součást strategie ochrany vašeho majetku, zejména pokud máte potíže s kunami, které loví slepice nebo způsobují jiné problémy.

banner blog bovram

Zde jsou důvody, proč mohou být pasti a odpuzovače na kuny užitečné:

    1. Zachycení a odstranění: pasti na kuny umožňují chycení kuny bez jejich zranění nebo usmrcení. Tím můžete snadno odstranit kunu z vaší oblasti a přemístit ji daleko od vašeho pozemku. To může být humánní způsob řešení konfliktu s kunou, aniž byste jí ublížili.

    2. Odpuzovače a plašiče: Odpuzovače na kuny mohou vytvářet nepříjemné podmínky pro kuny a odrazovat je od vstupu do kurníku nebo jiných oblastí, kde způsobují problémy. Odpuzovače mohou využívat různé metody, jako jsou ultrazvukové signály nebo chemické látky, které kuny nemají rády.

    3. Prevence a kontrola: Pasti a odpuzovače mohou být součástí preventivního opatření k zabránění útokům kun na vaši drůbež. Pomáhají udržet oblasti bez kun a minimalizovat riziko konfliktu.

Související články:

 

Zdroje článku:

The pine marten: a cute but lethal chicken predator. [online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/pine-marten.html

[online]. [cit. 29. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.vincentwildlife.ie/wp-content/uploads/2015/04/Pine-Marten-Leaflet.pdf