Jak rychle roste brojler?

Brojlerová kuřata mají výjimečnou schopnost růst velmi rychle a nabírat svalovou hmotu. Průměrná délka života kuřete chovaného ve velkochovu se pohybuje mezi 35 až 40 dny. Za tuto dobu totiž správně vykrmovaný brojler dosáhne jatečné hmotnosti, která je podle současných standardů asi dva kilogramy živé váhy. To znamená, že brojler přibírá zhruba 50 gramů denně.

jak-rychle-roste-brojler

Jak rychle roste?

Rychlost růstu brojlerů je ovlivněna několika faktory, jako jsou genetika, krmení, teplota, osvětlení, prostor a hygiena. Brojleři jsou speciálně vyšlechtěná plemena, která mají vysokou konverzi krmiva, tedy poměr mezi přijatým krmivem a získanou hmotností.

Potřebují kvalitní a vyvážené krmivo, které obsahuje dostatek bílkovin, energie, vitamínů a minerálů. Krmivo se dělí na startovací, růstové a dokončovací, podle věku a potřeb kuřat. Krmivo by mělo být suché, granulované a dostupné po celý den. Kuřata by měla mít také neustále přístup k čisté a čerstvé vodě.

Brojlerová kuřata jsou také velmi citlivá na teplotu a potřebují optimální podmínky pro růst a zdraví.

Teplota by měla být v prvním týdnu kolem 32 °C, v druhém týdnu kolem 28 °C, v třetím týdnu kolem 24 °C a v čtvrtém týdnu kolem 20 °C. Od pátého týdne by měla být teplota stejná jako venku, pokud není příliš nízká nebo vysoká.

Teplotu je možné regulovat pomocí topných lamp, ventilátorů nebo izolace. Je důležité sledovat chování kuřat, zda nejsou zimomřivá nebo přehřátá. Pokud se kuřata shlukují pod lampou, je jim zima, pokud se rozptylují do rohů, je jim horko.

 

Jak důležité je teplo a světlo?

Brojlerová kuřata potřebují také dostatek světla pro růst a imunitu. Světlo by mělo být intenzivní, bílé a nepřerušované.

V prvním týdnu by mělo být světlo zapnuté 24 hodin denně, v druhém týdnu 23 hodin, v třetím týdnu 22 hodin a v čtvrtém týdnu 21 hodin.

Od pátého týdnu by mělo být světlo zapnuté jen 16 hodin denně, aby se zabránilo překrmování a obezitě. Světlo je možné zajišťovat pomocí žárovek, zářivek nebo LED diod. Je důležité udržovat světlo na stejné úrovni, aby se nevytvářely stíny a nerušily kuřata.

Kuřata potřebují také dostatek prostoru pro pohyb, odpočinek a sociální interakci. Prostor by měl být suchý, čistý, větraný a bezpečný.

Prostor by měl být tak velký, aby každé kuře mělo alespoň 0,1 m2 plochy.

Pokud je prostor menší, může dojít k přelidnění, stresu, agresi, kanibalismu, nemocem nebo úhynu. Prostor by měl být vybaven podestýlkou, která absorbuje vlhkost, zabraňuje tvorbě prachu a bakterií a poskytuje kuřatům pohodlí.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro brojlery nebo i kurníky pro brojlery.

Související články:

Zdroje článku:

Raising Broilers | Extension [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://extension.unh.edu/resource/raising-broilers

How long does it take for broiler chickens to be ready for the market? – Animal Welfare [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://animal-welfare.extension.org/how-long-does-it-take-for-broiler-chickens-to-be-ready-for-the-market/