Brojler: kompletní průvodce

Brojler je kuřecí plemeno, které bylo vyšlechtěno pro rychlý růst a vysokou hmotnost. Chovají v uzavřených prostorách, kde jsou krmena speciálními krmivy, která jim umožňují dosáhnout hmotnosti 1,5 kg již za 42-45 dní. Brojlerová kuřata jsou hlavním zdrojem kuřecího masa, které je v České republice velmi populární. Maso je cenově dostupné a má jemnou chuť. Co je to brojler? Jaké krmivo vybrat?

broiler

Co je brojler?

Brojler je speciální plemeno kuřete, které je chováno pro produkci masa. Brojleři jsou vyšlechtěné tak, aby rychle rostly a měly hodně svaloviny. Obvykle dosahují tržní hmotnosti za šest až sedm týdnů.

Začaly široce chovat v druhé polovině 20. století, kdy vzrostla poptávka po kuřecím mase. Brojlery jsou efektivní v konverzi krmiva na maso a jsou preferovanou volbou pro mnoho producentů masa. Kuřecí maso je oblíbenou složkou mnoha jídel po celém světě a je ceněno pro svou všestrannost, nutriční hodnotu a chuť.

Obvykle žijí ve velkých drůbežárnách, kde jsou drženy v těsných prostorách. Tyto podmínky mohou mít negativní dopad na jejich zdraví a pohodu.

Brojleři jsou náchylné k řadě zdravotních problémů, jako jsou onemocnění srdce, problémy se skeletem a respirační onemocnění.

V posledních letech se proto zvyšuje tlak na zlepšení životních podmínek brojlerů a na používání humánnějších metod chovu.

 

Chov brojlerů

Chov brojlerů je způsob produkce kuřecího masa, který spočívá v rychlém vykrmení speciálně vyšlechtěných hybridů drůbeže.

Jsou neplodní, nesnášejí vajíčka a dorůstají porážkové váhy za 4 až 7 týdnů. Jejich maso je chutné, výživné a má vysokou poptávku na trhu.

Chov brojlerů může být provozován v různých podmínkách, od velkých hal s automatizovaným krmením a odchovem, po malé domácí chovy s venkovním výběhem. Každý způsob má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit před zahájením chovu.

banner blog bovram

1) Venkovní chov

Venkovní chov brojlerů je vhodný pro ty, kteří chtějí produkovat maso v ekologickém a humánním způsobem. Brojleři mají k dispozici dostatek prostoru, čerstvý vzduch, sluneční světlo a přirozenou potravu.

Tím se zlepšuje jejich zdraví, imunita a kvalita masa. Venkovní chov brojlerů však vyžaduje více práce, péče a investic než chov v halách. Brojleři jsou také vystaveni většímu riziku nemocí, predátorů a nepříznivého počasí.

co-je-brojler

 

2) Chov v halách

Chov brojlerů v halách je vhodný pro ty, kteří chtějí produkovat maso v co nejkratším čase a s co nejvyšší efektivitou. Brojleři jsou chováni v uzavřených prostorách, kde mají k dispozici speciální krmné směsi, teplotu, vlhkost a osvětlení optimalizované pro jejich růst.

Tím se dosahuje vysoké konverze krmiva, rychlého nárůstu hmotnosti a nízké úmrtnosti. Chov brojlerů v halách však vyžaduje vysokou spotřebu energie, vody a krmiva, a způsobuje znečištění životního prostředí.

Je to způsob, jak získat kuřecí maso v relativně krátkém čase a s relativně nízkými náklady. Je však nutné zvážit, jaký způsob chovu je pro nás nejvhodnější, a jaký má dopad na zvířata, lidi a životní prostředí.

Pokud chceme produkovat maso v souladu s principy ekologie a etiky, měli bychom dát přednost venkovnímu chovu brojlerů. Pokud chceme produkovat maso v co největším množství a s co nejnižšími náklady, měli bychom dát přednost chovu brojlerů v halách.

 

Jak chovat brojlery?

Než si domů přivezeme kuřátka brojlerů, musíme jim připravit vhodné prostředí, které zajistí jejich zdravý růst a pohodu. Brojleři potřebují dostatečně velký výběh, kde se mohou proběhnout a sezobat trávu, hmyz a jiné pochoutky.

Výběh by měl být oplocený, aby chránil brojlery před predátory a únikem. Výběh by měl být také částečně zastíněný, aby brojleři měli možnost se schovat před sluncem nebo deštěm.

V rámci výběhu by měl být také zastřešený přístřešek nebo kurník, kde budou brojleři spát a odpočívat. Přístřešek by měl být suchý, čistý a dobře větraný.

Podlahu bychom měli pokrýt podestýlkou z dřevěných hoblin, slámy nebo novin, kterou bychom měli pravidelně měnit. V přístřešku by měl být také dostatek napáječek a krmítek, které by měly být vždy naplněné čerstvou vodou a krmivem.

Brojleři jsou velmi citliví na teplotu, proto je důležité udržovat v přístřešku optimální teplotní režim.

Pro malá kuřátka je ideální teplota kolem 30 °C, kterou postupně snižujeme až na 18 °C pro dospělé brojlery. Teplotu můžeme regulovat pomocí tepelných lamp, ventilátorů nebo izolace.

Jak krmit brojlery?

Brojleři jsou nenároční na krmení, ale potřebují dostatek energie, bílkovin, vitamínů a minerálů pro svůj rychlý růst a zdraví.

Proto je nejlepší krmit je speciálními krmnými směsmi pro brojlery, které obsahují všechny potřebné živiny v optimálním poměru.

Krmné směsi se dělí podle věku brojlerů na startovací, růstové a dokrmovací.

Startovací směs podáváme brojlerům od 1. do 10. dne věku, růstovou směs od 11. do 28. dne věku a dokrmovací směs od 29. dne věku až do porážky.

Směsi by měly být vždy suché, jemně mleté a bez plísní.

Kromě krmných směsí můžeme brojlerům dopřát i nějaké přírodní pochoutky, jako jsou čerstvé kopřivy, brambory, řepa, zrní, zelenina nebo ovoce.

Tyto potraviny zvyšují chuťové vlastnosti masa a dodávají brojlerům vitamíny a vlákninu.

Neměli bychom však brojlerům podávat sladkosti, pečivo, maso, kosti, sýry nebo mléko, které by mohly způsobit zažívací potíže nebo nemoci.

Brojleři potřebují také dostatek čerstvé a čisté vody, kterou by měli mít k dispozici po celý den.

Voda by měla být v mělkých napáječkách, aby se brojleři ve vodě neutopili. Důležité je vodu pravidelně kontrolovat a měnit, aby nebyla znečištěná nebo zkažená. Vodu můžeme také obohatit o vitamíny nebo probiotika, které podporují imunitu a trávení brojlerů.

Brojleři vyžadují také pravidelnou péči o jejich zdraví a hygienu. Měli bychom je denně kontrolovat, zda nemají nějaké zranění, parazity, vyrážky nebo jiné příznaky nemoci. Pokud zpozorujeme nějaký problém, měli bychom brojlery oddělit od ostatních a poradit se s veterinářem. 

 

Jak na domácí výkrm brojlerů?

Brojleři jsou speciální drůbež, která se chová pro maso.

Rychle rostou, dobře využívají krmivo a mají výbornou výtěžnost masa.

Pro úspěšný výkrm potřebujete dodržet několik zásad:

  1. Teplota: brojlerová kuřata potřebují teplo, aby se nezvyšovala spotřeba krmiva. Teplota při výkrmu nesmí klesnout pod 20°C. Po 21 dnech už je můžete vzít ven na sluníčko a nechat je v ohrádce.
  2. Světlo: brojlerová kuřata potřebují světlo, aby dobře viděla na potravu. V prvních dnech života by měla mít světlo po dobu 24 hodin, ve druhém dni života 23 hodin a od sedmého dne věku by měli brojleři mít nejlépe 18 hodin denně světla.
  3. Vlhkost: vlhkost v příbytku se snažte udržet stálou a to kolem 50 až 70 %. Pokud je vlhkost příliš nízká nebo vysoká, může to vést k nemocem nebo snížení spotřeby krmiva.
  4. Krmivo: krmivo pro brojlery musí být kvalitní, vyvážené a dostatečně koncentrované na bílkoviny, vitaminy a minerály. Pro první týdny života se používají speciální směsi krmiva, které obsahují antikokcidika pro snížení úhynu. Pro střední a poslední fázi se používají granulované nebo drobnostmi směsi krmiva. Kromě krmiva můžete podávat i domácí zbytky z mlékárny nebo tradiční krmení z brambor, řepy, kopřiv nebo odpadů z mlékárny. Přidat byste také měli vitaminovo-minerální přípravky a grit.
  5. Voda: voda je nezbytnou součástí života brojlerů. Musíte jim poskytnout dostatek čistého a teplého pitné vody na celou dobu života. Doporučuje se použít speciální okyselovače nebo octa pro snížení pH vody. To pomůže zabránit růstu bakterií a zlepší trávení masa.
  6. Péče: brojlerová kuřata musíte pečlivě sledovat jejich stav a reagovat na jakékoli zmínky nemoci nebo poranění. Pokud si nejste jisti, jak postupovat, můžete se poradit s veterinářem nebo zkušeným chovatelem.

Kuře brojlera

Kuře brojlera je označení pro mladé jatečné kuře, které je chováno rychlovýkrmem, aby dosáhlo co nejvyšší hmotnosti a výtěžnosti masa.

Tento způsob chovu je velmi rozšířený, protože je ekonomicky výhodný a uspokojuje poptávku po levném a dostupném masu. Porážejí se mezi 6 a 12 týdny věku, kdy váží průměrně 1,5 až 2,5 kg.

Brojlerové kuřata se liší od ostatních druhů drůbeže svou bílou barvou, velkými prsy a krátkými nohami. Jsou vyšlechtěni tak, aby rychle nabírali svalovou hmotu při co nejmenší spotřebě krmiva.

Krmí se speciálními krmnými směsmi, které obsahují vysoký podíl bílkovin, minerálních látek, vitamínů a dalších doplňků.

Brojlerová kuřata žijí v uzavřených halách, kde mají omezený prostor a pohyb. Tento chov má vliv na jejich zdraví, kvalitu masa a životní podmínky.

Jaká je cena masa brojlera?

Cena masa brojlera se může lišit podle druhu, kvality, poptávky a nabídky na trhu. Podle některých zdrojů se cena masa brojlera pohybuje mezi 6,40 a 7,90 zł/kg v Polsku, což je přibližně 35 a 43 Kč/kg v Česku.

Cena také závisí na tom, jakým způsobem jsou brojleři chováni, krmeni a zpracováni. Obecně platí, že maso z volného chovu je kvalitnější, chutnější a zdravější, ale také dražší než maso z intenzivního chovu.

 

Jak dlouho roste brojler?

Brojler je hybridní druh kuřete, který je určen pro rychlé vykrmení a produkci masa. Průměrná délka života brojlera chovaného ve velkochovu je mezi 35 a 40 dny. Za tuto dobu dosáhne jatečné hmotnosti asi 2 kilogramy.

Jsou vhodní k porážce zhruba po 6-8 týdnech domácího chovu. Brojleři potřebují speciální krmné směsi s obsahem vitamínů, minerálů a aminokyselin, aby rychle rostli a nabírali svalovou hmotu.

Jak se liší slepice a brojler?

Brojler a slepice se liší hlavně tím, že:

  • Brojler má více svaloviny než nosnice.
  • Brojler se chová pro maso, slepice se chová pro vejce nebo jejich maso.
  • Brojler má rychlý růst a vyžaduje dostatek krmiva s vysokým obsahem bílkovin, slepice má "nižší rychlost růstu" a vyžaduje méně krmiva.
  • Brojler zůstává žlutý i při zabíjení, slepice má různorodou barvu srsti podle plemene.
  • Brojler je těžší poznat, zda jde o samičku či samce, slepice je snadnější poznat podle kohoutku nebo hřebínku.

Jaké jsou potřeby a výhody brojlera a slepice?

Brojler a slepice mají různé potřeby a výhody, které je třeba zvážit při jejich chovu.

Některé z nich jsou:

  • Brojler potřebuje více prostoru, vody a krmiva než slepice: také potřebuje teplejší a suché prostředí, aby se vyhnul nemocem a stresu. Je výhodný pro ty, kteří chtějí získat hodně masa za krátkou dobu a za nízkou cenu. Je také vhodný pro průmyslový chov, kde se využívá automatizace a optimalizace.
  • Slepice potřebuje méně prostoru, vody a krmiva než brojler: potřebuje pestřejší a vyváženější stravu, aby měla dobré zdraví a snášku. Slepice je výhodná pro ty, kteří chtějí získat vejce a maso z jednoho zvířete. Je vhodná pro domácí chov, kde se dbá na pohodu a kvalitu.

Jak se rozmnožují brojleři?

Brojleři se rozmnožují pomocí speciálního křížení dvou různých linií drůbeže, které jsou geneticky odlišné a mají různé vlastnosti.

Nejsou plnohodnotným plemenem slepic a jsou neplodní, takže nesnášejí vajíčka. Proto se nedají rozmnožovat v domácích podmínkách, ale musí se kupovat již vylíhnutá kuřátka z líhní.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Kde koupit brojlery?

Brojlery lze koupit na několika místech:

  1. Ve specializovaných prodejnách drůbeže: tyto prodejny se nacházejí v mnoha městech a nabízejí širokou škálu drůbeže, včetně brojlerů.
  2. Na farmách a drůbežárnách: pokud máte možnost, můžete se obrátit přímo na farmu nebo drůbežárnu ve svém okolí. Často nabízejí čerstvou drůbež za výhodnější ceny.
  3. Na farmářských trzích: na těchto trzích lze často najít čerstvou drůbež od místních farmářů.
  4. V supermarketech: některé supermarkety nabízejí v chladicích pultech již připravené brojlery.

Jak vypadá brojler?

  1. Krátký a robustní postoj: Brojlery jsou selektivně šlechtěny tak, aby rychle nabíraly svalovou hmotu, což vede k širšímu, robustnějšímu tělu.
  2. Velká prsa: Jedním z hlavních cílů chovu brojlerů je maximalizace velikosti prsních svalů, což je část těla s vysokým obsahem masa.
  3. Krátké peří: Peří brojlerů je obvykle kratší a hustší, což pomáhá v ochraně jejich těla, které je větší než u běžných kuřat.
  4. Rychlý růst: Brojleři rostou mnohem rychleji než jiná kuřata, což je vidět na jejich velikosti a vývoji svalů.
  5. Omezený pohyb: Kvůli rychlému nárůstu hmotnosti často mají brojlery omezenou schopnost pohybu.
  6. Barva peří: Barva peří může být různá, ale často se jedná o bílé nebo světle šedé peří, což je výsledek selektivního chovu.

Jak dlouho se chová brojler?

Brojleři jsou vhodní k porážce zhruba po 6-8 týdnech domácího chovu, kdy dosahují hmotnosti kolem 2 kilogramů. Maso a kostru zpracováváme úplně stejně jako maso kuřecí.

 

Jateční váha brojlerů

Jateční váha brojlerů se pohybuje v rozmezí 1,5 až 2,5 kilogramu živé váhy. V České republice je průměrná jateční váha brojlerů 2 kilogramy.

Brojleři dosahují jatečné váhy již ve věku 35 až 40 dnů.

Jateční váha brojlerů je ovlivněna mnoha faktory, jako jsou:

  1. Plemeno brojlerů
  2. Kvalita krmiva
  3. Podmínky chovu
  4. Zdravotní stav zvířat

Jakou teplotu potřebují brojleři?

Brojleři jsou teplomilná zvířata a potřebují udržovat vhodné teplotní podmínky, aby se mohli zdravě vyvíjet a růst. Teplota prostředí má významný vliv na jejich spotřebu krmiva, příjem potravy a celkový zdravotní stav.

V prvních dnech života potřebují brojleři teplotu 28 až 32 °C. Tato teplota se postupně snižuje v závislosti na věku kuřat. Ve věku 10 až 14 dnů by měla být teplota 24 až 26 °C a ve věku 21 až 28 dnů 20 až 22 °C. V době porážky by měla být teplota prostředí 18 až 20 °C.

Jak rychle roste?

Během prvních 14 dnů života mohou brojleři přibrat až 100 gramů denně. To znamená, že během dvou týdnů mohou přibrat až 1,4 kilogramu. Ve věku 28 dnů mohou brojleři dosahovat hmotnosti až 1,5 kilogramu. Brojleři jsou poraženi ve věku 35 až 40 dnů, kdy dosahují jateční váhy 1,5 až 2,5 kilogramu.

Kdy můžu dát brojlery ven?

Brojleři mohou být venku, když dosáhnou věku 2 až 4 týdnů. V tomto věku jsou již dostatečně silní a mají dostatečně vyvinutý imunitní systém, aby se mohli bránit predátorům a nemocem.

Předtím, než vypustíte brojlery ven, je důležité, abyste připravili vhodný výběh. Výběh by měl být dostatečně velký, aby se brojleři mohli volně pohybovat. Měl by být také oplocen, aby se k nim nedostali predátoři, jako jsou kočky, psi, kuny nebo lišky.

Ve výběhu by měly být k dispozici i zdroje potravy a vody. Brojleři by měli mít přístup k čerstvé zeleni, která je pro ně důležitým zdrojem vitamínů a minerálů.

Jak vzniká brojler?

Brojleři jsou vyšlechtěni z plemene Cornish Cross, které bylo vyšlechtěno v Anglii v 19. století. Cornish Cross jsou hybridní plemeno, které bylo vyšlechtěno křížením dvou plemen: Cornish a Plymouth Rock. Cornish jsou známí svým rychlým růstem a Plymouth Rock jsou známí svou plodností.

Brojleři jsou dále šlechtěni na rychlý růst a tvorbu svalové hmoty. Toho se dosahuje křížením brojlerů s kuřaty, která mají tyto vlastnosti.

Související články:

Zdroje článku:

Brojler – Wikipedie [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Brojler

What are broiler chickens [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.chickencheck.in/farm-to-table/what-are-broiler-chickens/

Broiler - Wikipedia [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Broiler