Jak se zbavit octomilek? Co pomáhá?

Octomilka, lidově též banánová muška, je drobný hmyz, který patří do čeledi octomilkovitých. Dospělé octomilky jsou dlouhé asi 3 mm a mají žluté tělo s hnědými křídly. Larvy octomilek jsou bílé a červovité. Je tovšežravec, ale nejvíce ji přitahuje sladká a kyselá jídla. Proto se často vyskytuje v kuchyních, kde se nachází ovoce, zelenina, šťávy, sirupy, pivo nebo víno. Octomilka se může stát obtěžujícím škůdcem, který může znepříjemnit pobyt v domácnosti. Jak se tedy zbavit octomilek? Co proti nim pomáhá?

jak-se-zbavit-musek-octomilek

Obsah článku:

Co je to muška octomilka?

Muška octomilka (Drosophila melanogaster) je malý druh octomilky, který je běžným hmyzem v domácnostech a laboratořích. Je to malý, letící hmyz, který se často objevuje poblíž přefermentovaných potravin a octu, což je také důvod, proč je nazýván "octomilkou".

Mušky octomilky jsou obvykle velké jen několik milimetrů a mají černé tělo s rudými očima.

Zajímavou vlastností mušek octomilek je jejich rychlý životní cyklus. Jsou schopny se rychle množit, a proto se mohou v domácnosti často stát obtížně odstranitelným problémem.

Přitahují je především fermentující a kvašené potraviny, jako jsou ovoce, zelenina, octové výrobky a alkoholické nápoje.

nejlepsi-babske-rady-na-octomilky

Jak se zbavit octomilek?

Mezi nejlepší rady a tipy, jak se proti nim bránit patří:

1) Udržujte čistotu

Prvním krokem k odstranění octomilek je udržovat čistotu v domácnosti. Octomilky jsou přitahovány potravinovými zbytky a organickými látkami, takže je důležité udržovat kuchyni a jiné prostory čisté. Pravidelně utírejte povrchy a odstraňujte zbytky jídla.

banner blog bovram

2) Uzavřete potraviny

Octomilky jsou velmi dobrými detektory potravy. Uchovávejte potraviny v uzavřených nádobách, abyste zabránili jejich přístupu k potravinám. Tím se omezí jejich zdroj potravy a zabrání se jejich rozmnožování. Pokud hledáte prostředek na hubení octomilek, vyzkoušejte Past na ovocné mušky octomilky.

3) Opravte průniky a trhliny

Octomilky mohou vstoupit do domácnosti skrz průniky a trhliny ve zdech a podlahách. Pečlivě prohlédněte svůj dům a zajistěte, že všechny trhliny a průniky jsou opraveny. To jim znemožní vstup do vašeho domu.

4) Použijte pasti

Pasti na octomilky jsou k dispozici v obchodech se zahradnickými potřebami. Postavte pasti na strategických místech, kde jste pozorovali octomilky. Tyto pasti budou účinně zachycovat octomilky a pomohou vám zredukovat jejich populaci.

5) Zvažte profesionální pomoc

Pokud máte vážný problém s octomilkami a žádné z výše uvedených opatření nefungují, zvažte kontaktování profesionálního záškodníka. Odborníci mají k dispozici účinnější prostředky k řešení infestace.

jak-se-zbavit-octomilek-jak-se-vyhubit

Octomilky v domácnosti

Pokud se octomilky již ve vaší domácnosti objevily, můžete je likvidovat několika způsoby:

  • Přírodní pasti: do misky nalijte trochu sladké tekutiny, například džusu, vína nebo piva. Na povrchu tekutiny vytvořte několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.
  • Lapače na octomilky: v drogeriích nebo na internetu můžete zakoupit speciální lapače na octomilky. Tyto lapače fungují na principu lepivé plochy, na kterou se octomilky přilepí.
  • Chemické přípravky: v případě masivního výskytu octomilek můžete použít chemické přípravky proti hmyzu. Tyto přípravky jsou účinné, ale je třeba je používat opatrně, abyste neohrozili své zdraví.

Jak se zbavit octomilek v lednici?

Octomilka se v lednici rozmnožuje nejčastěji v ovoci, zelenině nebo šťávách, které jsou v lednici uloženy.

Abyste se jich zbavili, je třeba nejprve odstranit zdroj jejich potravy.

Návod, jak se jich zbavit:

  1. Vyndejte z lednice veškeré ovoce, zeleninu a šťávy.
  2. Ovoce a zeleninu důkladně prohlédněte a odstraňte všechny kusy, které jsou přezrálé, zahnívající nebo jinak poškozené.
  3. Ovoce a zeleninu, které je v pořádku, uložte do uzavíratelných nádob.
  4. Šťávy a jiné sladké tekutiny uchovávejte v lednici v chladné a temné místnosti.
  5. Lednici důkladně vyčistěte a dezinfikujte.

banner blog bovram

Jaké jsou další rady?

Přírodní pasti

Octomilka je přitahována sladkými a kyselými vůněmi. Proto můžete použít přírodní pasti, které tyto vůně imitují.

Miska s octem

Do misky nalijte trochu octa a na povrchu vytvořte několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.

Miska s moštem

Do misky nalijte trochu jablečného moštu a na povrchu vytvořte několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.

Miska s kvasem

Do misky nalijte trochu piva nebo vína a na povrchu vytvořte několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.

Lapače na octomilky

V drogeriích nebo na internetu můžete zakoupit speciální lapače na octomilky. Tyto lapače fungují na principu lepivé plochy, na kterou se octomilky přilepí.

Chemické přípravky

V případě masivního výskytu octomilek můžete použít chemické přípravky proti hmyzu. Tyto přípravky jsou účinné, ale je třeba je používat opatrně, abyste neohrozili své zdraví.

Můžou se octomilky objevit v zimním období?

Ano, octomilky se mohou objevit i v zimním období. Teplota není pro jejich výskyt rozhodující, důležitý je zdroj potravy a vlhkosti. Pokud máte doma přezrálé ovoce nebo zeleninu, nebo pokud je substrát vašich pokojových květin příliš vlhký, mohou se v něm octomilky začít množit i v zimě.

Příznaky výskytu octomilek v zimním období:

  • Dospělé octomilky poletující v kuchyni nebo v místnosti, kde máte pokojové květiny
  • Malé, černé tečky v ovoci nebo zelenině
  • Malé, bílé červovité larvy v substrátu pokojových květin

Prevence:

  • Skladujte potraviny v uzavíratelných nádobách.
  • Odstraňte přezrálé ovoce a zeleninu.
  • Často vynášejte odpadkový koš.
  • Udržujte kuchyň čistou a uklizenou.
  • Udržujte substrát pokojových květin vlhký, ale ne přemokřený.
  • Kontrolujte pokojové květiny pravidelně na přítomnost octomilek.

banner blog bovram

Můžou octomilky naklást vajíčka do květin?

Ano, octomilky mohou naklást vajíčka do pokojových květin. Larvy octomilek se živí hnilobou a rozkladem, takže pokud je substrát pokojové květiny příliš vlhký, mohou se v něm octomilky množit úplně stejně jako mušky svilušky.

Příznaky výskytu octomilek v pokojových květinách:

  • Malé, černé tečky v substrátu
  • Malé, bílé červovité larvy v substrátu
  • Dospělé octomilky poletující kolem pokojové květiny

Jak se zbavit octomilek v pokojových květinách:

  • Odstraňte zdroj potravy pro octomilky. Pokud je substrát příliš vlhký, nechte jej trochu vyschnout. Odstraňte z květináče všechny přebytečné listy a stonek.
  • Používejte přírodní pasti. Do misky nalijte trochu sladké tekutiny, například džusu, vína nebo piva. Na povrchu tekutiny vytvořte několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.
  • Používejte chemické přípravky. V případě masivního výskytu octomilek můžete použít chemické přípravky proti hmyzu. Tyto přípravky jsou účinné, ale je třeba je používat opatrně, abyste neohrozili své zdraví.

Prevence:

  • Udržujte substrát pokojových květin vlhký, ale ne přemokřený.
  • Odstraňujte přebytečné listy a stonek z květináče.
  • Používejte kvalitní substrát pro pokojové květiny.
  • Kontrolujte pokojové květiny pravidelně na přítomnost octomilek.

Pomůžou pasti a lapače na octomilky?

Lapače a pasti na octomilky fungují na principu přilákání octomilek a jejich následné likvidace.

Přírodní pasti

Přírodní pasti fungují na principu přilákání octomilek sladkými a kyselými vůněmi. Do misky se nalijí sladké tekutiny, jako je džus, víno nebo pivo. Na povrchu tekutiny se vytvoří několik malých dírek. Octomilky se do pasti dostanou, ale ven se již nedostanou.

Lapače na octomilky

Lapače na octomilky jsou vyrobeny z plastu nebo skla. Uvnitř lapače se nachází návnada, která přitahuje octomilky. Návnadou může být například ocet, kvas, kyselina octová nebo feromon. Octomilky se do lapače dostanou, ale ven se již nedostanou.

Chemické přípravky

Chemické přípravky na octomilky obsahují insekticidy, které hmyz usmrtí. Chemické přípravky jsou účinné, ale je třeba je používat opatrně, abyste neohrozili své zdraví.

Příklady pastí a lapačů na octomilky:

  • Miska s octem a párátkem
  • Lapač na octomilky s navíjecím mechanismem
  • Lapač na octomilky s návnadou
  • Chemický přípravek na octomilky

Jak vybrat past nebo lapač na octomilky:

  • Zvažte velikost vaší kuchyně nebo místnosti, kde se octomilky vyskytují. Pokud je místnost velká, budete potřebovat větší lapač.
  • Zvažte, zda chcete používat přírodní nebo chemickou past. Přírodní pasti jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale mohou být méně účinné.
  • Zvažte cenu. Lapače a pasti na octomilky se pohybují v široké cenové relaci.

Jak používat past nebo lapač na octomilky:

  • Umístěte past nebo lapač na místo, kde se octomilky vyskytují. Může to být například kuchyňská linka, odpadkový koš nebo květináč.
  • Vyměňte návnadu podle pokynů výrobce.
  • Vyhoďte lapač nebo past, když se naplní octomilkami.

Nejlepší babské rady na octomilky

Octomilky, ty malé otravné mušky, které se točí kolem našeho čerstvého ovoce a nápojů, jsou známým problémem v mnoha domácnostech. Tyto drobní tvorové, vědecky známé jako Drosophila melanogaster, mohou být velmi nepříjemné, ale naštěstí existují osvědčené metody, jak se jich zbavit, a to i bez použití chemických prostředků.

Pojďme se podívat na několik babských rad, které jsou nejen efektivní, ale také snadno aplikovatelné.

Nejlepší obranou proti octomilkám je prevence.

Zde je několik tipů, jak předejít jejich vzniku:

  • Vyhoďte přezrálé ovoce nebo zeleninu: octomilky jsou přitahovány k fermentujícím cukrům, takže přezrálé potraviny jsou pro ně jako magnet.
  • Skladujte ovoce a zeleninu v lednici: chladné prostředí brání růstu kvasinek, na kterých se octomilky živí.
  • Umyjte ovoce ihned po nákupu: tím odstraníte vajíčka nebo larvy, které by mohly být na povrchu.
  • Pravidelně vyhazujte odpadky: nezapomeňte koš často vyprazdňovat a udržovat čistotu.
  • Vyčistěte rozlití nápojů: zbytky sladkých nápojů jsou pro octomilky velmi lákavé.

banner blog bovram

Co pomáhá proti octomilkám?

  • Domácí pasti na octomilky: pokud se octomilky přesto objeví, můžete vyzkoušet následující pasti:
  • Jablečný ocet a plastový obal: nalijte trochu jablečného octa do sklenice a překryjte ji plastovou fólií, kterou zajistíte gumičkou. Do fólie udělejte malé otvory, octomilky přiláká vůně octa, ale ven se již nedostanou.
  • Papírový kornout, ocet a staré ovoce: do sklenice dejte trochu octa a přidejte kousek velmi zralého ovoce. Vytvořte kornout z papíru a vložte ho úzkým koncem dolů do sklenice. Octomilky budou přilákány k vůni a uvíznou uvnitř.
  • Staré víno nebo pivo: otevřená lahvička s trochou vína nebo piva může sloužit jako past. Úzké hrdlo lahvičky ztíží octomilkám únik. Pro zvýšení účinnosti přidejte do nápoje několik kapek mycího prostředku.
  • Ocet a prostředek na mytí nádobí: pokud se vám zdají předešlé metody nedostatečné, zkuste do misky s octem přidat tři kapky prostředku na mytí nádobí. Octomilky jsou přitahovány k octu a v kombinaci s mycím prostředkem se utopí.

Jak dlouho žije octomilka?

Octomilka (Drosophila melanogaster) má obvykle životní cyklus, který trvá kolem 10 dní od vajíčka až po dospělce za optimálních podmínek, což zahrnuje teplé a vlhké prostředí. Dospělá octomilka pak může žít několik týdnů, během kterých může samice naklást stovky vajíček.

Je důležité poznamenat, že délka života octomilky může být ovlivněna mnoha faktory, včetně teploty, dostupnosti potravy a vlhkosti. Při nižších teplotách nebo v méně ideálních podmínkách může jejich životní cyklus trvat déle a dospělí jedinci mohou žít déle než za standardních laboratorních podmínek.

Zdroje článku:

How to Get Rid of Fruit Flies [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a25042/how-to-kill-fruit-flies/

How to Get Rid of Fruit Flies [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.marthastewart.com/1508657/super-simple-ways-get-rid-fruit-flies

5 Tried-and-True Ways to Get Rid of Fruit Flies | Blog [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.winecountrygiftbaskets.com/blog/5-tried-and-true-ways-to-get-rid-of-fruit-flies.asp