Roztoči v posteli: jak se jich zbavit?

Pokud si myslíte, že ve vaší posteli spíte jen vy a váš partner, mýlíte se. Ve skutečnosti jste obklopeni miliony mikroskopických tvorů, kteří se živí vaší odumřelou kůží a vylučují alergenní látky. Tito nezvaní hosté se nazývají roztoči a mohou způsobit celou řadu zdravotních potíží, jako jsou alergie, astma, ekzém nebo rýma. Jak se těchto parazitů zbavit a jak jim předcházet? Přečtěte si náš článek a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o roztočích v posteli.

roztoci-v-posteli

Co jsou roztoči a kde se vyskytují?

Roztoči jsou drobní členovci, kteří patří do stejné skupiny jako pavouci nebo klíšťata. Mají osm nohou, kulaté tělo a velikost kolem 0,3 mm. Jsou tak malí, že je nelze vidět pouhým okem.

Vyskytují se všude, kde je dostatek potravy, tepla a vlhkosti. Nejraději mají domácí prach, který obsahuje odumřelé buňky kůže, zvířecí srst, plísně, pyly nebo bakterie. Roztoči se proto nacházejí v kobercích, záclonách, plyšových hračkách, polštářích, peřinách, matracích nebo postelích. V jedné matraci se může ukrývat až 10 milionů roztočů!

Proč jsou roztoči nebezpeční?

Roztoči sami o sobě nejsou škodliví, problém je v tom, co produkují. Roztoči totiž vylučují malé částice, které se nazývají fekální pelety.

Ty obsahují různé proteiny, které mohou vyvolat alergickou reakci u citlivých lidí. Alergie na roztoče se projevuje různými příznaky, jako jsou:

  1. Kýchání, ucpaný nebo rýhavý nos, svědění nosu nebo očí
  2. Kašel, dušnost, sípání, zhoršení astmatu
  3. Svědění, zarudnutí, vyrážka, ekzém nebo kopřivka na kůži
  4. Bolesti hlavy, únava, nespavost nebo deprese

Alergie na roztoče je velmi častá, podle odhadů trpí jí až 20 % populace. Alergie se může objevit kdykoliv v životě, ale nejčastěji se projevuje v dětství nebo dospívání. 

banner blog bovram

Jak se zbavit roztočů v posteli?

Pokud jste alergičtí na roztoče nebo chcete jen zlepšit kvalitu vašeho spánku, je důležité se roztočů v posteli zbavit co nejúčinněji. Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout:

  1. Pravidelně větrejte a snižujte vlhkost v ložnici: roztoči milují teplé a vlhké prostředí, proto je dobré jim ho co nejvíce znepříjemnit. Větrejte ložnici každé ráno a večer po dobu 15 minut, aby se snížila vlhkost a teplota vzduchu. Ideální vlhkost pro ložnici je mezi 40 a 50 %. Pokud je vlhkost vyšší, můžete použít odvlhčovač vzduchu nebo topení.
  2. Pravidelně pravte lůžkoviny a matrace: lůžkoviny jsou hlavním zdrojem potravy pro roztoče, proto je třeba je často měnit a prát. Doporučuje se prát lůžkoviny jednou týdně při teplotě alespoň 60 °C, aby se zničili roztoči a jejich alergeny. Používejte jen minimum pracího prostředku a místo aviváže přidejte trochu octa a pár kapek eukalyptového oleje, který má protiroztočové účinky. Lůžkoviny poté důkladně usušte. Matrace byste měli také pravidelně vysávat a občas ji vystavit slunci nebo mrazu, které roztoče zahubí. Nejlepší je však použít protiroztočový povlak, který je tak hustě tkaný, že roztoči neprojdou. Protiroztočové povlaky existují i pro polštáře a peřiny.
  3. Vyvarujte se alergenům v ložnici: pokud jste alergičtí na roztoče, měli byste se vyhnout dalším alergenům, které by mohly zhoršit vaše příznaky. To znamená, že byste měli omezit přítomnost zvířat, rostlin, květin, plísní nebo prachu v ložnici. Pokud máte koberec, pravidelně ho vysávejte a čistěte, nebo ho raději nahraďte podlahou, která se snadno udržuje. Záclony a závěsy byste měli také často prát nebo vyměnit za žaluzie nebo rolety. Pokud máte v ložnici knihy, hračky, plyšáky nebo jiné předměty, které mohou zachytávat prach, uložte je do uzavřených skříní nebo boxů.
  4. Pořiďte si čističku vzduchu: čistička vzduchu je zařízení, které filtruje nečistoty z vzduchu, včetně prachu, pylových zrn, zvířecích chlupů, bakterií nebo plísní. Čistička vzduchu může pomoci snížit množství alergenů v ložnici a zlepšit kvalitu dýchání. Pokud si chcete pořídit čističku vzduchu, vyberte si takovou, která má HEPA filtr, který zachytí i ty nejmenší částice. Čističku vzduchu umístěte tak, aby byla co nejblíže posteli a nezapomeňte ji pravidelně čistit a měnit filtr.
  5. Zkuste přírodní prostředky: pokud chcete roztočům v posteli zatopit ještě více, můžete vyzkoušet některé přírodní prostředky, které mají protiroztočové nebo antialergické účinky.
      • Levandulový olej: Levandule je známá pro své uklidňující, relaxační a antiseptické účinky. Levandulový olej můžete použít podobně jako eukalyptový olej, nebo si ho nakapat na polštář nebo na spánek. Levandule vám pomůže usnout a snížit stres, který může zhoršovat alergii.
      • Česnek: Česnek je přírodní antibiotikum, které posiluje imunitní systém a bojuje proti infekcím. Česnek také obsahuje alicin, látku, která má protiroztočové a antialergické vlastnosti. Doporučuje se jíst česnek každý den, nejlépe syrový nebo lehce upražený. Můžete si také připravit česnekovou tinkturu nebo sirup a užívat ho pravidelně.
      • Zázvor: Zázvor je další silný přírodní lék, který pomáhá proti roztočům a alergii. Zázvor má protizánětlivé, antioxidační a expektorantní účinky, které ulevují od kašle, dušnosti, bolesti hlavy nebo podráždění nosu. Můžete si připravit zázvorový čaj, limonádu nebo sirup a pít ho každý den. Můžete také použít zázvorový olej nebo prášek a vtírat ho do kůže nebo inhalovat jeho vůni.

Nejčastější otázky:

Jak poznat, že mám v posteli roztoče?

Roztoči v posteli jsou obvykle mikroskopické a neviditelné pouhým okem. Nicméně, existují určité známky, které mohou naznačovat jejich přítomnost:

  • Alergické reakce: Časté kýchání, rýma, červené oči nebo svědění pokožky mohou být reakcí na roztoče.
  • Zhoršení astmatických příznaků: Pokud jste astmatik, můžete zaznamenat zhoršení příznaků, jako je dušnost nebo častější záchvaty, zejména v noci nebo ráno po probuzení.
  • Viditelné stopy: Přestože jsou samotní roztoči mikroskopičtí, můžete někdy vidět jejich výkaly nebo zbytky kůže, což se projevuje jako malé tmavé skvrny na povlečení nebo matraci. 

Co zničí roztoče?

  • Vysoké teploty: Praní povlečení a ložního prádla ve vysokých teplotách (nejméně 60°C) může účinně zničit roztoče.
  • Nízké teploty: Umístění předmětů, jako jsou polštáře a plyšové hračky, do mrazáku na 24 hodin, také může zabít roztoče.
  • Vysavače s HEPA filtrem: Pravidelné vysávání matrace a čalouněného nábytku speciálními vysavači může pomoci odstranit roztoče a jejich alergeny.
  • Odvlhčovače a klimatizace: Udržování nízké vlhkosti v domácnosti může bránit růstu roztočů.

Jak vypadá kousnutí od roztoče?

Kousnutí od roztoče může způsobit malé, červené, svědivé pupínky na kůži. Obvykle jsou tyto pupínky blízko sebe a vypadají podobně jako kousnutí od komárů. Je důležité poznamenat, že ne všichni lidé mají viditelné reakce na kousnutí roztočů.

Jak se zbavit roztočů v bytě?

  • Pravidelné úklidové návyky: Pravidelné vysávání, otírání prachu a praní ložního prádla ve vysokých teplotách.
  • Použití protiroztočových obalů: Používání speciálních obalů na matrace a polštáře může pomoci izolovat roztoče.
  • Kontrola vlhkosti: Udržování nízké vlhkosti v domě (ideálně pod 50%) pomáhá bránit růstu roztočů.
  • Odstranění koberců a záclon: Výměna koberců za tvrdé podlahy a odstranění těžkých záclon může snížit místa, kde se roztoči mohou skrýt a množit.

Zdroje článku:

How to Get Rid of Dust Mites, According to Allergists [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.health.com/condition/allergy/how-to-get-rid-of-dust-mites

How to Remove Dust Mites in a Mattress [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/how-to-get-dust-mites-out-of-mattress-5270595