Jak snadno vyrobit krmítko pro veverky? Postup krok za krokem

Krmítka pro veverky nejenže přinášejí radost z pozorování těchto hravých stvoření, ale také pomáhají zajistit, že veverky mají dostatek potravy během chladnějších měsíců. Výroba krmítka pro veverky může být skvělým rodinným projektem, který spojuje praktické dovednosti s láskou k přírodě. V tomto článku se dozvíte, jak si můžete jednoduše a levně vyrobit vlastní krmítko. Budeme postupovat krok za krokem, od výběru vhodného materiálu, přes návrh a sestavení, až po umístění krmítka v zahradě tak, aby bylo pro veverky přitažlivé a zároveň bezpečné.

krmitka-pro-veverky

Co budete potřebovat k výrobě?

K výrobě krmítka pro veverky budete potřebovat následující materiály a nářadí:

  • Dřevotříska nebo překližka o tloušťce cca 1 cm
  • Plexisklo o tloušťce cca 3-4 mm
  • Dva panty, které jdou snadno ohýbat
  • Šroubky, matice a podložky
  • Vrtačka, pilka, šroubovák, nůžky, metr a tužka
  • Tavná pistole nebo lepidlo na dřevo
  • Potraviny pro veverky, např. oříšky, slunečnicová a dýňová semínka, kousek ovoce nebo zeleniny

veverka

Postup výroby

  1. Nejprve si na dřevotřísce nebo překližce vyznačte rozměry jednotlivých dílů krmítka. Můžete se inspirovat obrázky na internetu. Základní rozměry jsou asi takové: délka spodního prkénka 30 cm, šířka 15 cm, výška zadní stěny 20 cm, výška přední stěny 10 cm, šířka bočních stěn 15 cm, délka stříšky 35 cm, šířka stříšky 20 cm. Stříška by měla být mírně zešikmená a přesahovat přední i zadní stěnu, aby chránila krmítko před deštěm.
  2. Vyřezejte si díly podle vyznačených rozměrů a musíte je obrousit. Na zadní stěnu si navrtejte dva otvory, kterými budete krmítko připevňovat na strom nebo zeď. Na přední stěnu si navrtejte dva otvory pro panty, kterými budete upevňovat stříšku. Na stříšku si také navrtejte dva otvory pro panty. Na boční stěny si navrtejte čtyři otvory pro šrouby, kterými budete spojovat spodní prkénko, zadní a přední stěnu.
  3. Připevněte panty na přední stěnu a na stříšku pomocí šroubků, matic a podložek. Ujistěte se, že panty jdou snadno ohýbat a že stříška dobře doléhá na přední stěnu. Pokud je potřeba, upravte rozměry stříšky nebo přední stěny.
  4. Připevněte spodní prkénko, zadní a přední stěnu k bočním stěnám pomocí šroubků, matic a podložek. Měli byste získat bedničku s odklopnou stříškou.
  5. Vyřezejte si z plexiskla kus o rozměrech 35 x 20 cm. Tento kus bude tvořit průhlednou část stříšky. Přilepte ho na dřevěnou část stříšky pomocí tavné pistole nebo lepidla na dřevo. Plexisklo by mělo být přesně stejně velké jako dřevěná část, aby nevznikaly mezery, kterými by se mohli dostat do krmítka myši nebo ptáci.
  6. Vaše krmítko je hotové! Nyní ho můžete umístit na vhodné místo, např. na kmen stromu nebo na zeď. Doporučuje se krmítko umístit ve výšce cca 150-180 cm od země, aby bylo snadno přístupné pro doplňování potravy a občasné čištění. Zvolte závětrnou stranu, aby do krmítka nezatékala voda.

banner blog bovram

Čím a jak krmit veverky?

Veverky jsou všežravci, ale jejich oblíbenou potravou jsou oříšky, semena, ovoce a zelenina. Do krmítka můžete dát například vlašské a lískové oříšky loupané i ve skořápce, slunečnicová a dýňová semínka, kousek jablka, hrušky, mrkve nebo okurky.

Pokud můžete krmítko denně kontrolovat, můžete přidat i jiné druhy ovoce a zeleniny, ale pozor, aby nespotřebované kousky nezplesnivěly nebo nezpůsobily navlhnutí oříšků. Veverky si také rády pochutnají na speciální směsi pro hlodavce, kterou můžete koupit v zverimexu.

Krmit veverky můžete celoročně, ale obzvlášť ocení vaši pomoc v zimě, kdy je potravy nedostatek. Veverky si často schovávají oříšky do země nebo do dutin stromů, ale někdy je zapomenou nebo je najdou jiná zvířata.

Proto je dobré jim nabídnout alternativní zdroj potravy, který jim pomůže přežít chladné období.

Krmením veverek nejenže jim prokážete laskavost, ale také si zajistíte možnost pozorovat tyto šikovné a roztomilé tvory zblízka. Veverky jsou zvědavé a inteligentní, a pokud budete krmítko pravidelně doplňovat, brzy si vás zapamatují a budou vás navštěvovat. Můžete se tak těšit na spoustu zábavy a radosti z jejich přítomnosti.

Zdroje článku:

13 DIY Squirrel Feeder Ideas for Your Yard - Bob Vila [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bobvila.com/slideshow/13-diy-squirrel-feeder-ideas-for-your-yard-578311

6 Ways to Make a Squirrel Feeder - wikiHow [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Make-a-Squirrel-Feeder

How to Make a Squirrel Feeder (DIY) | Family Handyman [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.familyhandyman.com/project/entertaining-squirrel-feeder/