Jak vybrat krmivo pro koně?

Krmivo pro koně je důležitou součástí jejich zdraví a výkonnosti. Správná výživa koní závisí na mnoha faktorech, jako jsou plemeno, věk, vytíženost, zdravotní stav a individuální preference. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat krmivo pro koně, které bude vyhovovat jejich potřebám a chuti. 

jak-vybrat-krmivo-pro-koně

Základem je kvalitní seno

Seno je základní objemové krmivo pro koně, které jim zajišťuje vlákninu, energii a některé minerály a vitamíny. Seno by mělo být kvalitní, suché, bez plísní a plevelů.

Koně by měli mít seno k dispozici po celý den, aby se zabránilo problémům s trávením a nudou. Seno by mělo tvořit alespoň 50 % krmné dávky koně.

 

Doplněk energie a živin

Pokud seno nestačí pokrýt všechny výživové požadavky koně, je potřeba přidat nějaký koncentrovaný zdroj energie a dalších živin, jako jsou bílkoviny, tuky, minerály a vitamíny. Tyto koncentráty se nabízejí v různých formách, jako jsou obiloviny, směsi müsli, granule nebo extrudáty.

Obiloviny jsou tradičním krmivem pro koně, které jim dodávají škrob jako zdroj energie. Obiloviny by se měly podávat v malých dávkách a dobře prosliněných, aby se předešlo nadýmání a kolikám. Mezi nejčastěji používané obiloviny patří oves, ječmen a kukuřice.

banner blog bovram

Směsi müsli jsou sypké směsi surovin, ve kterých lze od sebe odlišit jednotlivé komponenty, jako jsou obilná zrna, granulované řepné řízky, vojtěškové úsušky nebo melasa. Směsi müsli jsou pro koně chutné a obsahují různé živiny. Je však třeba dávat pozor na obsah cukru a škrobu, který by neměl přesáhnout 20 %.

Granule nebo extrudáty jsou homogenní krmiva, která se vyrábějí kombinací různých surovin, které jsou mechanicky upraveny a tepelně zpracovány. Granule nebo extrudáty mají výhodu v tom, že zajišťují rovnoměrné rozložení všech živin v každé peletě, zejména vitamínů a minerálů. Také snižují riziko výběrového krmení, kdy si kůň vybírá jen některé složky směsi. Granule nebo extrudáty by měly mít nižší obsah škrobu než obiloviny nebo směsi müsli, ideálně do 15 %.

 

Podle plemene, věku a vytíženosti

Při výběru krmiva pro koně je také důležité vzít v úvahu plemeno, věk a vytíženost koně. Každý kůň má jiné nároky na energii, bílkoviny, minerály a vitamíny. Například sportovní koně potřebují více energie a bílkovin než koně chovaní pro rekreační ježdění. Starší koně nebo koně s metabolickými problémy potřebují krmiva s nižším obsahem cukru a škrobu. Hříbata a březí nebo kojící klisny potřebují krmiva s vyšším obsahem bílkovin, vápníku a fosforu.

Na trhu existuje mnoho značek a druhů krmiv pro koně, které jsou určené pro různé kategorie a způsoby využití koní. Je dobré si přečíst složení a analytické údaje krmiva a poradit se s odborníkem nebo veterinářem při výběru. Také je vhodné sledovat reakci koně na krmivo, jeho chuť, kondici, srst, kopyta a celkovou vitalitu. 

Jak vybrat krmivo?

Při výběru krmiva pro koně je důležité zvážit několik klíčových aspektů, které zajistí, že váš kůň dostane všechny potřebné živiny a energii.

Zde jsou hlavní body, které byste měli mít na paměti:

  1. Potřeby koně: Než vyberete krmivo, je důležité pochopit nutriční potřeby vašeho koně. Tyto potřeby se liší podle věku, plemene, hmotnosti, úrovně aktivity a zdravotního stavu. Například sportovní koně potřebují více energie, zatímco starší koně mohou potřebovat krmivo, které je lehce stravitelné.
  2. Kvalita krmiva: Vyberte krmivo od renomovaného výrobce, které je vysoce kvalitní a konzistentní. Čerstvost krmiva je také důležitá, protože staré nebo zatuchlé krmivo může způsobit zdravotní problémy.
  3. Složení krmiva: Důkladně prozkoumejte složení krmiva. Krmivo by mělo obsahovat vyváženou kombinaci bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. Vláknina je také důležitá pro trávení. Ujistěte se, že krmivo neobsahuje nepotřebné plniva nebo umělé přísady.
  4. Specifické potřeby: Pokud má váš kůň specifické potřeby, jako jsou alergie, citlivost na určité složky nebo zdravotní problémy, vyberte krmivo, které tyto potřeby řeší.
  5. Poradenství odborníků: Nezapomeňte se poradit s veterinářem nebo odborníkem na výživu koní. Mohou vám poskytnout cenné rady a pomoci vybrat nejvhodnější krmivo pro vašeho koně.
  6. Přechod na nové krmivo: Pokud přecházíte na nový druh krmiva, udělejte to postupně. Náhlá změna v dietě může způsobit trávicí potíže.
  7. Doplňky: V některých případech mohou být doplňky potřebné pro zajištění kompletní výživy. To zahrnuje například elektrolyty pro sportovní koně nebo speciální doplňky pro koně s určitými zdravotními problémy.
  8. Dostupnost a cena: Nakonec zvažte dostupnost a cenu krmiva. Vyberte krmivo, které je dostupné ve vaší oblasti a zapadá do vašeho rozpočtu, ale nezapomínejte, že kvalita by měla mít přednost před cenou.

Zapamatujte si, že každý kůň je jedinečný a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně vyhovovat druhému. Pravidelné konzultace s veterinářem a pečlivé sledování reakce vašeho koně na krmivo vám pomůže zajistit, že jeho dietní potřeby jsou správně naplněny.

 

V naší nabídce si můžete vybrat:

Zdroje článku:

Selecting Feeds for Horses | Animal & Food Sciences [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://afs.ca.uky.edu/content/selecting-feeds-horses

Find the Right Horse Feed - Horse Illustrated [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.horseillustrated.com/find-the-right-horse-feed

Horse Feeding Basics – The Horse [online]. [cit. 06. 01. 2024]. Dostupné z: https://thehorse.com/111874/horse-feeding-basics/