Jak vyrobit past na krtka? Návod krok za krokem

Krtci mohou být na zahradě nebo i na poli značným problémem. Jejich tunely mohou poškodit kořeny rostlin a způsobit nepříjemné nerovnosti na povrchu. Pokud se s tímto problémem setkáváte a uvažujete o výrobě pasti na krtka, je důležité zvolit efektivní a etický přístup. Zde se podíváme na několik možností, jak si vyrobit past na krtka, která bude účinná a současně zachová respekt k životnímu prostředí.

jak-si-doma-vyrobit-past-na-krtky

 

Jak si vyrobit past na krtka? Jaké jsou nejlepší možnosti?

Pasivní pasti jsou metody, které nezpůsobují přímou újmu krtkům. Jednou z těchto metod je instalace kovových či plastových plotů, které zabrání krtkům v průchodu. Tento způsob vám umožní udržet krtky mimo problematické oblasti, aniž byste jim ublížili. Avšak nevýhodou je, že krtek se dokáže podhrbat velmi hluboko v zemi, takže některé ploty nemusí být moc efektivní.

 

Existuje mnoho různých typů pastí na krtky, ale některé z nejběžnějších jsou:

  • Past s klapkou: Tato past se skládá z dřevěné nebo plastové desky s klapkou, která se otevře, když krtek vstoupí do pasti. Klapka je držena v pozici otevřené pružinou nebo závlačkou. Jakmile krtek vstoupí do pasti, klapka se zavře a krtek bude uvězněn.
  • Past s jedovatým návnadou: Tato past se skládá z nádoby s jedovatou návnadou do pasti, která je umístěna v krtčím tunelu. Krtek se k návnadě přiblíží a sní ji. Návnada bude obsahovat jed, který krtka zabije.
  • Past s elektrickým proudem: Tato past se skládá z elektrické sítě, která je umístěna v krtčím tunelu. Jakmile krtek vstoupí do pasti, síť se uzavře a krtka zasáhne elektrický proud, který ho zabije.

Několik rad na závěr...

Při výběru pasti na krtka je důležité zvážit velikost krtka, který je ve vaší zahradě. Pokud je krtek velký, budete potřebovat past, která je dostatečně silná, aby ho dokázala chytit. Pokud je krtek malý, můžete použít past menší velikosti.

Je také důležité zvážit typ půdy, ve které krtek žije. Pokud je půda měkká, můžete použít past nebo sklopec s klapkou. Pokud je půda tvrdá, budete potřebovat past s návnadou nebo past s elektrickým proudem.

Past na krtka by se měla umístit do krtčího tunelu. Krtčí tunely jsou obvykle úzké a nízké, takže past by měla být dostatečně malá, aby se do ní krtek vešel. Past byste měli umístit do tunelu tak, aby klapka nebo návnada byla naproti krtčímu příchodu do tunelu.

Přečtěte si našeho průvodce: Plašič krtků: jak se zbavit nezvaných hostů?