Plašič krtků: jak se zbavit nezvaných hostů na zahradě?

Pokud máte na zahradě problém s krtky, kteří vám ničí trávník a zanechávají po sobě hromádky hlíny, možná uvažujete o tom, jak se jich zbavit. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, ale ne všechny jsou humánní a šetrné k přírodě. V tomto článku vám představíme některé z nejúčinnějších a nejjednodušších plašičů krtků, které můžete použít na vaší zahradě.

plasice-ktrku-jak-vybrat

Co je plašič krtků a jak funguje?

Plašič krtků je zařízení, které vydává zvukové nebo vibrační signály, které jsou pro krtky nepříjemné a plaší je z vašeho pozemku. Plašič je obvykle napájen solární energií nebo bateriemi a instaluje se do země na místě, kde se vyskytují krtci. Plašič krtků je pro člověka i domácí zvířata neškodný a neubližuje krtkům, pouze je vyžene.

banner blog bovram

Jaké typy plašičů krtků existují?

Na trhu se nabízí různé typy plašičů, které se liší podle principu, na kterém fungují.

Mezi nejčastější patří:

  • Solární plašič krtků - je to elektronické zařízení, které získává energii ze slunečních paprsků a vysílá ultrazvukové signály o vysoké frekvenci, které jsou krtkům krajně nepříjemné. Zároveň vysílá do zeminy nepravidelné vibrace, které zvíře plaší. Solární plašič krtků se zapíchne do země tak, aby solární článek zůstal nad zemí. Solární plašič krtků je schopen ošetřit plochu až 1200 m². 
  • Elektronický plašič krtků na baterie - je to elektronické zařízení, které pracuje na stejném principu jako solární plašič krtků, ale je napájeno bateriemi. Vloží se do země tak, aby bylo vidět pouze víko. Elektronický plašič krtků na baterie je schopen ošetřit plochu až 800 m².
  • Pachový odpuzovač krtků - je to chemický prostředek, který se vkládá do chodbiček nebo na hromádky, které krtci vytvořili. Vydává silný zápach, který je pro krtky velmi nepříjemný. Krtci mají totiž silně vyvinutý čich a tento zápach je jim velmi nepříjemný. Je k dostání v tekuté podobě nebo ve formě kapslí. Při instalaci je třeba myslet na únikovou cestu, kterou může krtek pozemek opustit, a nevkládat kapsle do všech chodeb.
  • Síť proti krtkům - je to mechanická zábrana, která se instaluje pod povrch trávníku při jeho zakládání. Síť proti krtkům tvoří tak bariéru, kterou krtek neprorazí. Jedná se o jednoduché, ale efektivní a trvalé řešení problému. Síť proti krtkům je vhodná pro nově zakládané trávníky nebo pro rekonstrukci poškozených ploch.

 

Jak vyrobit plašič krtků z pet lahve?

Pokud nechcete investovat do nákupu plašiče krtků, můžete si také vyrobit vlastní domácí plašič krtků z pet lahve.

Tento plašič krtků funguje na principu vytváření vibrací a hluku, které krtky ruší. K výrobě plašiče krtků z pet lahve budete potřebovat:

  • Prázdnou pet lahev o objemu 1,5 l
  • Nůžky
  • Kus drátu nebo špejle
  • Kus dřeva nebo kovové tyče

Postup výroby:

  • Nejprve odřízněte spodní část pet lahve tak, aby vznikl kuželovitý tvar.
  • Poté propíchněte víčko pet lahve drátem nebo špejlí tak, aby bylo možné lahev na něm otáčet.
  • Pak napíchněte pet lahev na dřevo nebo kovovou tyč tak, aby byla lahev volně pohyblivá a mohla se otáčet větrem.
  • Nakonec zapíchněte dřevo nebo kovovou tyč s pet lahví do země na místě, kde se vyskytují krtci.

Když foukne vítr, pet lahev se bude otáčet a vydávat zvuk a vibrace, které budou krtky plašit. Tento plašič krtků je sice levný a jednoduchý, ale nemusí být dostatečně účinný a estetický.

Můžete si přečíst našeho průvodce: Jak vyrobit plašič krtků z pet lahví.

 

Jak vybrat nejlepší plašič krtků?

Při výběru plašiče krtků je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou:

  1. Účinnost - měl by být schopen vyhnat krtky z vašeho pozemku a zabránit jejich návratu. Musí vydávat signály, které jsou pro krtky nepříjemné, ale neškodné.
  2. Šetrnost - měl by být šetrný k přírodě a neubližovat krtkům ani jiným živočichům. Plašič krtků by měl využívat obnovitelné zdroje energie, jako je solární energie, nebo mít dlouhou životnost baterií. Plašič krtků by neměl obsahovat nebezpečné chemikálie, které by mohly znečistit půdu nebo vodu.
  3. Cena - plašič krtků by měl být cenově dostupný a odpovídat kvalitě a účinnosti. Plašič krtků by měl mít dobrou záruku a servis. Plašič krtků by měl mít dobré recenze od ostatních uživatelů.
  4. Estetika - plašič krtků by měl být nenápadný a zapadat do prostředí vaší zahrady. Neměl by narušovat vzhled vašeho trávníku nebo květin. Měl být snadno instalovatelný a odstranitelný.

Jaké jsou recenze na plašiče krtků?

Pokud chcete zjistit, jaké jsou recenze na plašiče krtků, můžete si přečíst názory a zkušenosti ostatních zákazníků, kteří si již plašiče koupili a vyzkoušeli. Recenze na plašiče krtků najdete například na internetových obchodech, kde se prodávají, nebo na specializovaných webech, kde se věnují zahradničení a péči o trávník. 

Co je Bro sonic?

Bro sonic je značka plašičů krtků, která se specializuje na výrobu a prodej elektronických plašičů krtků na baterie.

Bro sonic nabízí různé modely, které se liší podle tvaru, barvy, dosahu a frekvence signálů. Jejich plašiče krtků jsou účinné, šetrné, nenápadné a levné.

Související články:

Zdroje článku:

How to deter moles | Garden World [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.gardenworld.co.uk/case-study/how-to-deter-moles/

How To Prevent and Get Rid Of Moles in Your Garden | Pest Defence [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.pestdefence.co.uk/news/how-to-prevent-and-get-rid-of-moles-in-your-garden/