Jak vyrobit past na lišku?

Výroba sklopce na lišku může být užitečným způsobem, jak chránit svou zahradu nebo chovnou farmu před škodami, které mohou způsobit tyto inteligentní šelmy. V tomto článku se dozvíte, jak si vytvořit sklopec na lišku vlastními silami. Nejenže ušetříte peníze, ale také můžete být větším respektovaným ochráncem svého majetku a zvířecích chovů.

jak-vyrobit-past-a-sklopec-na-lisku

Jak vyrobit past a sklopec na lišku?

Nejdříve musíme začít s plánem návrhu, který bude následující:

Prvním krokem je plánování. Předem si rozmyslete, kde chcete sklopec a past na lišku postavit, a jak velký by měl být.

Zohledněte to, že lišky jsou velmi obratné, a proto bude třeba navrhnout sklopec tak, aby byl pro ně dostatečně odolný.

Vytvořte si nákres, na kterém budou všechny potřebné rozměry.

 

1) Seznam materiálů

Nyní připravte seznam materiálů, které budete potřebovat pro stavbu sklopce:

  • Dřevěné trámy
  • Drátěné pletivo nebo síťovinu
  • Hřebíky nebo šrouby
  • Panty a zámky
  • Ocelový drát
  • Klínky
  • Nůžky na drátěné pletivo
  • Bruska na kov

2) Postavte rám

Začněte sestavováním rámů. Postavte čtyři rovné trámy do tvaru obdélníku podle vašeho plánu a zpevněte je hřebíky nebo šrouby.

3) Připevnění síťoviny

Natáhněte drátěné pletivo nebo síťovinu na rám a připevněte ji k trámům pomocí klínek nebo hřebíků. 

4) Vytvoření dvířek

Na jedné straně sklopce vytvořte dvířka, která budou sloužit jako vstup pro lišky. Použijte panty a zámky pro zabezpečení dvířek.

5) Instalace pasti

Uvnitř sklopu vytvořte prostor pro past. Tato past by měla být vyrobena z ocelového drátu a umístěna tak, aby byla těžko dostupná pro lišky.

6) Testování a ladění

Zkontrolujte, zda všechny části sklopce správně fungují. Ujistěte se, že dvířka se dobře zavírají a že past je správně umístěna.

7) Umístění pasti

Sklopec a past na lišku umístěte na místo, kde chcete chránit svůj majetek. Mějte na paměti, že lišky jsou chytré a bystré zvířata, takže sklopec musí být dobře ukrytý a diskrétní.

8) Monitorování

Pravidelně monitorujte sklopec a zkontrolujte, zda jste nechitili lišku do sklopce. Pokud se to stane, mějte na mysli, že byste měli kontaktovat místního ochránce zvířat nebo odborníka na odchyt divokých zvířat. Můžete také vyzkoušet sklopce na potkany.

Pokud nepomůže past, co pomáhá na lišku?

Odpuzování lišek může být účinným způsobem, jak ochránit své majetky a zvířecí chovy před potenciálními škodami.

Zde je několik metod, které mohou pomoci:

  1. Elektrický ohradník: elektrický ohradník může být účinným způsobem, jak odstrašit lišky. Použití elektrického ohradníku kolem své zahrady nebo chovných prostor může odradit lišky od pokusu o vstup.

  2. Pachové odpuzovače: lišky mají velmi citlivý čich, a proto může být použití pachových odpuzovačů, jako jsou různé návnady nebo ultrazvukové odpuzovače. Lišky mohou být odrazeny nepříjemnými pachy.

  3. Osvětlení: Noční osvětlení může také pomoci odstrašit lišky. Lišky jsou obvykle nočními zvířaty, a pokud je osvětlení vašeho majetku, mohou být opatrnější při pokusu o vstup.

  4. Zvukové odstrašovače: Zvukové odpuzovače zvířat, jako jsou repelenty na bázi ultrazvuku, mohou lišky vyděsit a přimět je, aby se držely dál od vaší oblasti.

  5. Zabezpečení odpadu: Ujistěte se, že váš odpad je správně zabezpečen. Lišky jsou často přitahovány odpadkovým jídlem, a pokud budou mít snadný přístup k vašim odpadkovým kontejnerům, mohou se stát pravidelnými návštěvníky.

  6. Pravidelný monitoring: Pravidelné monitorování vašeho majetku může pomoci včas odhalit přítomnost lišek a přijmout opatření k jejich odstranění nebo odrazení.

Vyberte si sklopce podle druhu zvěře: