Jakou past vybrat na lišku?

Jak odchytnout lišku? 

Jak správně vybrat past na lišky

Pokud se na vaší zahradě objevila liška a hledáte způsob, jak se jí efektivně zbavit a ochránit svou drůbež, je klíčové vybrat správnou past na lišku. Jak se pasti na lišky liší a jak zvolit tu nejlepší?

jak se zbavit lisky

  • Velikost pasti: Velikost pasti je klíčovým faktorem při výběru pasti na lišky. Doporučuje se volit pasti dostatečně velké, přičemž ideální délka by měla být minimálně 120 cm a šířka a výška alespoň 34 cm.

  • Počet vstupů: Pasti na lišky jsou obvykle k dispozici s jedním nebo dvěma vstupy. Past s jedním vstupem má spouštěcí mechanismus umístěný na konci pasti, zatímco past s dvěma vstupy má spouštěcí plochu uprostřed pasti. Průchozí past s dvěma vstupy je častou volbou, protože lišky mají větší tendenci vstoupit do pasti, když vidí volný průchod na druhé straně.

  • Materiál: Při výběru pasti na lišky je důležité zvážit materiál, ze kterého je past vyrobena. Doporučuje se volit pasti z pozinkované oceli, které jsou odolné a mohou být opakovaně použity. Důležité je také, aby past nevydávala zápach, který by mohl odstrašit lišky.

  • Síla drátu: Pasti na lišky jsou k dispozici s různou tloušťkou drátu. Pro odchyt větších zvířat, jako jsou lišky nebo bobři, se doporučuje volit pasti s tlustším drátem o síle minimálně 3,3 mm, které jsou odolné a spolehlivé.

  • Typ spouštěcího mechanismu: Existují různé typy spouštěcích mechanismů u pastí na lišky. Některé mají zavírací systém most, kde se dvířka rychle sklápí pomocí pružiny, zatímco jiné mají padací bránu, která okamžitě zaklapne po kontaktu s nášlapnou plošinou. Oba systémy jsou účinné, ale padací brána neklade odpor a může být využita i ve vodě.

ODCHYTOVÉ PASTI NA LIŠKY:

Postup při nastavování pasti na lišku

Když se rozhodnete použít past na lišku, je důležité správně nastavit past a vybrat vhodné místo pro její umístění. Následující kroky vám pomohou:

  1. Před umístěním pasti opláchněte past na lišku čistou vodou. Lišky mohou být citlivé na lidský zápach, a proto je důležité odstranit jakýkoliv pach před manipulací s pastí. Po opláchnutí si nasadte rukavice a manipulujte s pastí a návnadou pouze s rukavicemi.

  2. Vyberte vhodné místo pro umístění pasti. Ideálně byste měli vybrat oblast, kterou liška často navštěvuje nebo kudy prochází. Můžete se řídit stopami, trusem nebo jinými znaky, které by naznačovaly její přítomnost. Je také možné past maskovat, aby lépe zapadala do okolního prostředí.

  3. Vložte do pasti vhodnou návnadu. Návnada by měla mít silný a atraktivní zápach, který přitáhne lišku. Můžete použít syrové maso, rybu nebo aromatickou návnadu speciálně určenou pro lišky.

Poté nezbývá než čekat a sledovat past na lišku. Je důležité pravidelně kontrolovat past minimálně dvakrát denně, abyste zjistili, zda jste již lišku odchytili. Přejeme vám úspěšný lov.

ODCHYTOVÉ PASTI NA LIŠKY: